NEW YORK- Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Irak’ın talebi üzerine acil toplandı. Oturumda, 20 Temmuz'da Dohuk’ta 9 sivilin öldüğü, 33 sivilin yaralandığı saldırı tartışıldı.
BM Irak Misyonu Şefi Büyükelçi Hennis Plasschaert, Irak’tan video konferans aracılığıyla katıldığı toplantıda konsey üyelerini saldırı süreciyle ilgili bilgilendirdi. Oturuma Irak adına katılan Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, saldırıdan Türkiye’yi sorumlu tuttu, Türk askerinin Irak’tan derhal çekilmesi için konseyden yardım istedi.
Dışişleri Bakanı Hüseyin, “Bu, Irak'ın egemenliğine, güvenliğine ve toprak bütünlüğüne karşı askeri bir saldırıdır. Bu saldırı, bölgesel ve uluslararası barış ve güvenliğe yönelik bir ihlal, bir tehdittir” dedi.
Türkiye’nin BM Daimi Temsilci Yardımcısı Öncü Keçeli de, konsey üyelerine hitaben yaptığı konuşmada olaydan PKK’yı sorumlu tuttu. Keçeli, Irak’ı, ülke güvenliğini yeterince sağlayamamakla suçladı.
BM Irak Misyonu Şefi Büyükelçi Plasschaert, saldırının aralarında çocukların da olduğu ziyaretçilerle dolu olan bir tatil beldesini beş top mermisinin vurmasıyla geliştiğini, aralarında biri çocuk 9 sivilin yaşamını yitirdiğini, 33 kişinin de yaralandığını belirtti.
Sivillere saldırıyı "kabul edilemez" olarak değerlendiren Plasschaert, "Bir turistik bölgeye yapılan bu korkunç saldırı, sivil hayata ve sivilleri korumaya çalışan evrensel olarak kabul edilen uluslararası insani ve insan hakları hukukuna karşı şok edici bir saygısızlığı gösteriyor" dedi.
Irak:” Türk askeri Irak’tan çıksın”
Irak Dışişleri Bakanı Hüseyin, yaptığı konuşmada, Irak'ın saldırıyı kınadığını belirterek, “Bu, Irak'ın egemenliğine, güvenliğine ve toprak bütünlüğüne karşı askeri bir saldırıdır. Bu, bölgesel ve uluslararası barış ve güvenliğe yönelik bir ihlal ve tehdittir. BM Güvenlik Konseyi, Türkiye’nin askerlerini derhal Irak’tan çekmesi için bir karar çıkartmalıdır. Olayın soruşturulması için uluslararası bağımsız bir soruşturma açılması gerekiyor. Güvenlik Konseyi’nin Irak ve Türkiye arasındaki olayları gündemine alınması ve Türk hükümetinin saldırının ardından meydana gelen zararın tazminini sağlaması gerekir” diye konuştu.
Irak Dışişleri Bakanı Hüseyin, toplantının ardından basın toplantısı düzenledi. Bir gazetecinin, "Siz saldırıyı Türk askeri yaptı diyorsunuz, Türkiye de PKK’nın yaptığını söylüyor. Neye dayanarak saldırının Türkiye tarafından yapıldığını öne sürüyorsunuz?” sorusu üzerine, saldırı sonrasında Irak hükümeti olarak bir soruşturma başlattıklarını, bölgenin Türk askeri tarafından işgal altında olduğunu ve ellerinde güçlü veriler bulunduğunu söyledi.
Türkiye: “Irak’ın egemenliğini teröristler ihlal ediyor”
Türkiye’nin BM Daimi Temsilci Yardımcısı Öncü Keçeli ise, saldırının hemen ardından ülkesinin Irak makamları ve Kürt Bölgesel Yönetimi makamlarıyla temas kurduğunu belirterek, “Türkiye'nin gerçekleri ortaya çıkarmak için tüm adımları atmaya hazır olduğunu ortaya koyduk. Bu nedenle, bu toplantının sadece konsey üyeleriyle değil, Irak'taki kardeşlerimiz için de çok önemli olduğuna inanıyoruz” dedi.
Keçeli, Türkiye'nin Irak'ın egemenliğine, toprak bütünlüğüne, istikrarına ve refahına her zaman güçlü desteğini sürdürdüğünü, aksi yöndeki her türlü iddianın asılsız ve kötü niyetli olduğunu belirterek, "Irak’ın egemenliği ve toprak bütünlüğü Türkiye tarafından değil, terör örgütleri tarafından ihlal edilmektedir. Türkiye gerçeği ortaya çıkarmak için tüm adımları atmaya hazır, Bazı Iraklı yetkililer bizimle aynı görüşü paylaştı. Bazı yetkililer de Irak halkını kışkırtmak, Türk ve Irak halkının arasını açmak için dezenformasyon yaptı” dedi.
“Irak’ta on bin kilometrelik alanı terör örgütü kontrol ediyor”
Keçeli, Irak’ta devletin ülkenin tam denetimini sağlayamadığını, ülkede sözde PKK bayraklarının dalgalandığını belirterek, "Bu işlevler devletin kontrolunda değilse, egemenliğin kullanılmasından nasıl bahsedebiliriz? Biz konuşurken, Kuzey Irak'ın bazı bölgelerinde PKK'nın sözde bayrakları dalgalanıyor, federal hükümetin veya KBY' nin bayrakları değil. Belirli konumlardaki kontrol noktaları PKK'lı teröristlerin elinde. Yerel halktan gayri meşru vergileri kim alıyor? PKK'lı teröristler. Federal hükümet veya KBY değil. Bunlar sadece birkaç örnek. Irak hükümeti kuzeydeki topraklarının belirli kısımları üzerinde etkili bir egemenlik kullanamıyor. PKK'nın Irak'ta en az on bin kilometrekarelik bir alanı kontrol ettiğini tahmin ediyoruz “diye konuştu.