“Biden yönetimi Ukrayna için 725 milyon dolarlık silah yardımı paketi hazırlıyor”

Biden yönetimi, kara mayınları, insansız hava araçları, Stinger füzeleri ve Yüksek Mobiliteli Topçu Roket Sistemleri (HIMARS) için mühimmat da dahil olmak üzere çeşitli tanksavar silahları sağlamayı planlıyor.

ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin Ukrayna için 725 milyon dolarlık bir silah yardımı paketi hazırladığı belirtildi.

İki Amerikalı yetkili, Çarşamba günü yaptıkları açıklamada, Biden’ın 20 Ocak’ta görevi bırakmadan önce Ukrayna hükümetini desteklemeye çalıştığını söyledi.

Plan hakkında bilgi sahibi bir yetkiliye göre Biden yönetimi, Rusya'nın ilerleyen birliklerini durdurmak için ABD stoklarından kara mayınları, insansız hava araçları, Stinger füzeleri ve Yüksek Mobiliteli Topçu Roket Sistemleri (HIMARS) için mühimmat da dahil olmak üzere çeşitli tanksavar silahları sağlamayı planlıyor.

Reuters tarafından görülen bildirime göre, paketin tipik olarak HIMARS rampaları tarafından ateşlenen Güdümlü Çoklu Fırlatma Roket Sistemi (GMLRS) roketlerinde bulunan misket bombalarını da içermesi bekleniyor.

Bir yetkili, silah paketinin Kongre'ye resmi bildiriminin Pazartesi gününe kadar yapılabileceğini söyledi. Paketin içeriği ve boyutu ilerleyen günlerde Biden'ın beklenen imzası öncesinde değişebilir.

Bu, Biden'ın yakın zamanda kullandığı ve ABD'nin acil bir durumda müttefiklerine yardım etmek için mevcut silah stoklarının eksiltilmesine olanak tanıyan başkanlık yetkisine (PDA) kıyasla büyük bir artışa işaret ediyor.

İlgili Haberler Trump Ukrayna özel temsilcisi olarak emekli general Kellogg'u seçti

Son PDA duyuruları genellikle 125 milyon ila 250 milyon dolar arasında değişmekteydi. Biden'ın Kongre tarafından halihazırda onaylanmış ve başkan seçilen Donald Trump 20 Ocak'ta göreve başlamadan önce kullanması beklenen tahmini 4 milyar ila 5 milyar dolarlık PDA yetkisi bulunuyor.

ABD, onlarca yıldır kara mayını ihraç etmiyor ve bunların kullanımı sivillere zarar verme potansiyeli nedeniyle tartışmalı. Her ne kadar 160'tan fazla ülke bu mayınların kullanımını yasaklayan bir anlaşmaya imza atmış olsa da Kiev, Rusya'nın 2022 başlarında başlattığı geniş çaplı işgalden bu yana bu mayınları talep ediyor ve Rus güçleri de bunları cephede kullanıyor.

Ukrayna'ya gönderilecek olan kara mayınları “kalıcı olmayan” kara mayınları olup, kısa bir süre dayanan bir güç sistemine sahip ve bu da cihazları ölümcül olmaktan çıkarıyor. Bu da eski kara mayınlarının aksine toprakta kalarak sivilleri süresiz olarak tehdit etmeyecekleri anlamına geliyor.

Analistler ve savaştaki durum hakkında bilgi toplayan uzmanlar, bu hafta Rus güçlerinin Ukrayna'da 2022 işgalinin ilk günlerinden bu yana en hızlı şekilde ilerleme kaydettiğini ve geçen ay Londra'nın yarısı büyüklüğünde bir alanı ele geçirdiğini belirtiyor.

İlgili Haberler Rusya Ukrayna'nın doğusundaki ilerleyişini hızlandırıyor


Ukrayna’ya askerlik yaşını 18’e düşürme çağrısı

Öte yandan Biden yönetiminin, Ukrayna’da daha fazla kişinin silah altına alınabilmesi için askerlik yaşının 18’e düşürülmesi için çağrıda bulunduğu bildirildi.

Biden yönetiminden üst düzey bir yetkili, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Rusya ile yaklaşık üç yıldır süren savaşta sayıca az olan Ukrayna'nın savaşma yaşındaki erkek havuzunu genişletmek için seferberlik yaşını 25’ten 18'e indirmesini istediklerini söyledi.

Ukrayna'nın şu anki duruma “matematik” açısından bakması gerektiğini ve savaşta daha fazla askere ihtiyaç duyduğunu belirten yetkili, Ukrayna ordusunun savaş alanındaki kayıplarını telafi etmek için yeterli sayıda askeri seferber etmediğini ya da eğitmediğini sözlerine ekledi.

Beyaz Saray, Rusya'nın Şubat 2022'deki işgalinin başlamasından bu yana Ukrayna'ya 56 milyar dolardan fazla güvenlik yardımı yaptı ve Biden'ın birkaç ay içinde görevden ayrılmasından önce Kiev'e milyarlarca dolar daha göndermeyi planlıyor.

Ancak zaman daralırken, Biden yönetimi Ukrayna'nın ihtiyaç duyduğu silahlara sahip olduğu ve Rusya ile savaşta kalmak istiyorsa asker seviyesini önemli ölçüde arttırması gerektiği yönündeki görüşünü keskinleştiriyor.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Sean Savett, yönetimin Ukrayna'ya silah göndermeye devam edeceğini ancak Ukrayna'nın şu anda “en hayati ihtiyacının insan gücü” olduğuna inandığını söylemişti.

Savett, “Dolayısıyla, saflarını doldurmak için uygun adımları atmaları halinde eğitim kapasitemizi arttırmaya da hazırız” demişti.

Ukraynalılar savaş alanındaki ihtiyaçlarını karşılamak için yaklaşık 160 bin ilave askere ihtiyaç duyduklarını söylediler ancak ABD yönetimi muhtemelen bundan daha fazlasına ihtiyaç duyacaklarına inanıyor.

Şu anda Ulusal Muhafızlar ve diğer birlikler de dahil olmak üzere 1 milyondan fazla Ukraynalı silah altına alınmış durumda.

İlgili Haberler Rusya, savaştaki en büyük insansız hava aracı saldırısıyla Ukrayna'nın kritik altyapısını vurdu