BM: 'Küresel Ekonomideki Düzelme Hızı Yavaşladı'

BM: 'Küresel Ekonomideki Düzelme Hızı Yavaşladı'

BM Ticaret ve Kalkınma Konferansı tarafından hazırlanan raporda, küresel ekonomideki düzelme hızının yavaşladığı ve bunun ekonomik büyümeyi zayıflatacağı belirtiliyor

Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı tarafından hazırlanan raporda, küresel ekonomideki düzelme hızının yavaşladığı ve bunun ekonomik büyümeyi zayıflatacağı belirtiliyor. Rapora göre yüksek işsizlik oranı en büyük sorunlardan biri.

BM raporu 2011 ve 2012’de yüzde 3 ile 3 buçuk arasında ılımlı bir ekonomik büyüme tahmininde bulunuyor. Rapora göre bu, ekonomik krizin yolaçtığı iş kayıplarını geri getirmek için gerekli oranın çok altında.

BM Küreselleşme ve Kalkınma Stratejileri Bölümü’nde görevli ekonomist Alfredo Calcagno, gelişmiş ülkelerin büyüme hızının yüzde 2 olmasını beklediğini, bunun da dünya ekonomisi için engelleyici bir rol oynayacağını söylüyor.

Calcagno, gelişmiş ülke ekonomilerinin, canlandırma önlemlerine erken son verilmesi, yüksek işsizlik ve düşük reel ücretler nedeniyle çok yavaş büyüdüğünü vurguluyor. Raporda işsizliğin ana sorunlardan biri olarak gösterildiğini belirten BM uzmanı, 2008 ve 2009’daki kriz sırasında kaybedilen işlerin geri gelmesinin yıllar alacağını savunuyor.

Raporda Amerika’nın halen İkinci Dünya Savaşın’dan bu yana yaşadığı en uzun ve en derin ekonomik durgunluktan çıktığı, ancak düzelme hızının çok ağır olduğu belirtiliyor.

Rapora göre Amerika’da büyüme hızı yüzde 3’ten az olacak, bu da işsizlik oranının düşürülmesine yetmeyecek. Rapor, Amerika’da kaybedilen işlerin geri gelmesinin dört yıl alacağını tahmin ediyor.

BM Küreselleşme ve Kalkınma Stratejileri Bölümü Direktörü Heiner Flassbeck, Avrupa ve Japonya için daha kötümser büyüme tahmininde bulunuyor.

Ekonomik geleceğin belirsiz olduğunu söyleyen Flassbeck, tekrar durgunluğa düşme tehlikesinin büyük olduğunu savunuyor.

Üç büyük bölge Japonya, Avrupa ve Amerika’nın henüz güçlükleri tam olarak atlatamadığını belirten Flassbeck, bu bölgelerde şimdi canlandırma önlemlerine son verilmeye başlandığını bunun da gelecek yıl ekonomik düzelmeyi durdurma tehlikesi yarattığını söylüyor. Flassbeck, düzelme durduğunda, ekonomiyi canlandırmak için bu kez hangi önlemlerin gerekeceği sorusunun gündeme geleceğini belirtiyor.

BM uzmanı, Asya’da özellikle Çin ve Hindistan gibi ekonomik açıdan parlak noktalar bulunduğuna dikkat çekiyor. Ancak bu parlak noktaların da sönmeye başladığını öne süren uzman, bu ülkelerin dünya ekonomisini yeni bir krizden kurtaramayacağı uyarısında bulunuyor.

Raporda Latin Amerika’da büyüme hızının nispeten güçlü, yüzde 4 civarında gerçekleşeceği tahmin ediliyor. Rapor, Afrika’da da ekonomik düzelmenin güçlü olduğunu vurgularken 2011 ve 2012’de yaklaşık yüzde 5 büyüme beklediğini belirtiyor.