Birleşmiş Milletler, 6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli iki ayrı deprem felaketi sonrasında Cilvegözü sınır kapısından Suriye’ye gönderilen insani yardım konvoylarının sayısının 200’e ulaştığını açıkladı.
BM Sözcüsü Stephane Dujarric New York'ta yaptığı açıklamada, depremin ardından Suriye’nin kuzeybatısına Türkiye’nin Cilvegözü sınır kapısından Pazar günü 200’üncü insani yardım sevkiyatının yapıldığını belirtti.
“BM’nin Suriyeli depremzedeler için yürüttüğü insani yardım misyonu önemli bir dönüm noktasına ulaştı’’ diyen Sözcü Dujarric, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) personelinin Pazar günü Suriye'ye girdikten sonra Afrin ve Azez şehirlerindeki sağlık tesislerine ve sağlık depolarına ziyaretler düzenlediğini ayrıca yerel ortaklarla görüştüklerini kaydetti.
“Suriye’de insani ihtiyaçlar çifte depremin ardından rekor düzeye ulaştı’’
Dujarric, ‘’Biz ve insani yardım ortaklarımız, acil ihtiyaç duyulan yardımları Türkiye’deki sınır kapıları üzerinden ulaştırmaya devam ediyoruz. Bugün, Uluslararası Göç Örgütü (IOM) ve BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'ne (UNHCR) ait insani yardım ve barınak malzemeleri taşıyan 17 kamyon, Türkiye üzerinden Suriye’nin kuzeybatısına geçti. BM ve insani yardım ortaklarının, depremlere acil müdahale kapsamında bu yılın başlarında açılan iki sınır kapısı aracılığıyla acil ihtiyaç duyulan insani yardımı sağlamaya devam ediyor. Suriye'de insani ihtiyaçlar, 12 yıldan fazla süren savaşın ve 6 Şubat'ta binden fazla kişinin ölümüne yol açan çifte depremin ardından rekor düzeylere ulaştı’’ dedi.
Türkiye’nin Cilvegözü sınır kapısından Suriye’nin kuzeybatısına gönderilen insani yardımın süresinin 9 ay daha uzatılması için BM Güvenlik Konseyi’ne sunulan tasarının Rusya’nın vetosuna takılmasıyla, bu bölgeye 10 Temmuz tarihinden beri insani yardım ulaştırılamamıştı.
BM bu ayın başlarında Suriye hükümetiyle, yardımların muhalefetin kontrolünde olan kuzeybatıya akmasına izin vermek amacıyla ana sınır kapısı Cilvegözü’nün yeniden açılması konusunda bir anlaşmaya varıldığını duyurmuştu.