Avrupa Birliği'nden Kınama

İsrail komandolarının Gazze’ye yardım taşıyan gemilere yönelik silahlı müdahalesi Avrupa başkentinde önemli tepkilere neden oldu.

İlk tepki olarak birçok Avrupa Birliği ülkesindeki İsrail büyükelçileri olaylarla ilgili açıklama yapmaları için ilgili ülkelerin dışişleri bakanlıklarına çağrıldı. Ardından olayın kabul edilemez olduğu yönünde üst düzeyde siyasi açıklamalar geldi. Ülkeler bazında tepkiler ardı ardına gelirken Avrupa Birliği ortak söylem oluşturmakta zorlandı.

Avrupa Birliği’nin ilk resmi tepkisi için gözler Dış Politika Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton’a çevrildi. Ancak Ashton ilk aşamada sözcüsü aracılığıyla, içinde kınama ifadesi olmayan, sadece üzüntüsünü dile getiren ve eksiksiz soruşturma talep eden bir açıklama yaptı. Ancak bu açıklama başkentlerden yapılan açıklamaların gerisinde kalınca Avrupa Birliği Komisyonu Sözcüsü John Clancy, genel nitelikli ancak daha köşeli bir açıklama yaptı. Clancy, Avrupa Birliği’nin her türlü şiddet eylemini sert şekilde kınadığını ve aşırı güç kullanımından büyük üzüntü duyduğunu dile getirdi.

Polonya’da temaslarda bulunan Ashton’ın resmi açıklaması ise öğle saatlerinde geldi. Sabah saatlerinde İsrail Dışişleri Bakanı’yla görüştüğünü dile getiren Ashton ilk açıklamasına göre daha sert bir açıklama yapsa da yine kınama ifadesini kullanmadı. Ashton, görüşmede trajedi nedeniyle duyulan derin endişenin İsrail kanadına iletildiğini ifade etti. Ashton bu açıklamayı yaparken Avrupa Birliği daimi temsilcileri Brüksel’in ortak tutumunu belirlemek üzere bir araya geldi.

Avrupa Parlamentosu’nda ise tepki daha ilk aşamadan itibaren oldukça güçlüydü. Avrupa Parlamentosu Başkanı Jerzy Buzek, olayın açık bir uluslararası hukuk ihlali olduğunu belirtirken siyasi gruplar da olayın kabul edilemez olduğunun altını çizen ve İsrail’in sınırı aştığı mesajını veren açıklamalar yaptı.

Avrupa Parlamentosu’nda en dikkat çeken açıklamalardan biri ise daha geçen Cuma günü Gazze’den dönen Belçikalı parlamenter Veronique de Keyser’den geldi. De Keyser, İsrail’in Gazze’ye yönelik ablukasını kaldırma konusunda başarılı olunamadığı için yaşananlarda Avrupa Birliği’nin de sorumluluğu olduğunu söyledi. Artık somut eyleme geçilmesi zamanının geldiği de de Keyser’in vurguları arasında yer aldı. De Keyser eldeki tüm imkanlar kullanılarak blokajın kaldırılmasının empoze edilmesi gerektiğini söyledi. De Keyser, bugüne kadar buna, hatta kelimeleri kullanmaya bile cesaret edilmemesinden yakındı.

AB Daimi Temsilcileri’nin hazırladığı son metinde İsrail net bir şekilde kınanırken taraflara gerilimi tırmandırıcı adımlardan uzak durmaları telkin edildi. Bugün de Türkiye’nin talebi üzerine NATO daimi temsilcilerinin konuyu ele alması öngörülüyor.