Camilerde 70 Gün Sonra İlk Sosyal Mesafeli Cuma Namazı

Corona virüsü salgınına karşı alınan önlemler hafifletilirken Türkiye’nin farklı kentlerindeki bazı camilerde toplu ibadete yeniden izin verildi.

Tespit edilen vaka sayıları ve virüs kaynaklı can kayıplarında düşüş kaydedilmesiyle beraber, Türkiye genelinde 1 Haziran itibariyle restoran, müze, kafe, spor salonları ve sahiller yeniden faaliyete açılyor.

Önlemler kapsamında ibadete kapalı olan camilerin bazılarında da 16 Mart’tan bu yana ilk Cuma namazı kılındı. Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, salgının yayılmasını önlemek amacıyla uygulanacak kurallar sıralandı. Buna göre, toplu ibadete açılan camilerde öğle, ikindi ve Cuma namazlarını kılmak isteyenler, kendi seccadelerini getirecek ya da camilerde verilecek tek kullanımlık seccadelerden faydalanacak. Camilere alınacak kişi sayısı kısıtlı tutulacak ve ibadet edenler arasında sosyal mesafe kuralı geçerli olacak. Namaz esnasında maske takmak da şart. Namaz süresinin kısa tutulması da yeni kurallar arasında.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul’un fethini anma amacıyla tarihi Aya Sofya’da da Kuran okunacağını söyledi.

Sultanahmet Camii’nde Sosyal Mesafeli Cuma Namazı

Your browser doesn’t support HTML5

Sultanahmet Camisi’nde Uzun Aranın Ardından İlk Cuma Namazı

Corona virüsü tedbirleri kapsamında 72 gündür ibadete kapalı camilerden biri olan İstanbul’daki Sultanahmet Camii’nde bugün Cuma namazı kılındı.

Normalleşme adımları kapsamında toplu olarak kılınan Cuma namazına ilgi yoğundu.

29 Mayıs 2020 - Sultanahmet Camii, İstanbul

VOA Türkçe'den Mehmet Sümer ile Umut Çolak'ın aktardığına göre, salgından sonraki toplu olarak kılınan ilk namazda safların sık tutulmadığı ve sosyal mesafe kuralına uyulduğu gözlendi. Söz konusu kurallara uyulması nedeniyle caminin içinde yer kalmadı ve cemaat avlu kısmında da saf tuttu.

Belediye ekipleri, camiye giren herkesin ellerine dezenfektan sıktı ve tek kullanımlık seccade dağıttı.

Uzun bir aradan sonra Cuma namazı için Sultanahmet Camii’nde olmaktan çok mutlu olduğunu ifade eden vatandaşlar VOA Türkçe’ye konuştu.

İsrafil Kuralay, “Garip ve hüzünlü duygular içindeyiz. Uzun zamandır Cuma namazlarını kılamıyorduk ama İstanbul’un Fethi’nin yıldönümüne gelen bu günde Sultanahmet Camii’nin avlusunda namaz kılmak nasip oldu, Rabbime binlerce şükürler olsun. Umarım bundan sonra daha rahat ve herkesin namazlarını camilerde kılabileceği bir ortama geçeriz” dedi.

29 Mayıs 2020 - Sultanahmet Camii, İstanbul

“Annem de virüse yakalandı, tedirginiz”

Muhammet Demirli, “Uzun zamandır ibadetlerimizden mahrumduk. Allah’ıma çok şükür bugünü gösterdi. Caminin içerisi kalabalık olduğu için burada bekliyoruz, biraz tedirginlik var. Çünkü yakınımızda annem dahil bu hastalığa yakalananlar oldu. Tedirgin oluyoruz” derken, Cuma Yaşar, “İki aydır cumaya gitmiyorduk. Bu mübarek günde namazımızı kılacağız ve dua edeceğiz. Ancak sosyal mesafemizi korumamız gerekiyor. Çünkü virüs hala dolaşıyor. Herkeste olabilme ihtimali olduğu için çok dikkat etmemiz gerekiyor” diye konuştu.​

Diyarbakır’da Corona Salgını Sürecinde İlk Cuma Namazı Ulu Camii’de Kılındı

Your browser doesn’t support HTML5

Diyarbakır’da Corona Salgını Sürecinde İlk Cuma Namazı Ulu Camii’de Kılındı

Diyarbakır’da toplu namaz kılınmasına izin verilen camilerden biri de Tarihi Ulu Camii’ydi. VOA Türkçe’den Mahmut Bozarslan’ın aktardıklarına göre, yaklaşık 70 gündür toplu namaz kılınmaması nedeniyle cemaatin heyecanlı olduğu gözlemlendi. Birçokları, kısıtlı sayıda kişinin girmesine izin verilen camiye erkenden gelerek yer tuttu.

Caminin hem içinde hem dışında polis, belediye zabıtası ve özel güvenlik görev alırken, caminin içine girenler sosyal mesafe kurallarını gözeterek saf tuttu. Sadece caminin avlusunda namaza izin verilmesi nedeniyle avlu kısa sürede doldu.

Camiye girenlere tek kullanımlık seccade ve maske dağıtılırken, dezenfektan kullanılması için sık sık uyarılar yapıldı. Caminin içinde yer kalmayınca insanlar, cami önündeki boş meydanda toplandı.

Namaz saatinin beklerken VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayanlar, yeniden Cuma namazına gelmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Uzun aradan sonra yeniden camiye gelen Hüseyin Gül, “Bugün Müslümanlar'ın bayramıdır. İnşallah safları daha da sıklaştırırız, safların sıklaşacağı günleri de görürüz” dedi.

Suvar Çelik ise, “Uzun bir zaman oldu ki yokuz. O yüzden çok mutluyuz” cümleleriyle duygularını dile getirirken, Kerem Solhan şunları söyledi: “Bu hastalık bayağı bir insanın Cuma namazı için heyecanlanması sağladı. Mesafe gözetilerek kılınması iyi oldu, kendimizi iyi hissediyoruz.”

Mehmet Yıldız, Cuma namazlarını özlediğini söylerken, Orhan Kılıç uzun zaman camiye gelememenin üzüntüsünü yaşadığını ifade etti. Kılıç, “Biz alışmışız beş vakit namazı camide kılmaya. Şimdi bu ortam bizi üzüyor. İnşallah iyi olacak” şeklinde konuştu.

Görevliler, namaz boyunca vatandaşlar arasında durarak kontrolları sürdürdü. Yeni düzende namazların kısa tutulması koşulu nedeniyle hutbenin okunmasının ardından başlayan namazı kısa sürede tamamlayan vatandaşların büyük bölümü camiden ayrıldı.