Başta Amerika olmak üzere, birçok ülkede “Büyük Sarsıntı” adı verilen deprem tatbikatları yapıldı. Mike O’Sullivan, bu yıl yedincisi yapılan tatbikatın gerçek bir depremde neler yapılması gerektiğini öğrettiğini bildiriyor.
“Yere yat, başını koru ve bekle.” Bunlar, depremde alınması gereken önlemler. Güney California’daki, tatbikat amaçlı depremin üssü Biola Üniversitesi’ydi. Los Angeles İtfaiye Amiri Tom Richards’a göre amaç eğitim vermek: “İleride yaşanabilecek büyük bir depreme hazırlanıyoruz. Amacımız öncelikle bölgemizdeki halka olmak üzere, topluma hazırlıklı olmanın önemini anlatmak.”
Yaralı ve ölü rolü yapan öğrencilere müdahale ilk yardım ekiplerinden ve onlara yardımcı olan hemşirelik öğrencilerinden geldi.
Öğrenciler, bir kamyon üzerindeki deprem simülatörüne girerek gerçekçi bir deprem hissi yaşadı.
Öğrencilerden Jenna Golden, tahmin ettiğinden daha fazla korktuğunu söylüyor: “Hiç beklemiyordum. Bu kadar korkunç ve şiddetli olacağını sanmıyordum ya da bu kadar uzun süreceğini.”
Simülasyonu yapılan deprem 20 yıl önce Los Angeles yakınlarındaki depremle aynı, yani 6,7 büyüklüğündeydi.
Ancak bu öğrencilerin çoğu o depremi hatırlayamayacak kadar genç. 17 yaşındaki Desiree Sanchez, genelde haberlerde görmeye alıştığı durumu bizzat yakından gördü: “Başka yerlerde olduğunu duyuyoruz ama burada hiç yaşamamıştım.”
Biola Üniversitesi’nden Jeoloji Mühendisi Dale Schneeberger, depremlerin yeryüzünün oturmakta olan tabakalarının birbirine yaptığı baskı sonucu oluşan hareketlenmeyle meydana geldiğini belirtiyor: “Bu baskı da enerji birikmesine neden oluyor ve zamanla deprem dediğimiz tabakalarda kırılmalara yol açıyor.”
California Valiliği Acil Hizmetler Dairesi’nden Greg Renick, bu dramatik canlandırmanın doğanın tehlikeleri konusunda halkı uyardığı görüşünde: “Aynı zamanda yüksek oranda yangın riski de var. Kışın da sel basma riski.”
Acil durum tatbikatı, hayat kurtarmanın hiç de kolay olmadığını gösteriyor ancak “Büyük Sarsıntı” öğrencilere gerçek bir depremde ne yapmaları gerektiğini öğretiyor.