Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, son dönemde yaşanan olaylar nedeniyle “Artık Esad’a inanmıyorum” diyerek köprüleri tamamen attığı Suriye rejimi, bu kez de Avrupa Parlamentosu’nun gündemindeydi. Şam yönetiminin barışçıl eylem yapan göstericilere karşı ölümcül güç kullanmasını sert şekilde kınayan Avrupa Parlamentosu, kabul ettiği kararda Suriye Devlet Başkanı Esad’ın derhal görevden ayrılmasını istedi.
Esad’ın ve yönetimin önemli isimlerinin bugüne kadar yürüttükleri politikalar nedeniyle cezalandırılması gereği üzerinde durulan kararda, Avrupa Birliği’nin bugüne aldığı yaptırım kararlarına yenilerinin eklenmesi talep edildi. Avrupa Parlamentosu, yeni yaptırımların rejimi hedef alan ve halkın yaşam koşullarını en az düzeyde etkileyen nitelikte olmasını istedi.
Avrupa Parlamentosu kararında Türkiye iki açıdan övüldü. İlk övgü, Türkiye’nin Şam yönetimini eleştiren yaklaşımı için, ikinci övgü ise Ankara’nın, Şam yönetiminden kaçarak Türkiye’ye sığınan Suriye vatandaşlarına sınırlarını açarak insani yardımda bulunması nedeniyle geldi. Kararda Türkiye övülürken Suriye’ye destek veren İran ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nden kınama kararı çıkmasını engelleyen Rusya ve Çin eleştirildi.
Avrupalıların sorumluluk alarak sivilleri ve demokrasiyi koruması gerektiğini söyleyen Avrupa Parlamentosu Başkanı Jerzy Buzek, Şam yönetiminin meşruluğunun kalmadığını ve derhal iktidardan çekilmesi gerektiğini ifade etti.
Avrupa Parlamentosu, son günlerde Batılı liderlerin ilgi odağı haline gelen Libya hakkında da bir karara imza attı. Başbakan Erdoğan’ın yapacağı ziyaret öncesinde Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve İngiltere Başbakanı David Cameron’un ortak ziyaretine ev sahipliği yapan Libya’yla ilgili olarak alınan kararda iki unsur özellikle dikkat çekiyor. Bunlardan ilkini Ulusal Geçiş Konseyi’nin, yeni Libya’nın “ılımlı İslam” temelinde yönetileceği yönündeki açıklamasından duyulan memnuniyet, ikinci unsuru ise Libya’nın devrik lideri Muammer Kaddafi’ye kucak açma potansiyeline sahip ülkelere yapılan uyarı oluşturdu. Kaddafi’nin yakalanıp adalete teslim edilmesini isteyen Avrupa Parlamentosu, sığınma teklifi yapan Gine-Bissau’yu uyardı. Kararda, bu tür bir adımın uluslararası hukuka aykırı olacağı vurgulandı. Libya’yla ilgili kararda Afrika Birliği ülkelerine de bir çağrı yapılarak yeni rejimin tanınması istendi.