Avrupa’daki mülteci krizi, California eyaletinin Irvine kenti sakinlerinin de aklında. Irvine’da bir süre önce dünyanın dört bir yanında evlerini terk etmek zorunda kalan sığınmacılara destek için bir yürüyüş düzenlendi. Birlik Yürüyüşü adı verilen etkinlikte kente bir zamanlar mülteci olarak gelenlerin liderlik yapması, dikkat çekiciydi.
Üç kilometrelik yürüyüş, kamuoyunun dikkatini, savaş ve katliam nedeniyle evlerini terk eden 60 milyon mülteciye çekmeyi amaçlıyordu.
Yürüyüşün sponsorluğunu Tiyya Vakfı yaptı. ‘Tiyya,’ kuzeydoğu Afrika’da konuşulan Oromo dilinde ‘sevgi’ anlamına geliyor.
Vakıf, Amerika tarafından sığınmacı olarak kabul edilen Adja Victor’a çok şey öğretmiş: ”Nasıl iş aranır, iş görüşmesine nasıl hazırlanılır, iş dünyasına nasıl katılım sağlanır, sivil toplum örgütlerine nasıl yardım edilir, hepsini bu vakıftan öğrendim. Ben de mültecilere yardım etmek istiyorum.”
Amerika’ya Somali’deki bir mülteci kampından gelen Etiyopyalı Meymuna Hüseyin-Cattan, Rusya, Guetemala, Küba, Kongo, Afganistan, İran, Irak ve Doğu Afrika gibi ülkerenden evleriniterkeden birçok kişinin buraya geldiğini söylüyor.
Amerika’nın sığınma statüsü verdiği İranlı Rıza Muzaferi için alışma süreci zor olmuş: ”Kendi evimde, ailemin yanında, ait olduğum yerde kalmak istiyordum. Ancak Amerika’da herkes çok saygılı. Hepimiz birbirimize saygı gösteriyoruz.”
Öğretmen olan Laurie Margaret, gençlerin mültecilere yardım etmek için kendisine mesajlar gönderdiğini söylüyor.
Amerika, Avrupa’daki mülteci krizine ve tüm dünyada ülkelerini terk etmek zorunda kalanların sayısının artmasına yanıt olarak yıllık mülteci kotasını 2017 yılına kadar 70 binden 100 bine çıkarmayı planlıyor.