Biden yönetimi Ukrayna’ya sağlanan uzun menzilli silahların Rusya içindeki hedeflerin vurulmasında kullanılmasına ilk kez onay verdi

Biden yönetimi, Ukrayna’ya sağladığı uzun menzilli silahların Rusya içindeki hedeflerin vurulmasında kullanılmasına ilk kez izin verdi. Başkan Biden’ın görevden ayrılmasına az zaman kala gelen bu adım ABD’nin politikasında önemli bir değişikliğe işaret ediyor.  

Biden yönetimi, Ukrayna’ya sağladığı uzun menzilli silahların Rusya içindeki hedeflerin vurulmasında kullanılmasına ilk kez izin verdi. Başkan Biden’ın görevden ayrılmasına az zaman kala gelen bu adım ABD’nin politikasında önemli bir değişikliğe işaret ediyor.

ABD’den gelen bu hamle, 5 Kasım'daki seçimlerde yeni başkan seçilen Donald Trump’ın Ukrayna’ya desteğe kısıtlama getirme ve savaşı en kısa zamanda sonlandırma vaadinde bulunduğu bir döneme rastladı.

Karar, Ukrayna ordusuna, kısa adıyla ATACMS olarak bilinen Ordu Taktik Füze Sistemi’ni Rusya’nın Kursk bölgesinde askerlerini savunmak için kullanma yetkisi veriyor.

AP’ye konuşan ancak operasyon güvenliği sebebiyle ayrıntı vermeyen kaynaklar, Ukrayna’nın Washington’dan gelen bu adımın ardından önümüzdeki günlerde ilk uzun menzilli saldırılarını gerçekleştirmeyi planladığını belirtti.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski ABD'den uzun menzilli silahların Rusya sınırları içindeki askeri hedeflerin vurulması için kullanılmasına yeşil ışık yakmasını istemişti.

Kuzey Kore'nin Rusya'ya asker gönderme kararının ardına rastladı

Washington’ın bu adımı, Kuzey Kore’nin Rusya’nın Ukrayna işgaline destek vermek üzere Rusya’ya binlerce asker gönderme kararının ardına rastladı.

Bu gelişme hem Washington hem de Kiev’de endişeye yol açmıştı.

Beyaz Saray’dan henüz son adıma ilişkin resmi bir açıklama gelmedi.

ATACMS sistemlerinin 306 kilometre menzili var

Kısa adıyla ATACMS olarak bilinen Ordu Taktik Füze Sistemleri'nin yaklaşık 306 kilometre menzili bulunuyor.

Bazı ABD’li yetkililer uzun menzilli silahların Rusya içindeki hedeflerin vurulmasında kullanılmasına izin verilmesinin savaşın genel seyrini değiştireceği konusunda şüphelerini dile getirirken; sözkonusu karar, ateşkes görüşmelerinin başlaması halinde, Rusya’nın sahada kazanım elde ettiği bir dönemde Ukrayna’ya daha iyi bir müzakere konumu sağlayabilir.

Biden yönetiminin bu adımı, Rusya'nın Ukrayna'da enerji santrali gibi sivil altyapıyı çok sayıda füze ve insansız hava aracıyla hedef aldığı saldırısının ardına rastladı.

İlgili Haberler Rusya Ukrayna'nın enerji altyapısına yönelik en şiddetli saldırılarından birini düzenledi

Yeni başkan seçilen Donald Trump’ın Joe Biden’ın aldığı bu kararı tersine çevirip çevirmeyeceği ise belirsiz.

Trump uzun zamandır ABD'nin Ukrayna'ya yaptığı mali ve askeri yardımın boyutunu eleştiriyor ve nasıl olacağı konusunda ayrıntı vermeden savaşı hızla sona erdirme sözü veriyordu.

Kongre’deki bazı Cumhuriyetçiler de Biden'ı Ukrayna'nın ABD tarafından sağlanan silahları nasıl kullanabileceğine ilişkin kuralları gevşetmeye çağırmıştı.

Rusya'dan tepki

Rusya, Ukrayna'nın ABD silahlarını kullanmasına ilişkin kısıtlamaların gevşetilmesini büyük bir tırmanma olarak göreceği uyarısında bulunmuştu.

Rusya meclisinin uluslararası işler komisyonu başkan yardımcısı Vladimir Dzhabarov, bu kararın Üçüncü Dünya Savaşı'na yol açabileceğini ve adıma hızla yanıt verileceğini söyledi.