BM Güvenlik Konseyi bugün Gazze’de acil ateşkes talep edilen bir karar tasarısını oylayacak. ABD’nin tasarıyı veto etmesi bekleniyor.
ABD’nin BM Büyükelçisi Linda Thomas-Greenfield, “Biden yönetiminin Arap ülkelerinin destek verdiği karar tasarısını veto edeceğini, çünkü bunun ülkesinin taraflar arasında çatışmaları en az altı hafta durduracak ve rehineleri serbest bırakacak bir anlaşmaya varma çabalarını engelleyeceğini” söyledi.
Arap destekli karar tasarısı ateşkesin yanı sıra tüm rehinelerin derhal serbest bırakılmasını talep ediyor; Filistinli sivillerin zorla yerlerinden edilmesini reddediyor; Gazze'ye engelsiz insani yardım sağlanması çağrısında bulunuyor ve İsrail ile Hamas'ın başta sivillerin korunması olmak üzere uluslararası hukuka "titizlikle uyması" yönündeki konsey taleplerini yineliyor.
Karar tasarısında ayrıca taraflardan herhangi birinin adını vermeden tüm terör eylemleri kınanıyor.
İlgili Haberler Reuters: “ABD BM’ye Gazze'de geçici ateşkesi destekleyen karar tasarısı önerdi”ABD’den “rakip” karar tasarısı
Bugünkü oylama öncesinde ABD sürpriz bir hamleyle, Gazze'de tüm rehinelerin serbest bırakılmasını sağlayacak, geçici bir ateşkesi destekleyecek ve insani yardımların ulaştırılmasıyla ilgili kısıtlamaların kaldırılması çağrısında bulunacak alternatif bir BM Güvenlik Konseyi karar tasarısı dağıttı.
ABD’nin BM Büyükelçi Yardımcısı Robert Wood dün gazetecilere yaptığı açıklamada, “Arap destekli karar tasarısının gerçekleşmesini istediğimiz üç şeyi; rehinelerin kurtarılması, daha fazla yardım sağlanması ve bu çatışmaya uzun bir ara verilmesini gerçekleştirmek için etkili bir mekanizma olmadığını" savundu.
ABD’nin bugün Arap ülkelerinin karar tasarısını veto etmesinin ardından, karar tasarısının BM Genel Kurulu’na götürülmesi bekleniyor. Ancak Güvenlik Konseyi kararlarının aksine, Genel Kurul kararlarının yasal olarak bağlayıcılığı bulunmuyor.
ABD'nin taslağı üzerinde konseyde yapılacak görüşmeler öncesinde isminin açıklanmaması kaydıyla konuşan üst düzey bir Amerikalı yetkili ise, "Önümüzdeki günlerde bu taslak üzerinde yoğun müzakereler yürütme niyetindeyiz. Bu nedenle oylama için bir takvim vermiyoruz ama durumun aciliyetinin de farkındayız” dedi.
ABD’nin karar tasarısında ne var?
İsrail'e sert bir mesaj veren ABD karar tasarısı, İsrail'in Refah'ta planladığı kara harekatının "mevcut koşullar altında devam etmemesi gerektiğini" söylüyor. Ayrıca, Mısır'a atıfta bulunarak, potansiyel olarak komşu ülkeler de dahil olmak üzere sivillerin daha fazla yerinden edilmesinin bölgesel barış ve güvenlik üzerinde ciddi etkileri olacağı uyarısında bulunuyor.
ABD'nin taslağında İsrail'in adı geçmiyor ancak açık bir atıfla "Gazze'de uluslararası hukuku ihlal edecek her türlü demografik ya da bölgesel değişiklik girişimi" reddediliyor.
Thomas-Greenfield önceki gün yaptığı açıklamada, ABD'nin aylardır bir rehine anlaşması üzerinde çalıştığını açıkladı. ABD Başkanı Joe Biden'ın geçen hafta boyunca Netanyahu, Mısır ve Katar liderleriyle anlaşmayı ilerletmek için çok sayıda telefon görüşmesi yaptığını söyledi.
"Eksiklikler devam etse de temel unsurlar masada" diyen Başkan Biden, anlaşmanın rehinelerin serbest bırakılması ve yardımların ihtiyaç sahibi Filistinliler’e ulaşmasını sağlayacak bir ateşkes için en iyi fırsat olmaya devam ettiğini dile getirdi.
İlgili Haberler “İsrail’in Filistin işgalinin hukuki sonuçları” ile ilgili duruşmalar Uluslararası Adalet Divanı’nda başladıRefah saldırısı endişesi
ABD’nin desteklemeyeceğini açıkladığı ve bugün oylanacak Arap ülkelerinin karar tasarısı çoğu BM üyesince destekleniyor. BM Güvenlik Konseyi’nde 22 ülkeden oluşan Arap grubunun başkanlığını yürüten Tunus’un BM Büyükelçisi Tarık Ladeb, geçtiğimiz geçen hafta yaptığı açıklamada acilen bir ateşkese ihtiyaç olduğunu söyledi.
Ladeb, Gazze'nin güneyindeki Refah kentine sığınan yaklaşık 1,5 milyon Filistinli’nin, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun kentteki sivilleri tahliye etme ve İsrail'in askeri saldırısını Hamas savaşçılarının saklandığını söylediği Mısır sınırındaki bölgeye kaydırma planını hayata geçirmesi halinde "felaket senaryosuyla" karşı karşıya kalacağına işaret etti.
Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail sınırını aşarak başlattığı saldırılarda 1200 kişi ölmüş, 200’den fazla kişi de rehin alınmıştı. İsrail’in Gazze’ye başlattığı misilleme saldırılarında ise şimdiye kadar Hamas kontrolündeki Gazze’de bulunan sağlık yetkililerine göre çoğu çocuk ve kadın 29 binden fazla Filistinli öldü.
İsrail’in Gazze Şeridi’nde nüfusun yarısından fazlasının yaşadığı güneydeki Refah’a kara operasyonu başlatmasından endişe ediliyor.