BERLİN - Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un, Berlin'deki Başbakanlık Binası’nın rekor bir bütçe ile genişletilerek büyüklüğünün iki katına çıkarılmasına onay vermesi tepki ve şaşkınlığa yol açtı. Bu yıl Aralık ayında başlayacak inşaat projesi kapsamında şu anda 25 bin metrekare kullanım alanına sahip başbakanlık binasının ek yapılarla 50 bin metrekareye ulaşması planlandı. 6 yıl içinde tamamlanması hedeflenen projeye 777 milyon Euro ayrılması Alman medyasında ve kamuoyunda sert tepkilere neden oldu.
Tüketici fiyatlarında yıllık artış oranının Eylül ayında çift haneye çıkmasıyla, enflasyonun 1951 Aralık ayından bu yana görülen en yüksek seviyeye yükseldiği ve enerji krizi nedeniyle sürekli tasarruf çağrılarının yapıldığı bir dönemde alınan bu kararı eleştiren Federal Sayıştay, inşaat projesini "gereksiz" olarak tanımladı.
Sayıştay’ın konuyla ilgili raporunda, Başbakanlık binasının şu anki haliyle "tüm gereksinimler açısından yeterli olduğu, planlanan ek binaların gerekliliği konusunda hiçbir inandırıcı neden bulunmadığı" dile getirildi.
Sayıştay, inşaatının maliyetinin ilk olarak 485 milyon Euro olarak tanımlandığını, ancak yüksek maliyet risklerini hesaplayan bağımsız uzmanların en az 700 milyon Euro’dan yola çıktıklarını belirterek, Başbakanlık'ın bu rekor orandaki harcama konusunda yazılı gerekçeyi göndermesini talep etmişti.
Alman Vergi Mükellefleri Örgütü, Berlin’in merkezindeki binanın genişletilmesi planını "şatafat ve lüks merakı" olarak tanımladı. Muhalefetteki Hıristiyan Demokrat CDU sözcülerinden Thorsten Frei, "İnsanlar önümüzdeki kış aylarında nasıl ısınacağını düşünürken, bu büyük mali yükü kimseye anlatamazsınız. Başbakan yeni bürolar inşa ettireceğine, halkın ihtiyaçlarını nasıl karşılayabilir, bunu düşünmeli" dedi.
Başbakanlıktan yapılan açıklamada ise, şu anki binanın yetersiz kaldığı ve yeni binanın gelecek nesillere hizmet verebileceği öne sürüldü. Açıklamaya göre, 2001’de açılan binada çalışanların sayısı 850’den, genişleme tamamlandığında 1500’e çıkacak.
Bürokrat ve görevlilere ek ofis alanlarının yanısıra, ikinci bir helikopter pisti, Başbakan’ın konaklayacağı 250 metrekare büyüklüğünde bir daire, beş ayrı kata yayılan dokuz kış bahçesi ve bir çocuk yuvası inşa edilecek. İnşaat alanındaki 180 ağacın kesilmesinin planlandığı da aynı haberde yer aldı.
Yeni başbakanlık Külliye’den büyük olacak
Berlin’in ortasında Federal Meclis Bundestag’ın hemen karşısındaki geniş alanda bulunan Almanya Başbakanlık Binası, şu andaki haliyle de dünyanın en büyük hükümet merkezi.
25 bin 347 metrekarelik zemin alanı ile Washington'daki Beyaz Saray'dan sekiz kat, Londra'daki Downing Street'te bulunan binadan on kat, Paris'teki Élysée Sarayı'ndan üç kat daha büyük.
Bina, 50 bin metrekarelik bir alana genişletilmesiyle Beyaz Saray'dan 16 kat, İngiliz Başbakanlık Ofisi’nden tam 20 kat ve Élysée’den altı kat daha büyük olacak.
Ankara’da Beştepe’de bulunan Cumhurbaşkanlığı Binası’nın arazisinin toplam yüzölçümü 750 bin metrekare, Külliye olarak tanımlanan ana bina ise 40 bin metrekare üzerine kurulu.
Alman başbakanlığın genişletilmesini eleştiren "Team Todenhöfer" adlı partinin lideri Jürgen Todenhöfer, Ankara’daki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin inşası sürecinde Almanya’dan çok sert eleştiriler geldiğini hatırlatarak, "Şimdi Almanya’nın başkentinde Ankara’daki Külliye’den 10 dönüm daha büyük bir bina oluşacak. Bu Almanya‘nın siyasetindeki çelişkileri kanıtlıyor" diyerek, planın durdurulmasını talep etmişti.