ABD'nin Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Linda Thomas Greenfield, Filistin Yönetimi'nin BM'ye tam üye olmasını tavsiye eden BM kararının, İsrail-Filistin çatışmasına iki devletli bir çözüm bulunmasına yardımcı olacağını düşünmediğini söyledi.
Seul'de düzenlenen bir basın toplantısında, “ABD'nin Filistin Yönetimi'nin BM'ye tam üyelik talebini tanımaya açık olup olmadığı” sorulan Thomas Greenfield, “Güvenlik Konseyi'nde bir karar almanın bizi ileriye dönük iki devletli bir çözüm bulabileceğimiz bir yere taşıyacağını düşünmüyoruz” dedi.
ABD Başkanı Joe Biden'ın, Washington'un iki devletli bir çözümü desteklediğini ve bunu mümkün olan en kısa sürede hayata geçirmek için sahada çalıştığını kesin bir dille ifade ettiğini söyledi.
Diplomatlar, Filistin Yönetimi'nin 15 üyeli Güvenlik Konseyi'ni, yarın erken saatlerde, dünya organına tam üye olmasını tavsiye eden bir karar taslağını oylamaya zorlamasının beklendiğini söyledi. Güvenlik Konseyi üyesi Cezayir, dün geç saatlerde bir taslak metin dağıttı.
Reuters'ın ulaştığı komite raporuna göre, başvuruyu değerlendiren BM Güvenlik Konseyi komitesi, kriterleri karşılayıp karşılamadığı konusunda "oybirliğiyle bir tavsiyede bulunamadı".
BM'ye tam üye olmak için yapılan bir başvurunun, ABD'nin veto edebileceği Güvenlik Konseyi ve ardından 193 üyeli Genel Kurul'un en az üçte ikisi tarafından onaylanması gerekiyor.
1990'ların başında İsrail ve Filistin Yönetimi arasında Oslo Anlaşmaları’nın imzalanmasından bu yana Filistin devletinin kurulması konusunda çok az ilerleme kaydedildi.
İsrail yerleşimlerinin genişlemesi engeller arasında yer alırken, İsrail'in BM Büyükelçisi Gilad Erdan, Filistin Yönetimi'nin devlet olmak için gerekli kriterleri karşılamadığını söyledi.
Mahmud Abbas liderliğindeki Filistin Yönetimi, Batı Şeria'da sınırlı bir özerklik uyguluyor ve İsrail'in Oslo Anlaşmaları'ndaki ortağı. Hamas 2007 yılında Filistin Yönetimi'ni Gazze Şeridi'nde iktidardan indirmişti.