“Azerbaycan ve Ermenistan Doğrudan İletişim Kurmalı”

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby, ABD’nin Azerbaycan- Ermenistan sınırındaki çatışma haberlerinden endişe duyduğunu söyleyerek, her iki ülkenin hükümetlerini diplomatik ve askeri kanallar üzerinden doğrudan iletişim hatlarını yeniden kurmaya çağırdı.

Kirby Beyaz Saray'da gazetecilere verdiği demeçte, şiddeti sona erdirmek için ne yapabileceğini görmek amacıyla hem Ermenistan hem de Azerbaycan hükümetiyle aktif olarak iletişim halinde olduklarını kaydetti

Kirby, “Bu çatışmaya askeri bir çözüm olamaz. Daha fazla askeri düşmanlığa karşı itidal çağrısında bulunuyoruz" dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da daha erken saatlerde ülkesinin Ermenistan-Azerbaycan sınırındaki saldırı haberlerinden derin endişe duyduğunu söyleyerek, çatışmalara derhal son verilmesi çağrısında bulundu.

Your browser doesn’t support HTML5

Azerbaycan ve Ermenistan'a "Gerginliği Düşürün" Çağrısı


Blinken, yazılı açıklamasında, "ABD, Ermenistan'daki yerleşim yerlerine ve sivil altyapıya yönelik bildirilen saldırılar da dahil olmak üzere, Ermenistan-Azerbaycan sınırındaki çatışma haberlerinden derin endişe duymaktadır. Uzun zamandır açıkça belirttiğimiz gibi, bu sorunun askeri bir çözümü olamaz. Her türlü askeri çatışmaya derhal son verilmesi çağrısında bulunuyoruz" ifadelerini kullandı.

Amerika Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price ise Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın gece Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’le konuştuğunu ve Ermenistan’ın açtığı topçu ateşiyle Ermenistan-Azerbaycan sınırındaki askeri eylemlere ilişkin derin kaygılarını ele aldığını söyledi. Price’a göre Bakan Blinken, Aliyev’i çatışmalara son vermeye çağırdı ve Amerika’nın Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki çatışmaları sonlandırma ve barış anlaşmasına varması için ön ayak olacağını kaydetti.

Azerbaycan ve Ermenistan'a "Gerginliği azaltın" çağrısı

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, sınırdaki çatışmaların en az 49 Ermeni ve 50 Azeri askerin ölümüne ve iki eski Sovyetler Birliği ülkesinde yeni bir savaşın patlak vermesi korkularının artmasına yol açması üzerine, Ermenistan ve Azerbaycan'ı çatışmaları sonlandırmaya çağırdı.

Ermenistan, Azerbaycan sınırındaki Jermuk, Goris ve Kapan kasabalarının, bugün erken saatlerde topçu saldırısına uğradığını bildirdi. Erivan'dan yapılan açıklamada, Azerbaycan'ın "geniş çaplı provokasyonu" olarak nitelenen duruma yanıt verildiği kaydedildi.

Azerbaycan ise Ermenistan tarafından saldırıya uğradığını bildiriyor. Reuters haber ajansı, her iki tarafın da çatışmalara ilişkin iddialarını bağımsız kaynaklardan doğrulayamadı.

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, "Putin, sınırdaki gerginliklerin azaltılması için her türlü çabayı gösteriyor" dedi.

Ermenistan'ın müttefiki olan Kafkaslar'daki en büyük güç unsuru konumunda bulunan Rusya; Ermenistan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Tacikistan'ın oluşturduğu Toplu Güvenlik Anlaşması Örgütü'nün de lideri.

Ermenistan'da bir askeri üssü bulunan Rusya, 2020 yılında, Dağlık Karabağ nedeniyle patlak veren ve Azerbaycan'ın toprak kazanımlarıyla sonuçlanan savaşın sonlandırılması için varılan anlaşmanın bir parçası olarak bölgeye, binlerce barış günü göndermişti.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Azerbaycan sınırları içinde olan ancak nüfusunun çoğunluğunu Ermeniler'in oluşturduğu, Dağlık Karabağ'ın statüsü üzerinde müzakere etmek istemediğini ileri sürdüğü Azerbaycan'ı, Ermeni kasabalarına saldırmakla suçladı.

Ermenistan'ı sınırda istihbarat faaliyeti yürütmek ve silah konuşlandırmakla suçlayan Azerbaycan, askeri mevzilerinin Ermenistan'ın saldırısına uğradığını kaydetti. Çatışmalarda kayıplar verdiğini açıklayan Azerbaycan, ölü sayısına ilişkinse bilgi paylaşmadı.

Azerbaycan medyası, ateşkes anlaşmasının bugün erken saatlerde yürürlüğe girer girmez ihlal edildiğini bildirdi.

Ermenistan Savunma Bakanlığı, Rusya ve Ermenistan savunma bakanlarının yaşanan çatışmalara ilişkin bu sabah görüştüklerini açıkladı.

Bakanlık, görüşmede Ermenistan-Azerbaycan sınırındaki durumun istikrara kavuşturulması için adım atılması konusunda mutabık kalındığını kaydetti.

Ermenistan Savunma Bakanı Suren Papikyan, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile görüştüğünü ve ikilinin "durumu istikrara kavuşturmak için gerekli adımları atma konusunda anlaştıklarını" söyledi.

Bakü ve Erivan, Azerbaycan'ın bir parçası olan ancak 1994'te sona eren savaştan bu yana Ermenistan’ın desteklediği etnik Ermeni güçlerinin kontrolu altında olan Dağlık Karabağ konusunda onlarca yıldır çatışma içinde.

2020'de altı hafta süren ve 6 bin 600'den fazla kişinin ölümüne neden olan savaş sırasında Azerbaycan, Dağlık Karabağ ve çevresindeki bölgelerin büyük bir kısmını geri aldı.

2020'deki ateşkese, barış gücü olarak görev yapmak üzere bölgeye yaklaşık 2 bin asker gönderen Rusya aracılık etti.

Çavuşoğlu Azerbaycan Dışişleri Bakanı Bayramov ile görüştü

Türkiye siyasi ve askeri açıdan Azerbaycan'ı destekliyor.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ile Azerbaycan-Ermenistan sınırındaki çatışmalara ilişkin bir telefon görüşmesi yaptığını açıkladı.

Twitter hesabından yaptığı paylaşımda Çavuşoğlu, "Ermenistan artık tahrikleri bırakmalı. Azerbaycan'la vardıkları uzlaşı çerçevesinde barış müzakerelerine ve iş birliğine odaklanmalı" ifadelerini kullandı.

Avrupa'dan tepkiler

Elysee Sarayı da bugün yaptığı açıklamada, Fransa'nın Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki son çatışmaları Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne götüreceğini duyurdu.

Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel de Ermenistan Başbakanı Paşinyan'ı gerginliğin daha fazla tırmandırılmasını engellemeye çağırdı. Michel, geçen ay Brüksel'de Paşinyan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'le biraraya gelerek iki ülke arasındaki bağların normalleştirilmesi, insani meseleler ve Dağlık Karabağ'da barış anlaşmasına varılması meselelerini ele almıştı