14 Haziran -14 Temmuz arasında yapılacak Avrupa Futbol Şampiyonası’nın ev sahibi Almanya, terör tehlikesine karşı sınır kontrolleri uygulamasına geçiyor.
Almanya‘’a 14 Haziran Cuma günü başlayacak ve Türkiye’nin de katılacağı Avrupa Futbol Şampiyonası boyunca yoğun güvenlik önlemleri alınacak.
Konuyla ilgili bir açıklama yapan Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser, "Avrupa Şampiyonası süresince mümkün olan en iyi korumayı sağlayabilmek için bazı tedbirler almamız şart. Bu kapsamda tüm komşu devletlerle geçici sınır kontrolleri uygulayacağız. Radikal İslamcı ve diğer aşırılık yanlılarının yanı sıra, holiganlar ve şiddet faillerine odaklanmış durumdayız" dedi. "Olası tüm tehdit ve tehlikelere karşı hazırlık yapıyoruz" şeklinde konuşan bakan, şampiyona boyunca güvenliği sağlamanın şu anda "en önemli önceliği" olduğu da açıkladı.
Moskova yakınlarındaki bir konser salonuna düzenlenen ve en az 139 kişinin ölümüne neden olan terör saldırısının ardından, Alman hükümeti sözcüsü de yaptığı bir açıklamada Avrupa Futbol Şampiyonası için özellikle cihatçı terör tehlikesine karşı tedbirlerin artırılacağını söyledi. Moskova’daki saldırının sorumluluğunu üstlenen IŞİD Horasan Vilayeti (IŞİD-H) adlı örgütün, Almanya’da "en tehlikeli cihatçı terör grubu" olarak sınıflandırıldığını söyleyen sözcü, güvenlik ve istihbarat birimlerinin cihatçı grup ve bireyleri yakından izlediğini, nitekim geçen aylarda çok sayıda kişinin gözaltına alındığı ifade etti.
Sınır kontrolleri için AB’nin onayı gerekiyor
Schengen Anlaşması’nın yürürlüğe girmesinden beri Almanya sadece iki kez; 2006 Dünya Kupası’na holiganların girişini engellemek ve 2007 yılında Heiligendamm şehrinde düzenlen G8 Zirvesi’ne yönelik terör tehditleri sonrasında sınır kontrolu uygulamasını geçici bir süre için devreye sokma kararı almıştı. Schengen bölgesindeki ülkelerde bu tür sınır kontrollerinin uygulanabilmesi için Avrupa Birliği Komisyonu'nun özel onayı gerekiyor ve genellikle altı aylık süreler için izin veriliyor.
Anlaşmada özellikle kamu düzeni veya iç güvenliğe yönelik bir tehdit söz konusu olduğunda, sınır kontrollerinin geçici olarak başlatılmasını sağlayan maddeler bulunuyor. Schengen Anlaşması'nın temel ilkelerinden biri vatandaşların serbest dolaşımı hakkına sahip olması, dolayısıyla ülkelerin iç sınırlarında kontrollerin olmaması.
Almanya 2015-2016 yılları arasında bir milyondan fazla mülteciyi kabul etmesinin ardından sadece Avusturya ile sabit sınır kontrollerini başlatmıştı. ve devam ettiriyordu. Berlin, geçen sonbahar aylarında iltica başvurularının sayısındaki hızlı artış sonrasında yasadışı göçle mücadele etmek için Polonya ve Çek Cumhuriyeti ile olan sınır kontrollerini artıracağını duyurmuştu. Kontrollerin "mobil polis kontrolleri" şeklinde olacağı açıklandı.
Muhalefetteki Birlik Partileri CDU/CSU, kontrollerin sınır gibi sabit noktalarda yapılmasını talep ederken, İçişleri Bakanı Faeser, Brüksel'in onayının alınmasının zorunlu olduğu bu tür bir uygulama yerine mobil kontrollerin tercih edildiğini belirtti. Geçici sınır kontrolleri sayesinde ülkeye izinsiz giriş sayısında yüzde 60'lık bir gerileme yaşandığı da haber verildi.