Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun enerjiden sorumlu üyesi, AB'nin Rusya'dan tedarik edilen gazın yerini alması için ABD'nin de aralarında bulunduğu ülkelerden daha fazla gaz alacağını ve yakıta olan bağımlılığını azaltmak için yenilenebilir enerjiyi daha hızlı yaygınlaştıracağını söyledi.
AB, Moskova'nın 2022'de Ukrayna'yı işgaline tepki olarak 2027 yılına kadar Rus fosil yakıtlarını bırakma sözü verdi. Rusya'nın boru hattıyla gaz sevkiyatı düşerken, AB geçen yıl Rusya'dan sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ithalatını arttırdı.
AB Komisyonu’nun enerjiden sorumlu üyesi Dan Jorgensen, basına verdiği mülakatta, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e atıfta bulunarak “Vergi mükelleflerinin parasını, vatandaşların parasını, geliri Putin'in kasasına giden doğalgaz için kullanmak yerine kendi enerjimizi ürettiğimizden emin olmalıyız” dedi.
AB Komisyonu’nun enerjiden sorumlu üyesi Dan Jorgensen.
Jorgensen, Brüksel'in yenilenebilir enerji üretimini hızlandırmak için üretim izni kurallarında değişiklik yapmaya hazırlandığını belirtti. Jorgensen, gazın elektrikle hızlı bir şekilde ikame edilemediği endüstriler ve evlerin ısıtılması için AB'nin alternatif kaynak bulma çabalarını arttıracağını dile getirdi.
Bunun ucuza ve Rusya dışından temin edilmesi gerektiğini belirten Jorgensen, “Gaz ihtiyacı devam edecek ve Rusya'dan başka kaynaklar bulmamız gerekecek. Bu da ABD'den daha fazla ithalat anlamına gelebilir” diye konuştu.
Avrupa gösterge gaz fiyatları geçen hafta son iki yılın en yüksek seviyesine çıktı.
ABD Başkanı Donald Trump, 20 Ocak’ta göreve gelmeden önce AB'nin ABD'den daha fazla petrol ve gaz ithal etmemesi halinde ticaret vergileriyle karşı karşıya kalacağı uyarısında bulunmuştu.
Bu hafta başında Reuters tarafından haberleştirilen taslak belgelere göre, AB Komisyonu doğrudan gaz satın almıyor ancak istikrarlı fiyatlarla daha uzun vadeli sözleşmeleri güvence altına almaya çalışmak için LNG tedarikçileriyle temasa geçmek ve yurtdışına LNG ihracat altyapısına yatırım yapmayı düşünmek üzere planlar hazırladı.
AB yasalarına göre, Avrupa gaz sözleşmelerinin, bloğun 2050 yılına kadar emisyonu sıfırlamaya yönelik iklim değişikliği hedefiyle uyumlu olması için 2049 yılına kadar sona ermesi gerekiyor.
Jorgensen, Komisyon'un gelecek hafta yayınlaması beklenen sızdırılmış taslak belgeler hakkında yorum yapmayı reddetti.
Ancak Komisyon'un spekülatif ticaretin fiyat artışlarına neden olmasını önlemek için gaz piyasasında daha sıkı kontroller üzerinde çalıştığını belirten Jorgensen, gelecek hafta perakende elektrik fiyatlarını yüksek gaz fiyatlarından ayırmak için tasarlanmış “finansal araçlar” önereceğini doğruladı.
AB'nin elektrik piyasası kuralları, Avrupa'da yenilenebilir enerjinin hızla yaygınlaşmasına rağmen, gaz fiyatının birçok Avrupalı tüketicinin ödediği elektrik fiyatını belirlemeye devam ettiği anlamına geliyor.