Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) Sözcüsü Adrian Edwards, yıl başından bu yana 130 binden fazla insanın Akdeniz’i geçtiğini açıkladı. Sadece iki ayda varılan bu sayıya, 2015’te 6 ayda ulaşılmıştı.
Sözcü, Yunanistan’a ulaşan 24 bin göçmen ve mültecinin barınacak yere ihtiyacı olduğunu, bunların 8.500 kadarının Makedonya sınırına yığıldığını söyledi.
Yunanistan’ın durumu tek başına idare edemediğini de belirten Adrian Edwards, bir felaket yaşanmaması için diğer Balkan ülkelerini göreve çağırdı.
Edwards, "Bazı alanlarda anlaşmaya varılmasına rağmen hükümetlerin ortak hareket edememesi, ülkelerin birbiri ardına sınır yasakları getirmesi ve tutarsız uygulamalar, gereksiz acılara neden oluyor ve AB ile uluslararası hukuk standartlarıyla örtüşmeme riski doğuruyor," dedi.
AB Konseyi çözüm için çalışıyor
AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ise sığınmacı krizindeki anlaşmazlıkları gidermek için beş ülkeyi kapsayan bir tura çıkıyor, ilk durağı Avusturya.
Avusturya, sınırlarından içeri girecek sığınmacıların sayısı konusunda sıkı bir politika uyguluyor. Güneyde, göç yolundaki diğer ülkelerin yasaklarıyla birleşince sınırlarda darboğazlar oluşuyor. İnsan hakları örgütleri, Birleşmiş Milletler ve bazı Avrupa Birliği ülkeleri bu sınırlamalara tepkili.
Almanya Başbakanı, tepkisini hafta başında “Bir ülke sınırlarını belirlediğinde, bir diğeri zarar görüyor. Benim Avrupam bu değil” sözleriyle dile getirmişti.
Tusk, Avusturya Başbakanı Werner Faymann ile görüşecek ve Slovenya’ya geçerek Başbakan Miro Cerar ile bir araya gelecek. Tusk'un gezisinin diğer durakları Hırvatistan, Makedonya ve Yunanistan. Bu turun sonunda 7 Mart’ta da sığınmacı kriziyle ilgili düzenlenecek AB-Türkiye zirvesi var.
Fransa’da ise Calais kentindeki bir göçmen kampı polis boşaltmaya başladı. İngiltere’ye geçmeyi uman sığınmacıların protestosu işse bir işe yaramadı. Kampta 4 bin civarında göçmen barınıyordu.
Makedonya polisi hafta başında, Yunanistan’dan sınırı geçmeye çalışan mültecileri biber gazı sıkarak püskürtmeye çalışmıştı. Makedonya'nın sınırlarını kapatması sonucu, diğer Avrupa ülkelerine gitmeye çalışan çok sayıda Suriyeli Yunanistan'da mahsur.