Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi (UNODC) tarafından bugün yayınlanan 2024 Küresel İnsan Ticareti Raporu'na göre, yoksulluk, çatışma ve iklim değişikliğinin yarattığı olumsuz koşullar daha fazla insanı sömürüye açık hale getiriyor. Çocuk ticareti, zorla çalıştırma ve zorla suç işletmeye yönelik insan ticareti dünya genelinde artıyor.
Raporda, mağdurların tespiti, korunması, şartlarının, iyileştirilmesi, insan ticaretinin her türüne müdahale edilmesi konusunda hükümetlere bazı tavsiyeler sunuldu.
“Covid sırasında azalan mağdur sayısı yeniden artıyor”
BM Uyuşturucu ve Suç Ofisi, 156 ülkeden elde ettiği verilerden yola çıkarak hazırladığı raporda, dünya genelinde tespit edilen insan ticareti mağdurlarının sayısının COVID-19 salgını sırasında düştükten sonra yeniden tırmanışa geçtiğini kaydetti.
BM raporuna göre, insan kaçakçılarının eline düşen mağdur sayısı 2019 ile 2022 yılları arasında yüzde 25 oranında arttı. Aynı dönemde, zorla çalıştırılmak için insan kaçakçılarının eline düşen mağdur sayısı da yüzde 47 oranında artış gösterdi.
BM Uyuşturucu ve Suç Ofisi, özellikle zorla çalıştırma, cinsel sömürü ve zorla dilendirmeye yönelik olmak üzere, Afrika'nın birçok bölgesinde çocuk kaçakçılığının yetişkin kaçakçılığından daha sık tespit edildiğini vurguladı.
“Kız çocukları gelişmiş ülkelere cinsel sömürü amacıyla kaçırılıyor”
Rapora göre, çocuk mağdurların sayısı 2022 yılında 2019'a kıyasla yüzde 31 arttı; kız çocuklarındaysa bu artış yüzde 38 olarak belirlendi.
İnsan kaçakçılığı mağduru kız çocuklarının artış oranının erkek çocuklara göre daha fazla olmasına karşın, refakatsiz ve ailelerinden ayrı düşmüş çocuk sayısında artış olan bölgelerde, daha fazla erkek çocuğun insan kaçakçılığı mağduru olarak tespit edildiği belirtildi.
Son raporda, çocuk kaçakçılığının yüksek gelirli ülkelerde de artış gösterdiği, bu ülkelerde tespit edilen vakaların genellikle cinsel sömürü amacıyla kaçırılan kız çocuklarını kapsadığı kaydedildi.
Dünya genelinde tespit edilen mağdurların çoğunluğunu kadınların ve kız çocuklarının oluşturmaya devam ettiği belirtilen raporda, kız mağdurların çoğunluğunun da cinsel sömürü amacıyla insan ticaretinin öznesi olduğu bilgisi verildi.
Tespit edilen erkek çocukların yaklaşık yüzde 45'inin zorla çalıştırılmak için insan ticaretine kurban gittiği, yüzde 47'sinin de zorla suç işleme ve dilencilik dahil diğer amaçlarla istismar edilmek için insan tacirleri tarafından kaçırıldıkları kaydedildi.
“Türkiye’de üç yılda 285 kişi insan kaçakçılığı suçundan hüküm giydi”
BM Uyuşturucu ve Suç Ofisi tarafından yayınlanan son raporda, Batı ve Güney Avrupa ülkeleri arasında yer verilen Türkiye’deki insan kaçakçılığı vakalarına da değinildi.
Türkiye’nin, 2003 yılında BM’nin Kadın ve Çocuk Ticaretinin Önlenmesine, Durdurulmasına ve Cezalandırılmasına İlişkin Protokolü’nü imzaladığı, Türk Ceza Kanunu'nun 80, 91, 227 ve 229. maddelerinin BM İnsan Ticareti Protokolü'nde belirtilen tüm insan ticareti biçimlerini kapsadığı kaydedildi.
BM raporunda, Türkiye’de 2019 yılında 227, 2020’de 349 ve 2021’de 285 insan kaçakçılığı vakasının soruşturularak zanlılar hakkında ceza davası açıldığı, şimdiye kadar sonuçlanan bu davalarda 2019’da 48, 2020’de 30 ve 2021’de 285 kişinin hüküm giydiği belirtildi.
“Mağdurların yüzde 38’i çocuk”
BM Uyuşturucu ve Suç Ofisi İcra Direktörü Ghada Waly, çatışmalar, iklim kaynaklı felaketler ve küresel krizlerin dünya genelinde kırılganlıkları arttırdığını, buna paralel olarak da tespit edilen insan ticareti mağduru sayısının da arttığını kaydetti.
Waly, özellikle insan kaçakçılarının çocukları hedef aldığını belirterek, “Şu anda tespit edilen mağdurların yüzde 38'ini çocukların oluşturduğunu, çocuk mağdur sayısının yeniden arttığını görüyoruz. Kadınlar ve kız çocukları cinsel sömürü ve cinsiyete dayalı şiddet riskiyle daha fazla karşı karşıya kalıyor” dedi.
BM: “İnsan kaçakçılığı artıyor, kız çocukları ve kadınlar insan tacirlerinin hedefinde”
NEW YORK —