NEW YORK- Birleşmiş Milletler İsrail ve Hamas arasında Katar’ın arabuluculuğunda varılan dört günlük geçici ateşkes kapsamında çatışmalara “insani ara” verilmesiyle birlikte Gazze halkı için yardım seferberliği başlattı. BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) İsrail'in Mısır ile Gazze Şeridi arasındaki Refah sınır kapısından, geçici ateşkes ilanının ilk gününde insani yardım taşıyan 200 TIR’ın Gazze’ye sevk edildiğini açıkladı.
Birleşmiş Milletler ve sahadaki diğer yardım kuruluşlarına bağlı insani yardım ekipleri, Gazze'deki ihtiyaçları karşılamak amacıyla faaliyetlerini daha da artıracaklarını açıkladı.
BM, Hamas’ın 7 Ekim'deki saldırısından bu yana Gazze'de tutulan 24 rehinenin serbest bırakılmasını memnuniyetle karşıladı ve tüm rehinelerin derhal ve koşulsuz serbest bırakılması yönündeki çağrısını yineledi.
200 TIR’dan oluşan yardım konvoyu Gazze’ye ulaştı
BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), Gazze’ye sevk edilen 200 TIR’dan 137’sinin taşıdığı insani yardımın, Filistin Mülteci Yardım Kuruluşu (UNRWA) çalışanları tarafından boşaltılarak dağıtılmaya başlandığını kaydetti.
7 Ekim'den bu yana, Gazze’ye en büyük insani yardım konvoyunun ulaştığı belirtiliyor. Toplam 129 bin litre yakıt taşıyan tankerin de Gazze’ye ulaştığı belirtildi.
Filistin Mülteci Yardım Kuruluşu, 7 Ekim’den bugüne kadar en büyük insani yardım konvoyunun Gazze’ye ulaştığını belirterek, "Yüzbinlerce kişiye gıda, su, tıbbi malzeme ve diğer temel insani yardım malzemeleri dağıtıldı" dedi.
"İnsani ara kalıcı bir ateşkese dönüşmeli"
BM Ortadoğu Özel Temsilcisi Tor Wennesland, 4 günlük geçici ateşkes anlaşmasının uygulanmaya başlamasını memnuniyetle karşıladığını belirterek, insani ateşkesin uzatılması yönündeki umudunu koruduğunu ifade etti.
Wennesland, "Sivillerin büyük acılarını hafifletmek için Gazze Şeridi’ne daha fazla yardımın güvenli ve sürekli olarak girmesi gerekiyor. Tarafların taahhütlerini yerine getirmesi gerekiyor. Tarafları, insani yardımın kapsamının genişletilmesi için her türlü çabayı göstermeye davet ediyorum" dedi.
BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) Sözcüsü Jens Laerke, İsrail ile Hamas arasında şu anda yürürlükte olan anlaşmanın Gazze ve İsrail halkına bir soluklanma sağlayabileceğini söyledi; çatışmalara ara verilmesinin uzun vadeli bir insani ateşkese dönüşmesini dileğini ifade etti.
Laerke, Gazze Şeridi'nin tamamına ve özellikle de kuzeyine erişime ihtiyaç duyulduğunu belirterek, "Hasar ve insani ihtiyaçların en büyük olduğu yer burası. İnsanları enkazdan çıkarmak için gerekli olacak her türlü makineyi çalıştırabilmek, yakıt alabilmek çok önemli" diye konuştu.
BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi, Hamas’ın yönetimindeki Gazze’deki yetkililere bağlı Medya Ofisi'ne dayandırdığı bilgiye göre, dün gece itibariyle Gazze’de can kaybının 14 bin 800 kişiyi geçtiğini, binlerce kişinin enkaz altında olduğunu söyledi.
“Doğru yönde atılmış bir adım ancak daha fazlası yapılmalı”
BM’ye bağlı Dünya Sağlık Örgütü (WHO), anlaşmanın ilk gününde insani yardım faaliyetlerinin artması ve karşılıklı rehine ve tutuklu değişiminin gerçekleşmesinden duyduğu memnuniyeti ifade etti.
Dünya Sağlık Örgütü Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus sosyal medya platformu X’ten yaptığı paylaşımda Gazze’ye yardımın iletilmesinin “doğru yönde atılmış bir adım” olduğunu ancak daha fazla adımın atılması gerektiğini belirtti.
Dünya Sağlık Örgütü Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus Birleşmiş Milletler’le ve diğer ortaklarla birlikte, Gazze’nin kuzeyindeki El-Ahli Hastanesi'nden 22 hastanın ve 19 refakatçinin güvenli bir şekilde tahliye edildiğini de kaydetti.
Tahliyelere ilişkin görüntü ve fotoğraf da paylaşan Tedros Adhanom Ghebreyesus, Gazze’deki sağlık ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için daha fazla desteğe ihtiyaç olduğunu söyleyerek uzun süreli ateşkes çağrısı yaptı.
Dünya Sağlık Örgütü sözcüsü Christian Lindmeier de, Gazze’deki hastanelerden mümkün olan en kısa sürede daha fazla kişinin tahliye edilmesi için çalıştıklarını da belirtti.
Filistin Mülteci Yardım Kuruluşu Direktörü Philippe Lazzarini, Gazze Şeridi'ne gerçekleştirdiği ikinci ziyaretinin ardından yaptığı yazılı açıklamada, Gazze Şeridi'nde “uzun vadeli insani ateşkes” yapılması yönündeki çağrısını yineledi.
Hamas’ın İsrail’e yönelik 7 Ekim’deki saldırısında İsrail’e göre 1200 kişi hayatını kaybetti. Hamas’ın saldırısının ardından yaklaşık 240 kişi de kaçırıldı.
İsrail’in Hamas’ın yönetimindeki Gazze’ye yönelik hava ve kara harekatında Gazze’deki yetkililere göre 13 binden fazla kişi hayatını kaybetti.
Hamas, ABD ve AB’nin terör örgütü listesinde. İsrail Hamas’ın Gazze’de sivilleri canlı kalkan olarak kullandığını iddia ederken, Hamas ise bu iddiayı reddediyor.