Başkan Joe Biden, Amerika'da yürürlükte olan COVID-19 ulusal acil durum deklarasyonunu 11 Mayıs'ta kaldıracağı konusunda Kongre'yi bilgilendirdi.
Ulusal acil durum ve kamu sağlığı acil durum deklarasyonlarının sonlandırılması, federal düzeyde Corona virüsüyle mücadele planını yeniden yapılandırarak virüsün kamu sağlığına yönelik endemik (bir toplumda sürekli olarak görülen) bir tehdit olarak kabul edilmesi anlamına geliyor.
ABD'de COVID-19 acil durum deklarasyonunun kaldırılmasıyla birlikte aşıların ve tedavi yöntemlerinin geliştirilmesi, federal hükümetin doğrudan idaresinden çıkacak.
Öte yandan Biden, Temsilciler Meclisi'ndeki Cumhuriyetçi Partililer’in bu hafta, acil durumu hemen sonlandırmak için hazırladıkları tasarıya karşı çıktığını açıkladı. Cumhuriyetçiler ayrıca federal hükümetin COVID-19'la mücadelesiyle ilgili soruşturmalar açmaya hazırlanıyor.
Federal COVID-19 acil durum deklarasyonu, 31 Ocak 2020'de dönemin başkanı Donald Trump'ın Sağlık ve İnsani Hizmetler Bakanı Alex Azar tarafından açıklanmış, Trump daha sonra Mart ayında COVID-19 pandemisinin ulusal acil durum olduğunu bildirmişti. Acil durum deklarasyonları 2021 yılı Ocak ayında göreve başlayan Başkan Joe Biden tarafından art arda uzatılmıştı. Beyaz Saray, Biden'ın deklarasyonları kısa süreliğine uzatarak 11 Mayıs'ta sona erdireceğini bildirdi.
İlgili Haberler ABD COVID’le İlgili Kamu Sağlığı Acil Durumunu UzattıYönetim ve Bütçe Dairesi, "Acil durum deklarasyonlarının aniden sonlandırılması geniş kapsamlı karmaşaya ve sağlık sisteminde, eyaletler, hastaneler, doktor muayenehaneleri ve en önemlisi on milyonlarca Amerikalı için belirsizliğe yol açar" açıklamasında bulundu.
ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'ne (CDC) göre Amerika'da 1 milyon 100 binden fazla kişi COVID-19 nedeniyle hayatını kaybetti. Amerika'da geçen hafta COVID-19 enfeksiyonu nedeniyle ölenlerin sayısı yaklaşık 3 bin 700 olarak kayda geçti.
ABD Kongresi, acil durum deklarasyonunun sonlandırılmasına ilişkin siyasi çağrıların artmasıyla birlikte Amerikalılar’ı doğrudan etkileyen kamu sağlığı acil durumunun kapsamını daraltmıştı. Kongre üyeleri, Biden yönetiminin ücretsiz COVID aşı ve testlerinin halka ulaştırılması için talep ettiği milyarlarca doların önünü aylardır kesiyor.
COVID-19 aşılarının fiyatı hızla yükselecek
Federal hükümetin COVID-19 aşısı satın almayı durdurmasıyla birlikte aşı fiyatlarının hızla yükselmesi bekleniyor. Aşı üreticisi Pfizer, COVID-19 aşıları için doz başına 130 dolara kadar ücret talep edebileceğini kaydetti. Geçen sonbahardan bu yana Amerikalılar'ın sadece yüzde 15'inin tavsiye edilen, yeni takviye COVID-19 aşılarını yaptırdıkları belirlendi.
Özel sağlık sigortası olan Amerikalılar'ın aşılar için ödemeleri ceplerinden yapmak zorunda kalmaları sözkonusu. Evde yapılan ücretsiz COVID-19 testlerine erişimin ve hastanelere COVID hastalarını tedavi ettikleri için yapılan ilave ödemelerin kalkacağı da bildiriliyor.
Öte yandan Kongre, COVID-19'un yayılmasıyla birlikte getirilen telesağlık uygulamasının sağladığı esnekliği iki yıllığına uzattı. Böylelikle Amerika'nın önde gelen sağlık hizmetleri sistemleri, ülke genelinde akıllı telefon ya da bilgisayar aracılığıyla sağlık hizmeti vermeyi sürdürüyor.
Biden yönetimi, COVID-19 acil durum deklarasyonunu geçen yıl kaldırmayı düşünmüş, ancak kış aylarında vakaların hızla artabileceği olasılığına karşı bu kararı askıya almıştı.
Yetkililer, Biden yönetiminin önümüzdeki 3 ayı, COVID-19'la mücadelede geleneksel yöntemlere geçişi sağlamak için kullanabileceğini, acil durumu aniden sonlandırmanın "kritik geçiş sürecinde karmaşa ve kafa karışıklığı yaratabileceğini" kaydediyor.
Biden yönetiminden yapılan açıklamada, "Acil durum deklarasyonlarının 11 Mayıs'a kadar sürdürülmesi, maske kullanma ya da aşı yaptırma konusunda zorunluluk getirmiyor. Okulların ya da şirketlerin faaliyetlerini kısıtlamıyor. COVID-19 vakalarında herhangi bir ilaç ya da testin kullanılmasını zorunlu kılmıyor" denildi.
Amerika'da Şükran Günü ve Noel dönemlerinde yükselen vaka sayıları azalma eğilimine girdi. Vaka sayıları, daha önceki iki yılın kış aylarına kıyasla ciddi oranda düşüş sergiliyor. Ancak aynı zamanda kamu sağlığı birimlerine bildirilen test sayılarında da ciddi bir düşüş olduğu biliniyor.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından dün yapılan açıklamada, pandeminin, yüksek bağışıklık seviyesinin virüsle bağlantılı ölümleri azaltabileceği bir "dönüm noktasına" evrildiği, ancak COVID-19'un küresel sağlık acil durumu olmaya devam ettiği kaydedildi.