Venezuela’da üç ay önce 8,37 bolivar olan resmi dolar kuru bugün 19,9 bolivara kadar çıktı. 7 yıllık küçülmenin ardından geçtiğimiz yıl iki haneli büyüme rakamlarına ulaşan ülkede yılın ikinci yarısından itibaren yeniden yükselmeye başlayan enflasyon endişeleri arttırıyor.
Geçen yıl Ocak ayında hiperenflasyondan çıkış şartı olarak kabul edilen üst üste 12 ay yüzde 50’nin altında enflasyon koşulunu sağlayarak, hiperenflasyonu sona erdiren Venezuela’da, resmi verilere göre geçen yılın ilk üç çeyreğinde yüzde 15’in üzerinde bir büyüme açıklansa da kur artışı ve yüksek enflasyon oranı, endişelerin artmasına yol açıyor.
Geçen yıl 18 Ekim tarihinde 8,37 bolivar (Bs) olan dolar kuru bugün itibarıyla 19,9’a ulaştı. Bu artış Venezuela parasının sadece son üç ayda yüzde 58, bir yılda da yüzde 77 değer kaybettiği anlamına geliyor.
Venezuela’da ekonomik ve finansal danışmanlık hizmeti veren Sintesis Financiera’nın direktörü Tamara Herrera, fiyatların tamamen dolarla ya da dolara endeksli olduğu ülkede son aylardaki gelişmelerin hiperenflasyon koşullarına yeniden dönülebileceği endişesini beslediğini belirtiyor.
VOA Türkçe’ye konuşan Herrera, hükümetin enflasyonu düşürmek ve kur istikrarını sağlamak için uyguladığı en önemli stratejisinin piyasaya her hafta döviz sürerek dolaşımdaki bolivarı toplamak ve bu şekilde hem piyasaların dolar ihtiyacını karşılamak hem de ulusal paranın değersizleşmesinin önüne geçmek olduğunu ancak nakit sıkıntısı yüzünden bu politika sürdürülemeyince sorunların yeniden baş gösterdiğini söyledi.
Herrera “Hükümet fiyat ve kur istikrarı sağlamak adına, maaşları arttırmak da dahil dolaşımdaki bolivar miktarını arttırabilecek her türlü uygulamadan kaçındı. Ancak gelinen noktada başta kamu çalışanları olmak üzere halkın yaşamını artık sürdüremez hale gelmesiyle kamu giderleri arttı ve bu durum da enflasyonist baskıyı arttırıyor” dedi.
Hesaplamalarına göre sadece Aralık ayı enflasyonunun yüzde 42 olduğunu kaydeden ekonomist, 2023 yılında da Merkez Bankası’nın dolar ihtiyacını karşılamakta zorlanması durumunda, enflasyonun yüzde 400’ün üzerine çıkmasını beklediklerini ve enflasyonda yaşanan düşüş sürecinin sonuna gelinmiş olabileceğini söyledi.
Ülkede enflasyon ve kur artışından en çok etkilenen kesimler, maaşlarını ulusal para ile alan kamu çalışanları ve emekliler.
Hükümetin geçen yıl Mart ayında 130 Bs olarak belirlediği asgari ücret o tarihte yaklaşık 30 dolara tekabül ederken, bolivarın değer kaybından dolayı bugün 7 doların altında.
Araştırmalar, ülkede 5 kişilik bir ailenin zorunlu mutfak masrafının 350 doların üzerinde olduğunu gösteriyor.