New York Belediyesi tarafından sayıları sadece 68’le sınırlı tutulan faytonları süren 30 kadar Türk faytoncu bulunuyor. Faytoncuların günlük kazancı ortalama 700 dolar.
New York dünyanın en çok turist çeken kentlerinden biri. Central Park bu kenti ziyaret edenlerin mutlaka uğradığı mekanlardan biri. Çevresi 12 kilometre olan parkı gezmenin hem en rahat, hem de en ünlü yöntemi faytona binmek.
Faytoncu olmak hiç kolay değil. 100 soruluk bir test var ve testin bir bölümü yazılı, diğer bölümü sözlü olarak yapılıyor. Fayton işletmeciliği dışında at bakımıyla da ilgili öğrenmek gereken oldukça fazla bilgi var.
İşte bu faytonculradan biri de Nurettin Kırbıyık. Nurettin Kırbıyık’ın hayatına özenmemeye imkan yok. Kırbıyık 15 yıldır yağmurlu günler dışında her sabah uyanıyor ve New York’un en gözde mekanı olan Central Park’a çalışmaya gidiyor. Yıllarca restoran işlettikten sonra faytonculukta karar kılan Kırbıyık, işinin en çok “stresten uzak ve rahat olma” tarafını seviyor.
Nurettin Kırbıyık, Hollywood’a da girmiş faytonculuk sayesinde. Woody Allen’in son filminde küçük bir rol alan Kırbıyık, Central Park’ta faytonla çekilen neredeyse tüm filmlerde yönetmenlerin tercihi olmuş.
Faytoncular son yıllarda atların yol açtığı kazalar nedeniyle zor durumda kalmış, ama hem eski New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg hem de çevredeki komşular eleştirilere karşın faytonların New York’un simgeleri arasında yer aldığını ve sıkı denetlendiklerini belirterek faytonculara desteğini sürdürmüş. Kısacası New York’un en eski geleneklerinden biri olan faytonculuk daha uzun bir süre Türk faytonculara ekmek kapısı olmaya devam edecek gibi görünüyor.