BM Güvenlik Konseyi Refah gündemi ile acil toplandı

Toplantıda kesin bir adım atılması beklenmiyor; ancak Cezayir ve diğer üyelerin Güvenlik Konseyi’nden İsrail'in Refah'taki operasyonlarına ilişkin Uluslararası Adalet Divanı kararının uygulanmasını talep edeceği belirtiliyor.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, en az 45 Filistinli’nin ölümüne ve 200'ünün de yaralanmasına neden olan İsrail hava saldırısının ardından, Refah'taki durumu görüşmek üzere Salı günü toplandı.

Güvenlik Konseyi üyesi Cezayir’in talebiyle düzenlenen oturum basına kapalı yapılıyor.

Salı günkü toplantıda kesin bir adım atılması beklenmiyor; ancak Cezayir ve diğer üyelerin Güvenlik Konseyi’nden İsrail'in Refah'taki operasyonlarına ilişkin Uluslararası Adalet Divanı (UAD) kararının uygulanmasını talep edeceği belirtiliyor.

Divan geçen hafta İsrail’den, Refah’a yönelik askeri operasyonlarını derhal durdurmasını istemişti. UAD ayrıca İsrail'in Mısır ile Gazze arasındaki Refah sınır kapısını açarak insani yardımların girişine izin vermesini ve kuşatma altındaki bölgeye müfettişlerin erişimini sağlayarak bir ay içinde kaydedilen ilerleme hakkında rapor vermesini talep etmişti.

İlgili Haberler Gazze'deki yetkililere göre İsrail tankları Refah'ın batısındaki tahliye alanını vurdu

Güvenlik Konseyi, UAD kararlarının uygulanma mekanizması. UAD kararları yasal olarak bağlayıcı; ancak mahkemenin kararının BM Güvenlik Konseyi'nde görüşülmesi bekleniyor. Ancak İsrail’in müttefiki ABD'nin, daimi üye olarak veto hakkı var

BM Filistinli Mültecilere Yardım Dairesi (UNRWA) Salı günü yaptığı açıklamada, İsrail'in saldırısı nedeniyle son üç haftada 1 milyondan fazla kişinin Refah'tan kaçtığını söyledi.

UNRWA, sosyal medya platformu X'te yaptığı açıklamada “Bu, gidecek güvenli hiçbir yer yokken ve bombardımanlar, gıda ve su eksikliği, çöp yığınları ve uygun olmayan yaşam koşullarının ortasında gerçekleşti. Gün geçtikçe yardım ve koruma sağlamak neredeyse imkansız hale geliyor” dedi.

BM Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths, Pazartesi günü geç saatlerde bir açıklama yayınlayarak Pazar günkü saldırıyı “kesinlikle kabul edilemez” olarak nitelendirdi ve İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun Refah'ta yaşananların “trajik bir hata” olduğu yönündeki açıklamasını eleştirdi.

“Saldırının bir savaş suçu mu yoksa ‘trajik bir hata’ mı olduğu Gazze halkı için tartışma götürmez” diyen Griffiths, yaşananların muhtemelen en acımasız vahşet olduğunu söyledi.

BM yetkilisi, “Buna 'hata' demek, öldürülenler, yas tutanlar ve hayat kurtarmaya çalışanlar için hiçbir şey ifade etmeyen bir mesaj” dedi ve Gazze'de güvenli bölge ya da insani yardım bölgesi bulunmadığını kaydetti.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Turk de Pazartesi günü yaptığı açıklamada Refah saldırısını kınayarak, “Kamptan gelen görüntüler korkunç ve İsrail tarafından kullanılan ve halihazırda çok sayıda sivilin ölümüne yol açan savaş yöntem ve araçlarında belirgin bir değişikliğe işaret etmiyor” dedi.

Turk, İsrail'den geçen hafta Uluslararası Adalet Divanı'nın Refah'taki saldırılarını tamamen durdurması yönündeki kararına uymasını istedi. Turk ayrıca Filistinli silahlı grupları “uluslararası insancıl hukuku açıkça ihlal ederek” İsrail'e gelişigüzel roket atmaya son vermeye ve Hamas'ın Gazze'de elinde tuttuğu 100 kadar rehineyi serbest bırakmaya çağırdı.

Fransa: “Bu konseyin harekete geçmesi ve yeni bir karar almasının zamanı geldi”

Fransa’nın BM Daimi Temsilcisi Nicolas de Riveire, Güvenlik Konseyi toplantısı öncesinde yaptığı açıklamada, tarafları Uluslararası Adalet Divanı tarafından yapılan çağrıya uymaya davet etti. Riveire, toplantıda Refah’a yönelik son saldırıların değerlendirileceğini kaydetti.

Fransız temsilci, insani yardımın mümkün olduğu kadar çok sayıda geçiş noktasından geçerek Refah'a ulaşması gerektiğini belirterek, “İhtiyaçlar çok büyük. BM bizi bir kez daha açıkça uyardı. Deniz koridorunun faaliyete geçmesi iyi bir haber olsa bile yardımın kara yoluyla dağıtımı öncelikli olmalıdır. Son olarak Güvenlik Konseyi'nin görevini yerine getirmesi ve harekete geçmesi gerekiyor. Nüfusun acil ihtiyaçlarının karşılanması için BM'nin Gazze Şeridi'ndeki rolünü tam olarak oynamasına izin verilmelidir” dedi.

Riveire, Filistinlilerin kendi devletlerinin ayrılmaz bir parçası olan Gazze Şeridi'ni yönetmelerine olanak sağlaması gerektiğini aksi takdirde bir krizden diğerine gitmeye devam edileceğini belirterek, “Bu konseyin harekete geçmesinin ve yeni bir karar almasının zamanı geldi” dedi.

İlgili Haberler Fidan ABD’nin İsrail'e desteğini eleştirdi, Bahçeli İsrailli yetkililer hakkında yakalama kararı çağrısı yaptı