Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantısını bugün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ev sahipliğinde yapacak. Toplantıda işveren kesimini TİSK, işçi kesimini de TÜRK-İş temsil edecek.
Enflasyonun yüksek artış gösterdiği 2022 ve 2023 yıllarının Aralık ve Temmuz aylarında asgari ücret artışı yapılırken 2024 yılında tek artışla yetinildi.
Asgari ücretliler Şubat 2024’ten bu yana 17 bin 2 lira ücret alıyor.
Erdoğan: “Açık artırma usulüyle asgari ücret açıklayan muhalefeti SGK’ya olan birikmiş borçlarını ödemeye davet ediyorum”
Pazartesi günü kabine toplantısı açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gündeminde asgari ücrette yüzde 70 ve üzerinde artış talep eden muhalefet partileri vardı.
Erdoğan, “Yarından itibaren Asgari Ücret Tespit Komisyonu görüşmelere başlıyor. Hem çalışanlarımızın beklentilerini gözetecek hem de ülkemiz ekonomisine taşınması ağır bir yük getirmeyecek bir anlayışla sürecin yürütüleceğini ümit ediyorum. Açık artırma usulüyle asgari ücret açıklayan muhalefeti de ülke ve millet hayrına bir iş yapacaklarsa, SGK’ya olan birikmiş borçlarını ödemeye davet ediyorum. Sayın bakan kendilerini çok daha kararlı şekilde silkelemende fayda var” diye konuştu.
İlgili Haberler Türkiye'de gözler asgari ücrette; tahminler beklentilerin çok uzağındaDİSK: “Bir evde iki kişi çalıştığı zaman yoksulluk sınırı kadar gelir girebilmesi asgari ücretle garanti altına alınmalı”
Türkiye’nin üçüncü büyük işçi konfederasyonu DİSK, asgari ücretin ortalama ücret haline geldiğini, Türkiye’de her üç işçiden ikisinin asgari ücretin yüzde 20 fazlası ve altında bir ücret ile çalıştığını vurguladı.
Your browser doesn’t support HTML5
DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, “Yıllardır asgari ücret ve politikası olarak uygulanan politikalar tercihler bizim kırmızı çizgilerimizi çoktan aştı. Son iki yıldır asgari ücret dördüncü aydan itibaren açlık sınırının altına giriyor ve yıl boyu milyonlarca işçi ailesiyle birlikte yaşamaya mahkum edilmiş durumda. Ekim 2024’te net asgari ücret 17.002 TL iken açlık sınırı 20.860 TL ve yoksulluk sınırı ise 72.156 TL’dir. Açlık ve yoksulluk sınırları göz ardı edilmemeli; bir evde iki kişi çalıştığı zaman o eve bir yoksulluk sınırı kadar gelir girebilmesi asgari ücret ile garanti altına alınmalıdır” diye konuştu.
“Asgari ücretli 2005’ten bu yana 20 Cumhuriyet altınını kaybetmiştir”
DİSK Genel Başkanı, hükümetin sınıfsal ve siyasal tercihleri nedeniyle ücretlilerin son 20 yılda ciddi kayıplara uğradığını belirtti.
Çerkezoğlu, “Türkiye’de asgari ücret altın karşısında da erimektedir. Asgari ücretin yıllık tutarı ile 2005’te 31 altın alınabilmekteydi. Asgari ücretle çalışan bir işçi yıllık ücretiyle 2024 yılı Kasım ayında ortalama Cumhuriyet altını fiyatlarıyla 11,6 Cumhuriyet altını alabilmektedir. Asgari ücretli 2005’ten bu yana 20 Cumhuriyet altınını kaybetmiştir. Masada olmamıza rağmen biz tarafız çünkü Türkiye’de milyonların emeği ile ekmeği ile ilgili bir karar süreci. Bugün bu yaşadığımız tablo hepimizin çok iyi bildiği gibi ülkeyi 22 yıldır yöneten adalet ve kalkınma Partisi iktidarların sınıfsal ve yasal tercihlerinin sonucudur bu tercihlerin değişmesi için mücadele veriyoruz” dedi.
IMF asgari ücret artışında beklenti enflasyonuna vurgu yapmıştı
Türkiye’de Kasım ayı itibariyle enflasyon yüzde 47,09 iken Merkez Bankası’nın (TCMB) yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 44.
Geçtiğimiz Ekim ayında bir değerlendirme yapan IMF Avrupa Direktörü, Türkiye’de ücret artışlarının “ileriye dönük bir yaklaşımla ele alınması” gerektiğini söyleyerek beklenti enflasyonuna işaret etti.
TCMB’nin 2025 yıl sonu enflasyon tahmini ise yüzde 21.
TCMB Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay da “Bir noktada ileriye dönük endekslemeye geçmek zorundayız. Geriye dönük endekslemeler sürekli aslında kendi kendini yaratan bir süreç doğuruyor. Bir noktada ileriye dönük endeksleme hem kamuda hem özelde devreye girmek zorunda. Ben bu konjonktürün bunun için uygun olduğu bir dönem olduğu kanaatindeyim. Başlatabilirse eğer karar alıcılar iyi olacağı kanaatindeyim” ifadelerini kullanmıştı.
Your browser doesn’t support HTML5