Birleşmiş Miletler Mülteciler Dairesi Başkanı Antonio Guterres, Iraklı mülteciler için 280 milyon dolara acil ihtiyaç olduğunu söyledi. Guterres, çoğu Suriye ve Ürdün'de yaşayan 190 binden fazla Iraklı mültecinin durumunun giderek zorlaştığını ve acil yarndımın şart olduğunu bildirdi.
Guterres, “Irak’a yardım sözü veren ülkelerin Iraklı mültecilerin ihtiyaçlarının her geçen gün daha da acil hale geldiğini anlaması gerekir,” diye konuştu. Birleşmiş Milletler Mülteciler Dairesi Başkanı Antonio Guterres, Irak’taki incelemelerini tamamlayarak New York’a dönüşünde yaptığı açıklamada, mültecilerin durumunun çok kötüye gittiğini bildirdi.
Birleşmiş Milletler’in de katıldığı Iraklı Mültecilere Bölgesel Yardım Planı adlı örgütlenme, 12 ülkedeki Iraklı mültecilere yardımı amaçlayan 40 uluslararası ve sivil toplum örgütünü biraraya getiriyor. Iraklı mültecilerin yaşadığı 12 ülke arasında Türkiye, Suriye, İran, Ürdün, Lübnan ve Mısır’ın yanısıra altı körfez ülkesi bulunuyor. Bu kuruluşlar, Birleşmiş Milletler’e kayıtlı 190 binden fazla Iraklı mültecinin sağlık ve eğitim dahil ihtiyaçlarını karşılamayı amaçlıyor.
Birleşmiş Milletler’e göre kayıtlı Iraklı mültecilerin yüzde 34’ü ciddi sağlık sorunlarıyla karşı karşıya ve ailelerin çoğunun başında kadınlar var. Üç yıl önce Suriye ve Ürdün’e sığınan Iraklı mültecilerin çoğu iş bulamadıkları için ellerindeki bütün imkanları kullanmış ve muhtaç hale düşmüş durumda. Son üç yıl içinde 89 bin mültecinin Irak’a geri döndüğü bildiriliyor. Ancak son zamanlarda geri dönüş hızı azalırken komşu ülkelere sığınan Iraklılar’ın sayısında değişiklik olmadı.
Birleşmiş Milletler Mülteciler Dairesi Başkanı Antonio Guterres bölge ülkelerinin Iraklı mültecilere verdiği destek ve yardıma teşekkür etti ancak bu ülkelerin yükünü hafifletmek için çok daha fazla uluslararası destek gerektiğini vurguladı. Guterres, 2007 yılından buyana 60 binden fazla Iraklı mülteciye kucak açan ülkelere de teşekkür etti ve en az 60 binden fazla mültecinin daha kendilerini kabul edecek bir ülke beklediğini söyledi.