Çavuşoğlu Pompeo Görüşmesinin Ayrıntıları

Your browser doesn’t support HTML5

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Amerika Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun görüşmesi yarım saat sürdü. ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada, Mike Pompeo’nun, Suriye’nin kuzeydoğusuyla ilgili devam eden müzakerelere verdiği desteği ifade ettiği ancak bölgedeki tek taraflı Türk askeri harekatının olası yıkıcı sonuçları konusunda Türkiye’yi uyardığı belirtildi.

Pompeo, Serkan Gölge’nin de aralarında bulunduğu ABD vatandaşlarının ve Türkiye’deki yerel konsolosluk çalışanlarının haksız yere tutuklandığını savunarak, davaların hızla çözülmesini istedi.

Pompeo, ayrıca, Türkiye’nin Rus S-400 karadan havaya füze sistemini alması konusundaki endişelerini de dile getirdi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy ise söz konusu açıklamaya ilişkin bir soruya verdiği yazılı cevapta, "ABD Dışişleri Bakanlığı’nca yapılan ve görüşmeden önce kaleme alındığı aşikar olan açıklamanın, görüşmenin içeriğini yansıtmadığı gibi, görüşmede gündeme dahi gelmeyen hususlara yer verdiği görülmektedir” dedi.

Daha önce yapılan görüşmelerde de benzer sorunlarla karşılaşıldığını hatırlatan Aksoy, “Bu gibi açıklamaların daha özenli olarak yapılması ve özellikle görüşmede yer almayan hususlara yer verilmemesi, aramızdaki müttefiklik ilişkilerinin doğal bir gereğidir” ifadesine yer verdi

Çavuşoğlu, ABD Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu Başkanı Demokrat Eliot Engel ve komisyonun kıdemli üyesi Cumhuriyetçi Michael McCaul ile de görüştü.

Engel ve McCaul, görüşme sonrası yaptıkları yazılı açıklamada, Türkiye’nin Transatlantik ittifakı katılımını tehlikeye atabilecek olan Rus yapımı S-400 füze sistemini alma planına karşı partilerüstü muhalefetlerini açıkça ortaya koyduklarını belirtti. Açıklamada, Bakan Çavuşoğlu’na ABD’nin Türkiye’ye S-400 yerine, NATO’yla birlikte çalışabilecek Patriot füzelerini satın alması konusunda cazip bir teklif sunduğu ve Türkiye'nin hem Rusya hem de ABD ile savunma işbirliğini seçmesi noktasında bir orta yol olmadığının hatırlatıldığı ifade edildi.

Görüşmede, Türk hükümetinin NATO ittifakına bağlılığını sürdürdüğünü göstermeyi seçmesi gerektiği, zira Moskova’yla bağlarının derinleşmesinin, yaptırımlar ve F-35 programına katılım konusunda Türkiye’yi riske soktuğuna dikkat çekildi.

Pompeo görüşmesi öncesinde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Washington temasları çerçevesinde Atlantik Konseyi, Alman Marshall Fonu ve Münih Güvenlik Konferansı tarafından düzenlenen “Türkiye’nin NATO’daki Rolü ve Bölgesel Güvenlik” konulu panelde konuştu.

Your browser doesn’t support HTML5

Çavuşoğlu Washington'daki Panelde Konuştu

Çavuşoğlu panelde yaptığı konuşmada Rusya’dan alınması planlanan S-400 füzeleri konusuna da değindi. Çavuşoğlu, “İş bitti, geri adım atmayacağız” dedi. Konu, Washington-Ankara arasında önemli bir sorun teşkil ediyor.

Çavuşoğlu bununla birlikte Türkiye’nin S-400’lerin Amerika’ya ya da NATO askeri teçhizatına tehdit olup olmadığını belirlemek için Washington'a bir teknik çalışma grubu oluşturulmasını önerdiğini kaydetti.

Çavuşoğlu, S-400’lerin NATO sistemine entegre edilmeyeceğini de vurguladı.

Dışişleri Bakanı, Başkan Donald Trump’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan’a önceki yönetimin Patriot satışı yapmamasını hata olarak gördüğünü söylediğini aktardı.

Çavuşoğlu, Patriot satışıyla ilgili son anda bir teklifin geldiğini ancak satışın onaylanacağı garantisi verilmediğini belirtti.

Çavuşoğlu konuşmasında, bütün ülkelerin Suriye’yi terketmesi gerektiğini kaydetti ve Amerika’nın PKK ve YPG’yle işbirliği yaptığını, bunun da Türkiye için tehdit olduğunu söyledi.

Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye’den çekilme süreciyle ve F-35’lerin teslimatıyla ilgili Amerika’dan farklı açıklamaların geldiğine de dikkat çekti.

Konuşmasında Rusya'nın Kırım'ı ilhak etmesine de değinen Dışişleri Bakanı, "Rusya'nın Kırım'ı ilhakını hiçbir zaman kabul etmeyeceğiz, yasa dışı olarak görüyoruz" dedi.