Asya Kökenli Amerikalılar’ın Sayısında Büyük Artış

PEW Araştırma Merkezi’nin yeni araştırmasına göre, Asya kökenli Amerikalılar’ın sayısı, ilk kez, Latin kökenlilerin sayısını geçti. Amerika’da göçmen nüfus hızla artıyor ve göçmenler siyasette olduğu kadar sosyal hayatta da kendilerinden giderek daha çok söz ettiriyor.

Ekonomik durgunluk devam ederken, Chicago’daki teknoloji firması ProSoft’un sahibi Pete Tapaskar da boşalan kadroları doldurmakta zorlanıyor: “Yeterli yerel kaynak bulamıyoruz. Asya, Pakistan ve diğer ülkelerden, nereden kaynak bulabilirsek o tarafa yöneliyoruz.”

Tapaskar ProSoft kadrosunun yüzde 80’inin Amerika dışından özellikle de Hindistan’dan geldiğini söylüyor.

Bilgi teknolojisi ya da kısaca IT sektöründe yaşanan kalifiye eleman ihtiyacı, ProSoft gibi şirketlerin mühendislik derecelerinin bol, deneyimin de geniş olduğu Hindistan gibi ülkelere yönelmesine neden oluyor.

Bu da Amerika’da işgücünün çehresini değiştiriyor.

Shoji Matthew, “Asyalı demek, sadece Çinli demek değil,” diyor.

Amerika’da Hint kökenli Amerikalılar’ın en yoğun olduğu üçüncü bölge Chicago kenti ve yöresi.

Shoji Matthew, 10 yıl önce Hindistan’dan gelmiş: “Çalışma vizelerinin yüzde 90’ı, Hintliler için çıkarılıyor.”

Asya Amerikan Enstitüsü'nden Tuyet Le, “Amerika’ya gelmek için Hint kökenlilerin aldığı vizelerin çoğu çalışmaya dayalı vizeler,” diyor.

Le, PEW tarafından yapılan araştırmanın Asyalı göçmen akınıyla ilgili kalıplaşmış düşünceleri değiştireceğini söylüyor: “Illinois eyaletinde Hint asıllı Amerikalılar son iki nüfus sayımında da en büyük göçmen grubu olarak ortaya çıktı, bu açıdan Çinlilerle Filipinliler’i geride bıraktı. Bu da birçok kişiyi şaşırttı,” diyor.

Bu, herkesin dünyada bilgisayarların çökeceği beklentisi içinde olduğu 2000 sayımından hemen önce Chicago’ya gelen Shoji Matthew’u şaşırtmamış: “Amerika’ya H1-B adlı çalışma vizesiyle geldim. O günlerde Y2K denilen beklenti yaygındı ve IT uzmanlarına iihtiyaç vardı. O yıllarda Amerika’da IT alanında çalışan deneyimli kişilerin sayısı çok azdı,” diyor.

Matthew, eleman ihtiyacının azalmadığını ve çalışma vizesiyle gelenlerin çoğunun Amerika’da kaldığını söylüyor. Günümüzde güney Asya ülkelerinden IT elemanlarına ihtiyaç daha da artmış durumda. ProSoft şirketinin sahibi Pete Tapaskar, vize kotasının sıkıntı yaratmasından şikayetçi: “11 Eylül’den sonra göçmenlik uygulamaları daha da sıkılaştı. Kotalar azaltıldı.”

Pete Tapaskar, vize alma süresinin uzadığını, işe başlatmaların da bu yüzden geciktiğini söylüyor.


Your browser doesn’t support HTML5

Asya Kökenli Amerikalılar’ın Sayısında Büyük Artış