Berlin’de bir kamyonun kentin dünyaca ünlü Kurfürstandamm Bulvarı’nda kurulu Noel pazarına dalması sonrasında en az 12 kişi öldü ve en az 50 kişi de yaralandı.
2. Dünya Savaşı’nda yıkılan ve savaşın simgesi olarak o şekilde tutulan Kaiser Wilhelm Katedrali’nin altında kurulan geleneksel Noel Pazarı’ndaki kalabalığa, damperli bir kamyonun büyük bir hızla daldığını doğrulayan Berlin polisi, kamyonun insanları altına alarak 50 metre kadar ilerlediğini ve pazarda büyük bir kaos yaşandığını açıkladı.
Polis yetkilileri Polonya plakalı kamyonu kullanan kişinin olaydan hemen sonra kaçmayı başardığını ve daha sonra yakalandığını, bir lojistik firmasına ait olduğu tahmin edilen kamyonda bulunan ve şoförün yanında oturan bir diğer kişinin ise ölü olarak ele geçirildiğini bildirdi.
Yakalanan şoförle ilgili açıklama henüz yapılmadı. Alman basınında çıkan bazı haberlerde ise kamyon şofürünün kalp krizi geçirmiş olabileceği ihtimali de dillendirildi. Olay yerine gelen Berlin Eyaleti Başbakanı Michael Müller, yaşananları ‘dramatik’ olarak tanımlarken, polis sözcüsü elde edilen ilk veriler nedeniyle olayın bir terör saldırısı olduğu ihtimalinden yola çıktıklarını açıkladı.
Olayın yapılış şekli IŞİD'e bağlı bir teröristin Fransa’da Nice'teki terör saldırısını akıllara getirdi.Nice'in kordon boyunda hızla sürdüğü kamyonu Bastille Günü'nü kutlayan kalabalığın içine sokmuş, 86 kişi ölmüştü. Berlin’de görgü tanıklarının ilk açıklamalarına göre, kamyonun Noel pazarına dalması esnasında bir patlama da duyuldu, ancak polis patlama olduğu yönündeki bilgileri doğrulamadı.
Almanya Anayasayı Koruma Teşkilatı Başkanı Hans-Georg Maassen daha bugün yaptığı bir konuşmada, Almanya'daki terör tehlikesinin “hâlâ çok yüksek” olduğunu açıklamış ve özellikle Suriye ve Irak'tan Avrupa’ya dönen cihatçılarla ilgili endişe duyduklarını belirterek "Dönenlerin çoğu saatli bomba gibi" ifadesini kullanmıştı.
Hafta sonunda Alman basınında çıkan haberlerde 12 yaşındaki Irak kökenli bir Alman bir çocuğun Ludwigshafen’daki bir Noel pazarına taşıdığı sırt çantasında bulunduğu söylenen çivi bombalı patlayıcılarla bombalı saldırısı düzenlemeye çalıştığı ve oradan geçen bir kişinin durumu polise haber vermesi sonrasında yakalandığı haber verilmişti.
2015’i 2016’ya bağlayan yılbaşı gecesi terör ihbarları nedeniyle Almanya’nın bütün büyük şehirlerinde sıkı güvenlik tedbirleri alınmıştı. Her yıl yaklaşık 1,5 milyon kişinin katıldığı Berlin'deki yeni yılı kutlama şenliklerine katılanların sırt çantasıyla meydana girmelerine izin verilmemişti. Terör saldırısı tehlikesi Brüksel'deki Noel ve yılbaşı kutlamaların iptal edilmesine, Paris'te de dar çaplı kutlama yapılmasına yol açmıştı. Aynı şekilde Almanya'da bu yıl Temmuz ayında arka arkaya gelen terör eylemleri büyük tedirginliğe ve paniğe yol açmıştı. İran kökenli bir saldırganın Bavyera eyaletinin Münih kentinde bulunan bir alışveriş merkezine düzenlediği saldırıda 9 kişi yaşamı yitirmiş, yine Bavyera Eyaleti'ndeki Ansbach kentinde düzenlenen "Ansbach Open" adlı müzik festivalinin yapıldığı festival alanına düzenlenen terör eyleminde ise saldırgan Suriyeli terörist yaşamını yitirmiş, 12 kişi ise ağır yaralanmıştı.