Haziran ayında serbest bırakılan WikiLeaks internet sitesinin kurucusu Julian Assange, 1 Ekim’de Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nde (AKPM) ifade verecek.
İngiltere’de 12 yıl verdiği yasal mücadeleden sonra
serbest bırakılan Assange, vatandaşı olduğu Avustralya’ya dönmüştü.
Gelecek hafta Strasbourg’daki Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Hukuk İşleri ve İnsan Hakları Komisyonu’ndaki ifade vermesi beklenen Assange, özgürlüğüne kavuştuktan sonra ilk kez kamuoyu önüne çıkmış olacak.
Komisyonda Assange davası ve WikiLeaks kurucusunun maruz kaldığı muameleye ilişkin bir soruşturma açılmıştı. 53 yaşındaki Assange, soruşturma raporuna katkıda bulunmak için ifade verecek.
Londra'da üst düzey güvenlikli bir hapishanedeyken evlendiği eşi Stella, Assange’ın uzun tutukluluğun ardından sağlığını yeniden kazanmak ve hapishane dışında hiç görmediği iki çocuğuyla birlikte olmak için biraz zamana ihtiyacı olduğunu söylemişti.
Stella Assange bugün X hesabından paylaştığı mesajda, “Julian, 1 Ekim'de Strasbourg'da olacak. İyileşme sürecine kısa bir ara vermiş olacak” diye yazdı.
Assange 26 Haziran’da, ABD Casusluk Yasası’nı ihlal ettiğini kabul ettikten sonra Kuzey Mariana Adaları’ndan Saipan’da çıkarıldığı mahkemece serbest bırakılmıştı.
İlgili Haberler WikiLeaks kurucusu Julian Assange serbest bırakıldıWikiLeaks nedir?
Assange’ın kurucusu olduğu Wikileaks internet sitesi, 2006 yılında faaliyete geçtikten sonra film endüstrisinden, ülkelerin ulusal güvenliği ve savaşlara kadar birçok konuyu kapsayan binlerce gizli belgeyi yayınladı.
Sitede 2010’da yayınlanan, bir ABD askeri helikopterinden çekilen ve 2007’de Irak'ın başkenti Bağdat'ta sivillerin öldürüldüğünü gösteren video tartışmalara neden olmuştu.
WikiLeaks, tutuklanan, hapse atılan ve daha sonra serbest bırakılan eski ABD Ordusu istihbarat analisti Chelsea Manning tarafından sızdırılan yüz binlerce belgeyi de yayınladı.
Irak ve Afganistan savaşlarıyla ilgili binlerce gizli belgede, bu savaşlarda ölen sivillerin kamuoyuna açıklanandan çok daha fazla olduğu ve ABD güçleri tarafından tutulan Iraklı askerlere işkence yapıldığı iddiaları ortaya konulmuştu.
ABD sızdırılan ve yayınlanan belgelerin ülkenin güvenliği için tehdit oluşturduğunu bildirmişti.
İlgili Haberler ABD’ye iade edilmemek için 12 yıl mücadele eden Assange için süreç nasıl işledi?