ATC Konferansında İşbirliği Vurgusu

Andrew Finkel, Phil Gordon, Halit Çevik ve Joshua Walker

Barış Ornarlı, Washington
Amerika’nın Ankara Büyükelçisi Frank Ricciardone, Türk Amerikan ilişkilerinin kapsamını genişlettiklerini söyledi, savunma ilişkisinin ötesinde ticaret ve yatırım ilişkisini de geliştirmeye çalıştıklarını söyledi.

Washington’da Türk Amerikan Konseyi’nin (ATC) 31’nci yıllık konferansında konuşma yapan Büyükelçi Ricciardone, Türk Amerikan ilişkilerinin önemine vurgu yaptı, ikili ilişkilerin sürekli olarak yenilenmesi gerektiğini kaydetti. Ricciardone, bölgedeki sorunlar konusunda şöyle konuştu: “Türkiye’yle Amerika birlikte çalışmazsa Suriye sorunu çözülemez. Türkiye’yle Amerika nüfuzlarını kullanmazsa, aynı sayfada değilse, Irak’ta doğru sonuç alınamaz. İran, Kıbrıs, Kafkaslar, Balkanlar; bütün bu konularda birlikte çalışmamız gerekiyor.”

Büyükelçi Ricciardone hem Amerika’nın hem Türkiye’nin bir yenilenme sürecinden geçtiğini, Amerika’nın Kasım ayında başkanlık seçimlerine hazırlandığını, Türkiye’nin de yeni bir anayasa yazdığını hatırlattı. Ricciardone, önümüzdeki yıla kadar “Türkiye’nin daha iyi bir anayasaya sahip olacağı konusunda iyimser olduğunu, bundan emin olduğunu” söyledi.

Türk Amerikan ilişkilerinin çeşitlendirilmesi, yeni işbirliği alanlarının açılması amacını taşıyan Türk Amerikan Konseyi konferansında ikili siyasi ilişkiler ve bölgesel gelişmeler de kapsamlı olarak değerlendirildi.

“Türkiye’nin Suriye Konusunda Büyük bir Sorumluluğu Var”

ABD Dışişleri Bakanı’nın Avrupa ve Avrasya işlerinden sorumlu yardımcısı Phil Gordon da Türk Amerikan ilişkilerindeki işbirliği “mükemmel ve son derece önemli” olarak nitelendirdi. Gordon, Türkiye’yle Amerika’nın Afganistan, Libya, Suriye gibi konularda yakın işbirliği yaptığını, ancak Kıbrıs, Ermenistan ve İsrail’le ilişkiler konusunda ilerleme sağlanamamasının hayal kırıklığı yarattığını söyledi.

Gordon, Suriye konusunda Beşar Esad rejiminin meşruiyetini kaybettiğini, siyasi değişimin sağlanması konusunda Amerika’yla Türkiye’nin aynı görüşte olduğunu söyledi. Gordon, Suriye konusunda Türkiye’ye özellikle danıştıklarını söyledi ve şöyle devam etti: “Değişimi teşvik etmesi ve Esad’ın çekilmesinden sonra Suriye’de istikrarın tesis edilmesi konusunda Türkiye’nin büyük bir sorumluluğu ve rolü var.” Gordon, Esad rejimine baskı uygulanması konusunda diplomatik, siyasi, mali yöntemlere vurgu yaptı.

İran Konusunda Türk Amerikan İşbirliği

Phil Gordon, Türkiye’yle Amerika’nın işbirliği yaptığı alanlar arasında İran’ın nükleer programını da saydı. Gordon, Türkiye’yle Amerika’nın, İran konusunda aynı amacı paylaştıklarını vurguladı: hem Türkiye’nin hem Amerika’nın İran’ın uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmesi ve nükleer silah programına sahip olmaması gerektiği konusunda görüşbirliği içinde olduklarını belirtti. Gordon, Türkiye’nin uluslararası yaptırımları uyguladığını, Amerika’yla da işbirliği yaptığını söyledi. Nitekim, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, İran’dan petrol ithalatını azalttığı için Türk mali kuruluşlarının Amerikan yaptırımlarından muaf tutulacağını açıklamıştı. Gordon, yaptırımların İran’ın müzakerelere yeniden başlamasında etkili olduğunu vurguladı.

Gordon konuşmasında Türkiye’de çok sayıda gazetecinin tutuklu bulunması konusunda kaygı duyduklarını da yineledi.

“Terörle Mücadelede Türkiye’nin Yanındayız”

Türk Amerikan Konseyi konferansında konuşan ABD Savunma Bakanı’nın Uluslararası Güvenlik işlerinden sorumlu yardımcılarından Joseph McMillan ise Amerika’nın PKK terör örgütüyle mücadelede Türkiye’nin yanında yer aldığını vurguladı. McMillan, “Terörün önlemesi için Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu araç ve kabiliyetlere sahip olmasını sağlamaya bağlıyız” dedi.

Chicago’da yapılan NATO zirvesinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Başkan Barack Obama’yla görüşmesinde, terörle mücadele konusunda Türkiye’nin taleplerinin karşılanmasını beklediklerini, özellikle silahlı insansız hava araçlarının satışı konusunda ilerleme sağlanmasını istediklerini söylemişti.

McMillan savunma teknolojisinin satışı konusundaki karar sürecinin Kongre'yi de içine alan karmaşık bir süreç olduğunu hatırlattı ve satışın gerçekleşip gerçekleşmeyceği veya ne zaman gerçekleşeceği konusunda tahmin yürütemeyeceğini söyledi. McMillan "Türkiye'nin ihtiyacını karşılama konusunda çalışmaya devam ediyoruz," dedi.

Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan Türk Amerikan Konseyi Başkanı Büyükelçi James Holmes da zamanlama konusunda bilgisi olmadığını söylemekle birlikte, “Reaper olarak bilinen silahlı insansız hava araçları konusunda Amerikan yönetiminin Türkiye’nin ihtiyacını karşıladığını görebileceğimiz konusunda umutluyum,” demişti.

“Uzun Yıllara Dayalı Dostluk”

ATC Konferansında konuşma yapan Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Halit Çevik de Türkiye’yle Amerika’nın uzun yıllara dayanan bir dostluğu olduğunu vurguladı. Çevik, Gordon gibi Esad rejiminin meşruiyetini kaybettiğini söyledi ve şiddet olaylarının son bulması için uluslararası toplumun birlik içinde hareket etmesi gerektiğini belirtti.

Çevik İran konusunda da Türkiye’nin Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesiyle Almanya’nın (P5+1) dahil olduğu süreci desteklediklerini söyledi.

Panetta ve Yılmaz Konuşacak

31’nci Türk Amerikan Konseyi konferansında akşam ABD Savunma Bakanı Leon Panetta ve Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz konuşacak. Konferansta yarın ABD Ticaret Temsilcisi Ron Kirk ve eski başkan adayı Cumhuriyetçi Partili Arizona Senatörü John McCain’in konuşma yapması bekleniyor.