13 Şubat Dünya Radyo Günü

Birleşmiş Milletler’e bağlı UNESCO (BM Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü) 13 Şubat’ı geçen yıl Dünya Radyo Günü ilan ederek radyonun önemini vurgulamıştı. Özellikle modern teknolojinin ulaşamadığı Afrika ve Asya ülkelerinde radyo hala önemini koruyor.
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon, Kore Savaşı’ndan sonra radyonun bütün dünyanın can damarı, haber kaynağı olduğunu söyledi. Güney Koreli olan Ban, şöyle konuştu: “Radyomuz vardı. Radyo gözlerimi ve kulaklarımı dünyaya açmamı sağladı. Radyo 100 yıl önce icat edildikten sonra insanoğlunun hayalgücünü geliştirdi, değişikliğe giden yolları açtı, hayat kurtaran bilgi akışını sağladı. Radyo sadece eğlendirmekle kalmadı, eğitti, bilgilendirdi. Bugün de bunu yapmaya devam ediyor. Demokratik hakları, ifade özgürlüğünü teşvik ediyor, düşünce ve görüşleri etkiliyor.”

• Modern teknolojinin getirdiği yeni kaynaklara rağmen bugün de radyo, dünyada nüfusun yüzde 95’ine ulaşıyor.
• Radyo yayınlarını bütün dünyaya ulaştıran uydu haritasına bakarsak, uzayın uydularla kaplı olduğunu görebiliriz. Örneğin 1998’de hizmete giren AfriStar uydusu 59 kanala sahip ve Afrika kıtasının tümüne yayın yapıyor.
• Kalkınmakta olan ülkelerde evlerin yüzde 75’inde radyo kullanılıyor ve radyo kullanılan bölgelerde en büyük haber kaynağı radyo.

Dünya Radyo Günü’nde radyoyla ilgili ayrıntıları Hülya Polat’ın Gökkuşağı adlı bloğunda bulabilirsiniz.