BM: “Kıbrıs konusuna çözüm arayışı için ileriye dönük yolu görüşmek üzere mutabık kalındı”

BM Genel Sekreteri Guterres New York'ta KKTC Cumhurbaşkanı Tatar (sağda) ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Cumhurbaşkanı Hristodulidis (solda) ile biraraya geldi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis ile akşam yemeğinde biraraya geldi.

BM, “Kıbrıs konusuna çözüm arayışı için ileriye dönük yolu görüşmek üzere’’ yakın bir gelecekte Guterres’in himayesinde daha geniş bir formatta gayrı resmi bir toplantı yapma konusunda mutabık kalındığını açıkladı. BM himayesinde düzenlenecek bir sonraki toplantıya, Türkiye ve Yunanistan’ın da katılacağı kaydedildi.

İki Kıbrıslı liderin katılımıyla New York'ta gerçekleşen gayrı resmi akşam yemeğinin ardından BM Sözcülüğü yaptığı yazılı açıklamada, Genel Sekreter Guterres'in geçtiğimiz Temmuz ayında nihai raporunu kendisine sunan Kıbrıs Özel Temsilcisi Maria Angela Holguin Cuellar'ın çalışmalarını iki lidere hatırlattığını, Cuellar'ın tüm iyi niyetli çabalarına rağmen Kıbrıs sorununda ileriye dönük ortak bir zemin bulunamamış olmasından üzüntü duyduğunu ifade ettiği kaydedildi.

“BM’nin Kıbrıs’ta barışçıl çözüm taahhüdünün devam ettiğinin altını çizdi’’

BM Genel Sekreteri Guterres’in, iki lidere aralarındaki uçurumu nasıl kapatacaklarını, çözüme giden yolda ilerleme sağlamak için karşılıklı güveni yeniden nasıl inşa edeceklerini düşünmeye başlamalarını tavsiye ettiği belirtilerek, “Yeni sınır kapılarının açılması olasılığını araştırmak üzere Kıbrıs'ta bir araya gelme konusunda da mutabık kalındı. Genel Sekreter, BM’nin Kıbrıs meselesinin tüm Kıbrıslıların ve gelecek nesillerin yararına olacak şekilde barışçıl bir çözüme kavuşturulması yönündeki kararlı taahhüdünün devam ettiğinin altını çizdi’’ ifadesi kullanıldı.

İlgili Haberler Kıbrıs’ta mülkiyet hakları eyleminde BM ve Avrupa’ya çağrı

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: “Ambargo ve izolasyonun sürmesinin Kıbrıs Türkler'ini nasıl olumsuz etkilediğini Genel Sekreter’e aktardım”

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar görüşmenin ardından Türkevi’nde düzenlediği basın toplantısında, yemekte Kıbrıs ile ilgili çok sayıda konunun ele alındığını, ambargo ve izolasyonun sürmesinin Kıbrıs Türklerini nasıl olumsuz etkilediğini Genel Sekreter’e aktardığını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Tatar, egemen eşitlik ve uluslararası eşit statü teyit edilmeden resmi müzakerelere tekrar dönülmeyeceğini, Türk tarafının tutumunun değişmediğini vurgulayarak, "Ben yeni bir vizyon sundum, çünkü 50 yıl boyunca federal çözüm çabaları başarısız oldu’’ dedi.

Tatar, görüşmeye yapıcı bir anlayışla katıldığını, Kıbrıs konusunda dört yıl önceki Cenevre yapılan 5 artı 1 formatındaki görüşmelerde federal temelde bir anlaşmanın mümkün olmadığını, geçmiş görüşmelerinde bunu kanıtladığını belirterek, ‘’Cumhurbaşkanı seçildikten sonra artık egemen eşitliğimizin, eşit uluslarımızın teyidiyle ancak bir müzakere sürecini geçirebileceğini, bu da hem 1960 kuruluş anlaşmaları hem daha önce Kıbrıs'ın tarihine ve geçmişine baktığımızda Kıbrıs Türk halkının özden gelen bir hakkı olduğunu, bunun esasında pazarlık unsuru olmadığını, özden gelen bu hakkın teyidiyle ancak bunların mümkün olabileceğini, bunu bu akşam aynen tekrar ifade ettim’’ dedi.

“Genel Sekreter daha önce yaptığım öneriyi değerlendirmiş’’

Tatar bundan sonra yapılacak toplantıyla ilgili ise şunları söyledi:

“Bu akşam bir sonraki buluşmanın daha geniş bir toplantı şeklinde Türkiye Cumhuriyeti ve Yunanistan'da olduğu bir ortamda olabileceği noktasında bir anlayış gelişmiştir. Genel Sekreter Guterres’e daha önce Türkiye ve Yunanistan'ın da belki katılacağı, federasyon sürecinin geçmişte kaldığını, federasyonun konuşulmayacağı, gelecekte özellikle bizim üzerinde ısrarla durduğumuz iki devletli bir çözümü nasıl şekillendirebileceği noktasında, bunun daha geniş bir toplantıda değerlendirebilmesi önermiştim. Bu öneriyi Genel Sekreter de elbette değerlendirilmiş ve bu konuda çalışmaları olduğunu bu akşam öğrendim. Rum lideri de bunun mümkün olabileceğini ifade etmiştir. Dolayısıyla bu akşam bir kez daha bir sonraki buluşmanın daha geniş bir toplantı şeklinde Türkiye Cumhuriyeti ve Yunanistan'da olduğu bir ortamda olabileceği noktasında bir anlayış gelişmiştir."

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, bundan sonra yapılacak toplantının tarihinin henüz kesinleşmediğini belirterek, “Tarih, net değildir ancak dediğim gibi Genel Sekreter bizlerin ve Türkiye Cumhuriyeti ve Yunanistan'ın da olacağı toplantı için istişarelerini şu anda devam ettirmektedir. Kendisinin konuşmasından onu anladım. Hem Yunanistan'da hem Türkiye Cumhuriyeti'yle zaten kendisi iletişime geçmiştir ve bunun olması için bir çalışma yürütmektedir’’ dedi.

İlgili Haberler “Guterres Kıbrıslı Türklere yapılan haksızlığın farkında”