ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile kısa bir görüşme yaptığını açıkladı.
Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'deki G20 Dışişleri Bakanları toplantısının sona ermesinden sonra bir basın toplantısı düzenleyen Blinken, ''Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ile kısaca görüştüm. Rusya'yı sorumsuz kararından vazgeçmeye, ABD ile Rusya Federasyonu'nun nükleer cephaneliklerine doğrulanabilir sınırlar getiren Yeni START anlaşmasını uygulamaya geri dönmeye çağırdım'' dedi.
Your browser doesn’t support HTML5
Nükleer silahların sınırlandırılması anlaşmasına karşılıklı uyumun her iki ülkenin de menfaatine olduğunu vurgulayan Blinken, ''Bu aynı zamanda dünyanın dört bir yanındaki halkların, nükleer güçler olarak bizden beklediği şeydir. Dışişleri Bakanı'na, dünyada ya da ilişkilerimizde başka ne olursa olsun, ABD'nin tıpkı Soğuk Savaş'ın zirvesinde Sovyetler Birliği ile yaptığı gibi, stratejik silahların kontrolu konusunda her zaman angaje olmaya ve harekete geçmeye hazır olacağını söyledim'' diye konuştu.
Blinken'ın açıklamasından önce Amerikalı üst düzey bir yetkili, ikilinin toplantı sırasında kısaca biraraya geldiğini ve Blinken'ın Rusya'yı Yeni START nükleer anlaşmasına ilişkin kararını geri almaya çağırdığını söylemişti.
Yetkili, Blinken'ın Lavrov'a Washington'un Ukrayna'ya kendisini savunması için ne kadar sürerse sürsün destek vermeye hazır olduğunu da söylediğini aktarmıştı.
İkili, Rusya'nın 24 Şubat 2022'de Ukrayna'yı işgalinden bu yana ilk kez yüz yüze görüştükleri sanılan bu görüşmede, 10 dakikadan kısa bir süre konuştu.
Amerikalı yetkili, "Ruslar'ın kararlarından döneceklerine, adil ve kalıcı bir barışa yol açabilecek diplomatik bir sürece girmeye hazır olacaklarına dair umudumuzu her zaman koruyoruz. Ancak bu görüşmenin ardından yakın vadede bir şeylerin değişeceğine dair herhangi bir beklenti olduğunu söyleyemem" dedi.
Rus haber ajanslarının bildirdiğine göre Rusya Dışişleri Bakanlığı, Lavrov ve Blinken'ın "ayaküstü" konuştuklarını, ancak bir müzakere ya da toplantı yapmadıklarını söyledi.
ABD ve Avrupalı müttefikleri, Yeni Delhi'de düzenlenen G20 Dışişleri Bakanları toplantısında, Ukrayna'daki savaş nedeniyle Rusya ile karşı karşıyaydı. Rakip taraflar birbirlerini dünyayı istikrarsızlaştırmakla suçladı. Görüşme haberi, Ukrayna savaşının gölgesinde geçen ve gün boyu süren G20 toplantısının sonunda geldi.
ABD ve Avrupalı müttefikleri G20 ülkelerini, ikinci yılına giren çatışmayı sona erdirmesi için Moskova üzerindeki baskıyı arttırmaya çağırdı.
Rusya ise Batı'yı G20 gündemi üzerindeki çalışmaları "maskaralığa" dönüştürmekle suçlayarak karşılık verdi ve Batılı heyetlerin ekonomik başarısızlıklarının sorumluluğunu Moskova'nın üzerine yıkmak istediğini söyledi.
Blinken, kapalı kapılar ardındaki toplantıda yaptığı konuşmasının sonrasında yayınlanan açıklamasında, "Uluslararası barış ve ekonomik istikrar için Rusya'ya yürüttüğü savaşa son vermesi ve Ukrayna'dan çekilmesi çağrısında bulunmaya devam etmeliyiz" dedi.
Blinken, "Ne yazık ki bu toplantı yine Rusya'nın Ukrayna'ya karşı sebepsiz ve haksız savaşı nedeniyle gölgelendi" ifadelerini kullandı.
Blinken'a Almanya, Fransa ve Hollanda dışişleri bakanları da destek verdi.
Alman heyetine göre Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock toplantıda yaptığı konuşmada "Ne yazık ki bir üye, diğer 19 üyenin tüm çabalarını G20'nin kuruluş amacı olan konulara odaklamasını engelliyor" dedi.
Baerbock, "Sayın Lavrov, sizden Yeni START'ın (nükleer silahların sınırlandırılması anlaşması) tam olarak uygulanmasına geri dönmenizi ve ABD ile diyaloğu yeniden başlatmanızı rica ediyorum. Çünkü Çin'in 12 maddelik planında haklı olarak belirttiği gibi, nükleer silah tehdidine karşı çıkılmalıdır" diye konuştu.
Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna da Ukrayna'daki savaşın "gıda, enerji ve enflasyon açısından gezegendeki hemen her ülkeye" zarar verdiğini söyledi.
Colonna, Kasım ayında Endonezya'da yapılan devlet ve hükümet başkanları toplantısına atıfta bulunarak, "G20, Bali Zirvesi’nde olduğu gibi kararlı bir şekilde yanıt vermelidir. Bali'deki mesaj açıktı; G20 olarak, en savunmasız durumda olanları Rusya'nın savaşından zarar görmeye terk etmek yerine, onları koruyan çözümler sunmalıyız" diye konuştu.
Hollanda Dışişleri Bakanı Wopke Hoekstra da savaşın tek sorumlusunun Rusya olduğunu ve yaptırımların devam etmesi gerektiğini söyledi.
Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ise küresel siyasi ve ekonomik krizlerden Batı'yı sorumlu tuttu.
Rusya'dan yapılan açıklamaya göre Lavrov, "Bazı Batılı heyetler, ekonomideki başarısızlıklarının sorumluluğunu Rusya Federasyonu'na yüklemek isteyerek G20 gündemindeki çalışmaları bir maskaralığa dönüştürdü" dedi.
Lavrov, "AB temsilcileri her ne kadar aksini iddia etse de Batı, Rusya Federasyonu'nun tarım ürünlerinin ihracatı için engeller yaratıyor" dedi.
G20 toplantısının açış konuşmasında Hindistan Başbakanı Narendra Modi dışişleri bakanlarını küresel meselelerde ortak bir zemin bulmaya çağırdı.
Modi videolu mesajında, "Derin küresel bölünmelerin yaşandığı bir dönemde biraraya geliyorsunuz. Birlikte çözemeyeceğimiz meselelerin, çözebileceklerimizin önüne geçmesine izin vermemeliyiz" çağrısı yaptı.
Bu yıl dönem başkanlığını yürüten Hindistan, savaştan Rusya'yı sorumlu tutmayı reddetti ve Rusya’dan petrol ithalatını arttırırken diplomatik bir çözüm arayışına girdi.
Hindistan Dışişleri Bakanı Subrahmanyam Jaishankar toplantı sonunda gazetecilere yaptığı açıklamada, "Ukrayna konusunda farklı pozisyonlara sahip çeşitli taraflar arasında uzlaştıramadığımız farklılıklar vardı" dedi.
Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin geçen hafta kanıt sunmadan, Batı'yı stratejik hava üslerini vurma girişimlerine doğrudan dahil olmakla suçladıktan sonra, Rusya'nın Yeni START anlaşmasına katılımını askıya alma kararını açıklamıştı.
Cenevre'de düzenlenen bir Birlemiş Milletler konferansında konuşan Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, ABD'nin "Kiev rejimine silahlı saldırılar düzenlemesinde yardımcı olarak, Yeni START Anlaşması kapsamında ilan edilen Rus stratejik tesislerinin güvenliğini araştırmaya" çalıştığını söylemişti.