Mart ayında Japonya’da meydana gelen deprem ve tsunami aslında herkesin doğal felaketlere karşı hazırlıklı olması gerektiği gerçeğini bir kez daha vurguladı. Amerika’daysa uzmanlar California eyaletinin bir gün çok şiddetli bir depremle sarsılacağı öngörüsünde bulunuyor.
Californialı çocuklar depreme hazırlık için yapılan tatbikatlarda çömelme, başlarını koruma ve tutunma pratiği yapıyor.
1994 yılında Los Angeles yakınlarındaki Northridge’i vuran 6,7 şiddetindeki depremde 57 kişi ölmüş, binlerce kişi yaralanmıştı.
Uzmanlara göre çok daha şiddetli, büyük olasılıkla 7,8 büyüklüğünde bir deprem güneydeki San Andreas fay hattı üzerinde bulunan Los Angeles ve civarını etkileyebilir. Böyle bir deprem binlerce kişinin ölmesine, milyarlarca dolarlık hasara yol açabilir. 1906‘da deprem ve sonrasında çıkan yangından etkilenen San Francisco da deprem hattı üzerinde.
Kızılhaç’tan Lisa Klink, depreme hazırlık paketleri sattıklarını, bunların herkeste bulunması gerektiğini söylüyor. Herkes ayrıca olası bir felakete karşı yeterli malzemeye sahip olmalı: ”Depremden sonra kurtarılıncaya kadar birkaç günü tek başınıza geçirmeniz gerekebilir. Herkese evde en az üç gün, idealde bir hafta yetecek su ve gıda maddesi bulundurmalarını tavsiye ediyoruz.”
Kimi Californialılar bu tavsiyeye uyuyor. Bunlardan Nicole Perzik depreme hazır olduğunu söylüyor: ”Deprem olduğu takdirde yeterli su ve diğer malzemeleri hazırladım. Özellikle evcil hayvan besleyenler bu ihtiyacın çok daha farkında.”
California dünyanın dört bir yanından gelenlerin yaşadığı bir eyalet. Bu nedenle hazırlıklı olunması gerektiği mesajını yaymak kolay değil.
Birçok kişi Amerika’nın Ortabatı kesimlerini dağıtan hortum, sel ve şiddetli fırtınalara tanık oluyor. Ortabatı bölgesinden California’ya taşınan Barry Goldberg, bu felaketleri atlattığını, şimdi de depreme hazır olduğunu söylüyor: ”Deprem yaşama ihtimali beni fazla korkutmuyor. Belki de doğal afetlere alışık olduğum için böyle hissediyorum.”
California, dünyanın en sert yapı ve inşaat kodlarından birine sahip. Ancak yetkililer okullarda, hatta en güvenli binalarda bile yaralananlar olabileceğini söylüyor.
Güney California Deprem Merkezi’nden Mark Benthien, herkesin hazırlıklı olması gerektiği görüşünde: ”Depremden sonra ilk müdahalede bulunanlar bizler ve komşularımız olacak. Hükümete ait yardım ekipleri ve itfaiyeciler de imdadımıza yetişecek ama bunun uzun sürmesi mümkün.”
Kızılhaç Örgütü ve yerel itfaiye teşkilatları depreme hazırlık eğitimi sağlıyor ve herkesin felaket gelmeden önce bir acil durum planı hazırlamasını istiyor.
Eğitim kurslarından yararlanan film yapımcısı Stanley Isaacs 1994‘teki Northridge depreminde hazırlıklı olduklarını söylüyor: ”Film çekiminden gelmiştim. Yanımda deprem için taşıdığım bir yeleğim vardı. Bu yeleğin ceplerine el feneri, birkaç alet ve malzeme yerleştirmiştim. Deprem gecesi yeleği giydim. Eşime de bir radyo ve el feneri verdim. Kendimizi çok daha rahatlamış hissettik.”
Isaacs deprem için özel olarak hazırladığı yelekleri satışa sunuyor. Yelekte tüm acil yardım malzemeleri var.
Uzmanlara göre California er ya da geç şiddetli bir depremle sarsılacak. Tek soru, depremin ne zaman olacağı ve halkın hazırlıklı olup olmadığı.