Arnavutluk’u ziyaret eden ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Hamas'ın elindeki rehinelerin serbest bırakılmasına ilişkin bir anlaşmanın mümkün olduğunu ancak çözülmesi gereken "çok zor" meseleler bulunduğunu söyledi.
Ramazan'ın başlayacağı 10 Mart'tan önce çatışmalara ara verilmesi konusunda bir anlaşmaya varılıp varılamayacağı sorusuna Blinken, Hamas'ın olası bir anlaşmayla ilgili daha önce verdiği yanıtın bazı "net olmayan maddeler" içerdiğini ancak bir anlaşma için çalışma olasılığı sunduğunu söyledi.
Blinken, Arnavutluk’un başkenti Tiran’da düzenlediği basın toplantısında, "Şu anda Katar'dan, Mısır'dan ve İsrail'den mevkidaşlarımızla bu konuda çalışıyoruz. Bir anlaşma bulmaya çalışmak amacıyla çok yoğun bir şekilde çalışıyoruz ve bunun mümkün olduğuna inanıyorum" dedi.
Blinken, "Çözülmesi gereken çok ama çok zor meseleler var. Ancak ilerlemek ve bir anlaşmaya varıp varamayacağımızı görmek için elimizden gelen her şeyi yapmaya kararlıyız" ifadesini kullandı.
ABD, Mısır, İsrail ve Katar'dan istihbarat şeflerinin katıldığı ve İsrail'in Gazze'de dört aydır sürdürdüğü savaşa ara verilmesini sağlayacak bir anlaşmaya ilişkin görüşmeler Salı günü bir ilerleme sağlanamadan sona ermişti.
Konuyla ilgili bilgi sahibi bir kaynağa göre CIA Direktörü Bill Burns Perşembe günü yeni görüşmeler için İsrail'deydi.
İlgili Haberler Kahire’deki İsrail-Hamas ateşkes görüşmelerine CIA ve Mossad başkanları da katıldıNATO müttefiki Arnavutluk’un AB entegrasyonu
ABD Dışişleri Bakanı Blinken’ın Arnavutluk ziyareti, Balkanlar'daki ortağı ve Rusya'nın geniş çaplı işgaline karşı Ukrayna’nın mücadelesini destekleyen müttefikiyle ilişkileri güçlendirme amacı taşıyor.
Amerikalı üst düzey yetkililere göre Blinken üst düzey yetkililerle biraraya gelecek ve Arnavutluk ile bazı komşuları Avrupa Birliği'ne katılmaya çalışırken Batı Balkanlar’ın geleceğine odaklanacak. Washington, Arnavutluk'un AB'ye entegrasyonunu destekliyor.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, X hesabından yaptığı açıklamada "Bir NATO müttefiki ve ortağı olarak ABD, Arnavutluk'un Avrupa-Atlantik topluluğuna tam entegrasyonunu ve daha şeffaf bir demokrasi ve ekonomi arayışını destekliyor" dedi.
ABD, Arnavutluk'un savaşın parçaladığı eski bölgedeki liderliğinden ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde geçici üye olarak üstlendiği rolden de memnun. NATO üyesi olan Arnavutluk, uluslararası barışı koruma misyonlarına ve ittifakın operasyonlarına düzenli olarak ordu birlikleri tahsis ediyor.
Arnavutluk bu ayın sonunda Ukrayna ile ilgili uluslararası zirveye evsahipliği yapacak. Zirveye Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski'nin de katılması bekleniyor.
Sırbistan-Kosova gerilimi
Blinken'ın ziyareti sırasında, Arnavutluk’un komşuları olan Kosova ile Sırbistan arasındaki gerilim de ele alınabilir. İki ülke arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi için AB arabuluculuğunda yürütülen müzakerelerde yavaş ilerleme kaydedilirken, zaman zaman yaşanan şiddet olayları istikrarsızlık korkularını körüklüyor.
ABD ve AB, Kosova'nın yakın zamanda Sırplar’ın çoğunlukta olduğu belediyelerde para birimi olarak dinarı yasaklamasından duydukları endişeyi dile getirdiler.
Taliban’ın Ağustos 2021'de Afganistan'da iktidarı ele geçirmesinin ardından ABD ve NATO birliklerinin ülkeden çekilmesinde Arnavutluk'un oynadığı rol de gündemde.
Arnavutluk, kaçan yaklaşık 3 bin 200 Afgan'ı, ABD'ye nihai yerleşimleri için hareket etmeden önce ilk barındıran ülkeydi.
Blinken'ın Arnavutluk'ta kalan az sayıdaki Afgan'dan bazılarıyla görüşmesi de bekleniyor.
Blinken’ın Tiran'dan sonraki durağı Münih Güvenlik Konferansı için Almanya olacak.