Birleşmiş Milletler Suriye’deki siyasi geçişe ilişkin görüşmeleri başlatmaya hazırlanırken kilit konulardaki bazı soruların hala yanıt bulmamış olması dikkat çekiyor. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat’ın gelecekte oynayacağı rol ve Suriye’deki ılımlı muhaliflerin birlik olup- olamayacakları, tartışma konusu. Suriye hükümetinin müzakereleri sürdürüp-sürdürmeyeceği de merak konusu.
Amerika liderliğindeki koalisyon IŞİD mevzilerini bombalamaya devam ederken, Birleşmiş Milletler, Suriye hükümeti ve ılımlı muhalifler arasında siyasi müzakereleri başlatmaya hazırlanıyor.
Mark Toner, Suriye’deki şiddet olaylarına son verecek ve Suriye halkı için yeni bir siyasi yol açacak geçiş sürecini başlatmaya odaklandıklarını söylüyor.
Daha önceki Suriye görüşmelerine katılan dünya güçleri, Beşar Esat’a ne olacağı hakkında görüş birliğine varmış değil.
John Kerry, ”Uluslararası Suriye Destek Grubu’ndakilerin çoğu, Devlet Başkanı Esat’ın Suriye’yi birleştirmek için gereken inandırıcılığını yitirdiğini düşünüyor. Biz de bu şekilde düşünüyoruz ancak bu görüşü herkes paylaşmıyor.” şeklinde konuşuyor.
Dünya güçleri, BM himayesindeki görüşmelerin Suriye’de altı ay içinde bir geçiş hükümeti kurulmasını ve 18 ay içinde seçimlerin yapılmasını sağlamasını umuyor.
Ancak Esat’ın bu süreçte nasıl bir rol oynayacağı, belirsiz.
Perry Cammack, tüm bu sürecin en önemli sorusunun bu olduğunu ve Esat’ın görevi bırakmak istediğine dair hiçbir belirti görmediğini söylüyor.
Suriye muhalefeti de son derece bölünmüş durumda.
Cammack, Suriyeli muhaliflerin iyi organize olup-olamayacağına dair şüpheleri olduğunu söylüyor. Ancak Cammack'ın görüşü, süreci başlatıp diyaloğa girmenin hiçbir şey yapmamaktan daha iyi olduğu yönünde.
Muhalif Zahran Alluş’un Suriye ordusunun düzenlediği hava saldırısında öldürülmesi, muhalefeti olumsuz yönde etkiledi.
Alluş, Ceyş El İslam adlı muhalif grubun lideriydi. Grup, kısa süre önce Riyad’daki muhalif örgütler toplantısına katılmıştı.
Uzman Andrew Peek, Skype aracılığıyla konuştu.
Peek, bu sürecin, Suriyeli muhalifler nezdinde inandırıcılığını yitirebileceğini söyledi.
Peek, Suriye’deki iç savaşı, istikrarsızlığı ve IŞİD şiddetini sona erdirmek için iktidarın el değiştirmesi gerektiğini söylüyor.
Peek'e göre, bu amaca Esat iktidardayken ulaşılamaz ve güç, ancak Şii toplumu Esat’la arasına mesafe koyarsa el değiştirebilir.
Uzman Andrew Peek’e göre Şiiler ancak Şam tehdit altında olduğu takdirde Esat’tan uzaklaşır.