Çatışmalar bölgede yayılır mı?

İsrail Hamas'ın saldırısının ardından Gazze'yi bombalıyor

Hamas’ın İsrail saldırısıyla İsrail’in Gazze’ye yönelik hava saldırılarında can kayıplarının artması, İsrail’in geniş çaplı bir kara harekatı planı çatışmaların bölgede yayılma endişesini de beraberinde getirmiş durumda.

İsrail ve Gazze’de toplam can kaybının 700’den fazla olduğu belirtilirken İsrail geniş çaplı bir kara harekatına hazırlanıyor.

Binlerce asker Gazze sınırına konuşlandırılıyor.

Bütün bu gelişmeler yaşanırken Hizbullah İsrail’in kuzeyinde radar bölgesi olarak nitelenen alanda üç noktaya topçu ve roket saldırısında bulunduğunu açıkladı.

İsrail de saldırıya topçu ateşiyle karşılık verdi.

Hizbullah İran’ın müttefiki ve 2006’da İsrail’le savaşmıştı.

İsrail ordu sözcüsü, “Hizbullah’a buna karışmamasını tavsiye ediyoruz ve sanırım karışmayacaklar” ifadesini kullandı.

Olaylar, Batı Şeria’da İsrail ve Filistinli militanlar arasında şiddetin arttığı bir döneme denk geliyor.

Batı Şeria’da koşullar Netanyahu’nun aşırı sağcı iktidarıyla birlikte kötüleşmiş durumda.

Son dönemde bölgede daha fazla İsrail operasyonu ve Yahudi yerleşimcilerin Filistin kasabalarına artan saldırıları dikkat çekiyordu.

Filistin yönetimi Arap Ligi’nin acil toplanması çağrısı yapmıştı.

Gelişmeler Amerika’nın destek verdiği İsrail-Suudi Arabistan yakınlaşmasına da zarar verebilir.

Washington normalleşme sürecinin devam etmesinden yana.

Ulusal Güvenlik Danışmanı Yardımcısı Jon Finer Fox televizyonuna yaptığı açıklamada, Hamas’ın saldırısının ve İsrail’in verdiği karşılığın durumu nasıl etkileyeceğini söylemek için erken olduğunu ama bunun iki ülkenin de çıkarına olduğunu kaydetti.

Ve İran…

Hamas’ın en önemli destekçisi.

Hamas’ın saldırısını “meşru müdafa” olarak nitelemişti. İsrail Başbakanı Netanyahu Hamas’ı nerede olursa olsun vuracakları mesajını veriyor.

Başkan Joe Biden da Cumartesi günü Beyaz Saray’da yaptığı açıklamada İsrail’in düşmanlarını gelişmelerden avantaj sağlamaya çalışmamaları konusunda net bir şekilde uyardı.

İsrail kabinesi Hamas ve İslami Cihad’ın askeri ve yönetimsel altyapısını yok etmek için adımları onaylamış durumda.

Şimdi akıllardaki soru, İsrail’in yakın zamanda başlamayı planladığı kara harekatının nereye kadar uzanacağı ve nasıl biteceği.

Merkezi Washington’da bulunan CSIS adlı düşünce kuruluşunun Ortadoğu Programı Direktörü Jon Alterman da, “İsrailliler rehineleri kurtarmak için çaba harcayacak ama aynı zamanda Hamas’a da bir ders verecek” diyor ama ekliyor, “Sanırım Netanyahu için problem yakın dönem değil. Yakın dönem için yapması gerekenler konusunda birliktelik var. Asıl problem üç-dört haftalık zaman diliminde İsrailliler bu çatışmanın sonunun ne olduğunu belirlemeye çalışacak” diyor.

Ürdün Kralı Abdullah da İsrail-Filistin çatışmasının genişlememesi için diplomatik çabaların arttırılmasına ihtiyaç olduğunu söyledi.

Abdullah, çatışmanın bölgenin güvenliği için tehlikeli sonuçları olabileceğini kaydetti.

Kral Abdullah, bölgesel ve uluslararası taraflarla iletişimin devam ettiğini, bölgeyi yeni şiddet dalgasından korumak ve şiddetin tırmanmasını önlemek için görüşmeler yapıldığını söyledi.