21 Temmuz'da meydana gelen ve merkez üssü Kos Adası olarak açıklanan 6.3 şiddetindeki deprem, başta Muğla'nın Datça ve Bodrum ilçeleri olmak üzere çok sayıda Ege ve Akdeniz’e bağlı ilçelerde hissedilmişti.
Tatil için Kos Adası'nın karşısında yer alan Bodrum'u tercih eden turistler ve Bodrum halkı, meydana gelen depremin ardından panik yaşamış, kaldıkları evleri ve otelleri terk etmişti. 21 Temmuz'da Ege açıklarında meydana gelen ve Kos'ta iki kişinin yaşamını yitirmesine sebep olan depremin ardından kaydedilen çok sayıda artçı sarsıntı, Ege'yi tercih eden bazı turistlerin tatillerini yarıda keserek evlerine dönmelerine neden olmuştu.
Ege'de yaklaşık bir hafta önce meydana gelen depremin ardından hayat normale dönmeye başladı. Başta büyük bir paniğe yol açan ve bazı turistlerin tatillerini yarıda kesmesine sebep olan depremin insanlarda yarattığı panik hali yerini sakinliğe bıraktı.
Bodrum Yarımadası'nın Kos Adası'na en yakın yerlerinden biri olan Turgutreis'te 17 yıldır taksicilik yapan Gürkan Kaya, geçtiğimiz hafta meydana gelen depremin turistlerde yol açtığı paniği anlattı.Deprem sonrası turistlerin tatillerini yarıda kestiklerini ve Bodrum Havalimanı'na giderek evlerine döndüğünü belirten Kaya, bu durumun yaklaşık iki gün sürdüğünü söyledi. Daha sonra hayatın normale döndüğünü belirten Kaya, son iki gündür Bodrum Havalimanı’ndan ve otogarlardan Turgutreis'teki otellere çok sayda turistin geldiğini kaydetti.
İki gün önce de Bodrum bölgesinde hissedilen artçı sarsıntıların bazı insanlarda tedirginliğe yol açtığını söyleyen otel işletmecisi Alper Bilgesu, insanların önceden tatil rezervasyonu yaptırdıklarını ve tatillerine devam ettiklerini belirtti.
4 yıldır Bodrum'da yaşayan Ukraynalı Maria Haruşa, depreme uykuda yakalandığını ve ilk başta çok korktuğunu belirtti. Çocuklarını ve pasaportlarını alarak evden çıktığını söyleyen Haruşa, depremin şokunu atlattıktan sonra bunun olağan bir durum olduğunu ve korkulacak bir şey olmadığını anladığını söyledi.
Ege'de meydana gelen depremden 1 gün önce ailesiyle İstanbul'dan Bodrum'a gelen Tevfik Serdar Abdik, 1999 depremini İstanbul'da yaşadığını ve bu yüzden depremin kendisinde başta tedirginlik yarattığını söyledi. Deprem sonra evlerini terk edenlerin, arabalarda yatanların olduğunu söyleyen Abdik, bir süre sonra sakinleştiklerini belirtti.
Oya Abdik de depremi hissedince başta çok korktuğunu ancak bulundukları yerde binaların az katlı olması sebebiyle kendisini İstanbul'da olduğundan daha güvenli hissettiğini belirtti.
Tatil için Kayseri'den Muğla'nın Fethiye bölgesine gelen ve depremi orada yaşayan Osman Aytulun, daha sonra Kos'a çok yakın mesafede bulunan Bodrum'a bağlı Akyarlar'a geldiğini söyledi. İnsanların Bodrum'u terk ettiğine dair haber okuduğunu ancak kendisinin tatil planını bozmak istemediğini ve şu anda Bodrum'da olumsuz bir havanın olmadığını ifade etti.