Borajet davasında mahkeme Yalçın Ayaslı’ya dolandırıcılık suçundan 8 yıl hapis cezası verdi

Türkiye’de Borajet davası olarak bilinen ve Sezgin Baran Korkmaz’ın Borajet’i usülsüz şekilde satın aldığına dair iddiaların kamuoyunda geniş yer bulduğu davada mahkeme Korkmaz’ın Borajet’in eski sahibi Yalçın Ayaslı tarafından dolandırıldığına hükmetti.

SBK Holding sahibi ve hakkındaki yasal süreç nedeniyle ABD’de bulunan işadamı Sezgin Baran Korkmaz, Borajet’in satışı konusunda davalık olduğu Yalçın Ayaslı’ya karşı Türkiye’de açtığı davayı kazandı. Mahkeme, Ayaslı’ya 8 yıl hapis cezası verilmesine hükmetti.

Sezgin Baran Korkmaz

Türkiye’de Borajet davası olarak bilinen ve Sezgin Baran Korkmaz’ın Borajet’i usülsüz şekilde satın aldığına dair iddiaların kamuoyunda geniş yer bulduğu davada mahkeme Korkmaz’ın Borajet’in eski sahibi Yalçın Ayaslı tarafından dolandırıldığına hükmetti.

Mahkeme, Ayaslı’nın nitelikli dolandırıcılık suçundan 6 yıl hapis ve 3 bin gün karşılığı adli para cezasına çarptırılmasına, bunun da 300 bin TL olarak tahsil edilmesine karar verdi. Mahkeme ayrıca TCK’nın 207/1. maddesi gereğince suçun işlenmesindeki özellikler, suç̧ sebep ve saikleri ile sahteciliğe konu belgenin mahiyeti dikkate alınarak hüküm alt sınırdan uzaklaşılarak kurulmak suretiyle iki yıl hapis cezasına çarptırılmasına hükmetti.

Mahkemenin gerekçeli kararında Borajet şirketinin eski sahibi Yalçın Ayaslı, şirketin muhasebe kayıtlarında çarpıtmalar yapmak ve şirket satışı esnasında beyan edilen uçak parçalarının da eksik olması ve yapılan yanlış beyan nedeniyle ceza aldığı ifade edildi.

Kararda ayrıca Borajet’in borçları konusunda da Ayaslı’nın alıcı Sezgin Baran Korkmaz’ı aldattığı ifade edildi. Karar metninde “Sanığın hisse ve devir sürecinde Credit Suisse'den kullanılan kredi ve bilançoda yer almayan borçlar gibi mali yükümlülükleri üstlenme taahhüdünde bulunduğu, ancak sözleşmenin imzalanmasından sonra verdiği taahhütlere aykırı davranarak bilançoda yer almayan borçların ödenmesini reddettiğinin sabit olduğu” kaydedilerek ödeneceği taahhüt edilen borçların da ödenmediği ifade edildi.

Söz konusu karar neticesinde Yalçın Ayaslı Borajet’in satışıyla ilgili olarak nitelikli dolandırıcılık suçlamasıyla toplamda 8 yıl hapis ve 300 bin TL para cezasına çarptırıldı.

VOA Türkçe, ABD’de bulunan Yalçın Ayaslı’ya ulaşmaya çalıştı ancak Ayaslı, aramalara yanıt vermedi.

Sezgin Baran Korkmaz, VOA Türkçe’ye yaptığı değerlendirmede, “Ben tutukluyken avukat İlhan Cihaner ve Mustafa Ateş kendilerine yakın gazetecilere taraf olduğu davaları kendi istedikleri gibi yorumlayarak haberler yaptırdılar ve amaçları beni kriminal biri gibi göstererek yargıda hukuken kazanamayacakları davaya bakan yargı mensuplarını baskı altına almaktı” dedi.

Korkmaz, Ayaslı’nın eski avukatının mahkemeye sunduğu 3 klasör belgede nitelikli dolandırıcılık suçunun net bir biçimde görüldüğünü ve mahkemenin de bu bilgiler ışığında karar verdiğini söyledi.

ABD’deki süreç devam ediyor

Borajet’in satışı konusu ABD’de yargıya taşındı. Yalçın Ayaslı daha önce ABD’de de Sezgin Baran Korkmaz hakkında kapsamlı gasp suçlamasıyla yargıya başvurmuştu.

Bu dava Korkmaz’ın halen Utah eyaletinde devam eden davası sonuçlanana kadar askıya alınmış durumda.

SBK Holding’in sahibi Sezgin Baran Korkmaz, ABD’de Utah Federal Mahkemesi’nde Kingston kardeşler ve Lev Aslan Dermen'in (Levon Termendzhyan) yargılandığı davadaki iddianamede yer almış, ayrıca tanık olarak savcılık tarafından ifadesine başvurulmuştu.

Biyodizel üretimi yaptıklarını öne süren Kingston kardeşler, Amerikan federal hükümetini 511 milyon dolar dolandırmış, paranın bir kısmının Türkiye’de Korkmaz aracılığıyla aklandığı iddia edilmişti. Korkmaz ise kendisinin söz konusu federal suçtan haberi olmadığını ifade etmiş ve kara para aklama suçlamasını reddetmişti. ABD’de mahkeme tarafından alınan kararla 2023 yılında yurtdışına çıkış yasağı konularak tahliye edilen Korkmaz, halen ABD’de yaşıyor.