Gezi davasında 18 yıl hapis cezasına çarptırıldığı için 25 Nisan 2022’de tutuklanan Avukat Can Atalay, 14 Mayıs 2023’te yapılan genel seçimlerde Türkiye İşçi Partisi’nden Hatay milletvekili seçildiği halde tahliye edilmedi.
Anayasa Mahkemesi’nin verdiği iki karara önce yargılamayı yapan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin sonrasında da Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin direnmesi nedeniyle Atalay, 55 aydır cezaevinde.
Can Atalay’ın Avukat Arkadaşları adındaki grup dün Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’nda buluşarak Anayasa Mahkemesi kararları uyarınca Atalay’ın serbest bırakılmasını talep etti.
Your browser doesn’t support HTML5
Prof. Kaboğlu: “Bu süreç tarihimizde bir kara sayfa, TBMM’yi AYM kararını uygulamaya çağırıyoruz”
Basın açıklamasına katılan İstanbul Barosu Başkanı İbrahim Kaboğlu, Anayasa Mahkemesi’nin 27 Ekim 2023’te vermiş olduğu kararı uygulamayan Yargıtay 3. Ceza Dairesi ve İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi ile TBMM’nin hukuka aykırı hareket ettiğini söyledi.
İlgili Haberler AİHM, Can Atalay Davası’nda Türkiye’den “savunma” istediProf. Kaboğlu, “Dünya anayasa yargısının kara sayfasını oluşturan bu süreç 27 Ekim günü başladı. 16 Ağustos 2024 günü Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kadın vekillerin kanının akıtılmasına dek süren anayasa dışı, hukuk dışı, akıl dışı olaylarla devam etti. Bu itibarla 27 Ekim 2023'ten, 16 Ağustos 2024'e kadar devam eden anayasa dışı, hukuk dışı, demokrasi dışı olaylar zinciri hukuk tarihimizde bir kara sayfadır. Bu bakımdan Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni, Anayasa Mahkemesi kararını uygulamaya çağırıyoruz. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin bu kararı uygulamaya çağırdıktan başka, Hakimler ve Savcılar Kurulu’nu, Anayasa Mahkemesi kararını uygulamayan yargıçlara, yaptırım uygulamaya çağırıyoruz” dedi.
Avukat Özen Atalay: “AYM yeni başvuruları inceliyor”
Mevcut Anayasa Mahkemesi kararları dışında Can Atalay’ın bu mahkemeye yaptığı bireysel ihlal başvuruları ile Gezi davası hükümlüleri ile birlikte yaptığı bir başka başvuru daha var.
VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Atalay’ın avukatı Deniz Özer, “Anayasa Mahkemesi’ne yapılmış başvurulardan biri AYM kararına rağmen tahliye edilmemiş olması, milletvekilinden kaynaklı olan yaşama dokunulmazlığı kullanılmamış olması ile ilgili. Bu başvuru şu anda AYM bölümler önünde incelemede. Bir gün verilmesini ve başvurunun bir an önce artık incelenmesini bekliyoruz. Bir diğer başvuru şu anda cezaevinde olan ve Yargıtay’ca hüküm oynanmış olan bütün sanıklar açısından devam eden Gezi Parkı davasının esasına ilişkin başvuru. Bunun incelemesi de sürüyor” dedi.
“Can Atalay’ın tahliye edilip edilmemesi Türkiye'nin hala bir hukuk devleti olup olmadığını göstergesi olacak”
Hatay’dan milletvekili seçildiği halde TBMM’ye gidemeyen ve Yargıtay kararıyla vekilliği düşürülen Can Atalay’ın avukatları ihlal sürecini Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) de taşıdı.
İlgili Haberler TBMM'nin Can Atalay oturumunda kavga: Alpay Özalan, Ahmet Şık’a vurdu; iki milletvekili yaralandıAvukat Özen, “AİHM’e yapılan bu başvuru Anayasa Mahkemesi kararlarının uygulanmamış olması ve Can Atalay'ın politik nedenlerle yargı kararlarına rağmen tahliye edilmemiş olmasına kaynaklanan bir başvurudur. Bu dosyada da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Adalet Bakanlığı'ndan savunma istedi. Can Atalay’ın tahliye edilip edilmemesi Türkiye'nin hala bir hukuk devleti olup olmadığını göstergesi olacak” ifadelerini kullandı.
Can Atalay sürecinin kısa kronolojisi: Seçildiğinde mahkumiyeti kesinleşmemiş olduğu halde TBMM’de yemin etmesine izin verilmedi
Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’nin avukatı olan Can Atalay, 2013 yılındaki Gezi Parkı olayları sırasında Gezi Parkı Dayanışması’nın üyelerinden biriydi.
İlgili Haberler 11. yılında 11 soruda Gezi Olayları: Neden başladı? Gezi Davası ne aşamada?İstanbul 33. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen ve tüm sanıklar bakımından beraatle sonuçlan ilk Gezi Davası’nda avukat olarak görev yapan Atalay, Gezi Parkı olayları ile açılan ikinci ve üçüncü davalarda sanık oldu.
İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ikinci yargılamada dosyası ayrılan sanıklar dışında kalan tüm sanıklar gibi beraat eden Atalay, 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 25 Nisan 2022’de sonuçlanan yargılamada Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater, Hakan Altınay, Mine Özerden, Yiğit Ali Ekmekçi, Tayfun Kahraman'la birlikte 18 yıl hapse mahkum edildi. Osman Kavala ise aynı mahkemede müebbet hapis cezasına çarptırıldı.
Yargıtay 28 Eylül 2023’te Hakan Altınay, Yiğit Ali Ekmekçi ve Ayşe Mücella Yapıcı hakkında verilen hapis cezalarını bozarken Atalay ile birlikte Kavala, Mater, Kahraman ve Özerden hakkında ilk derece mahkemenin kararını onadı.
14 Mayıs 2023’te yapılan seçimlerde Türkiye İşçi Partisi’nden Hatay milletvekili seçilen Gezi davası sanıklarından Can Atalay’ın ismi Meclis kütüğüne yazılmasına ve Anayasa Mahkemesi’nin kararına rağmen Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin bu karara itiraz eden kararı 30 Ocak 2024’te TBMM Genel Kurulu’nda okunarak milletvekilliği düşürüldü.