NEW YORK - BM’ye bağlı Mülteci Yüksek Komiserliği (UNHCR) İnsani İşler Ofisi (OCHA), Uluslararası Göç Örgütü (IOM), BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Dünya Gıda Programı (WFP), Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Nüfus Fonu'nun (UNFPA) başkanları tarafından yapılan ortak açıklamada, Türkiye’nin Cilvegözü sınır kapısından Suriye’ye yapılan insani yardımın süresinin uzatılması istendi.
BM’ye bağlı kuruluşların başkanları, Güvenlik Konseyi’nin 15 üyesine yaptıkları yazılı çağrıda, Türkiye’den Suriye’ye giden insani yardımın yeniden sağlanması için kullanılan tek sınır kapısının açık tutulmasını sağlayan Güvenlik Konseyi’nin 2642 sayılı kararının hiç gecikmeden yeniden uzatılması çağrısında bulundu. Cilvegözü sınır kapısından Suriye'ye insani yardım gönderilmesi için verilen sürenin bir hafta sonra dolması bekleniyor.
Geçtiğimiz yıl 8 Temmuz tarihinde bu sınır kapısından Suriye’ye insani yardımın bir yıl daha uzatılmasıyla ilgili sunulan tasarı 15 üyeli konseyin daimi üyesi Rusya tarafından veto edilmiş, daimi üye Çin de çekimser oy kullanmıştı. Dört gün sonra yapılan oylamada, insani yardım altı ay daha uzatılmıştı.
Oylamadan sonra, Rusya’nın BM Daimi Temsilci Yardımcısı Dmitry Polyanski, “Altı ay içinde gözleyip, iyi düşünüp bir karar vereceğiz. Genel Sekreter'in bu özel raporları, ne yazık ki pratikte de görüldüğü gibi, bu amaç için yeterli değil. Ocak 2023'e kadar Genel Sekreter’in Konsey’e yapılan çalışmalar hakkında kapsamlı bilgi vermesini bekliyoruz” diye konuşmuştu.
Rusya'nın ne yönde oy vereceği belirsiz
Güvenlik Konseyi’ne yeniden bir yıl uzatılması için gelecek olan tasarıyı Rusya’nın nasıl oylayacağı bilinmiyor.
BM’nin İnsani Yardımlardan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Martin Griffits, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Türkiye’den Suriye’ye yapılan insani yardımın milyonlarca Suriyeli için hayati önem taşıdığını belirtti.
BM’ye bağlı kuruluşlar yaptıkları ortak çağrıda, Güvenlik Konseyi'nde 2642 sayılı kararın yeniden uzatılmaması durumunda sonuçlarının, bölgede yaşayan 4,1 milyon Suriyeli için bir felakete dönüşebileceğini vurguladı.
Ortak çağrıda, bölgede kışın etkisinin yoğunlaşacağı, kolera salgını gibi olumsuz koşulların bölgede yaşayan Suriyeliler'i etkisi altına aldığı, yalnızca hayatta kalabilmek için insani yardıma ihtiyaç duyan Suriyeliler'in çoğunluğunu kadınlar ve çocukların oluşturduğu belirtildi.
2022 yılında, Türkiye’nin Cilvegözü sınır kapısından Suriye’ye yapılan insani yardımın her ay düzenli olarak 2,7 milyon kişiye ulaştığı belirtilerek, BM Güvenlik Konseyi üyesi ülkelere hitaben, “İnsani yardımların sürmesi konusunda kararlıyız. Kuzeybatı bölgesinde yaşayan Suriyeliler için kritik olan insani yardımın sürmesi için konsey üyelerini göreve davet ediyoruz. Hayatta kalmak için sınır ötesi yardıma muhtaç olan milyonlarca kişi bu kararın gecikmeden yenilenmesine ihtiyaç duyuyor” denildi.