ChatGPT 1 yaşında: Yapay zeka robotunun tartışmalı yükselişi sürüyor

ChatGPT, piyasaya sürüldükten sonraki altı ay içinde dünyanın en hızlı büyüyen yazılım uygulaması oldu.

ChatGPT, 30 Kasım 2022'de piyasaya sürüldü ve birçok kişinin yapay zekanın patlama yılı olarak adlandırdığı dönemi başlattı. Ocak ayına gelindiğinde yani sadece bir ayda ChatGPT her gün 13 milyon tekil ziyaretçiye ulaşarak bir tüketici uygulamasının en hızlı büyüyen kullanıcı tabanı rekorunu kırdı.

OpenAI şirketinin viral sohbet robotuna ilk doğumgününde nasıl hissettiği sorulduğunda yanıtı şu oldu:

"Doğumgünü dilekleriniz için teşekkür ederim! Ancak bir bilgisayar programı olarak duygularımın ya da bilincimin olmadığını, dolayısıyla insanlar gibi duygular yaşamadığımı belirtmek isterim."

Yine de şaşırtıcı şekilde insana benzeyen yanıtları geçen yıl dünyayı kasıp kavurdu. Bugün OpenAI, ChatGPT'yi her hafta 100 milyon kişinin kullandığını bildiriyor.

Milyonlarca kullanıcının sorularına yanıt vermiş olsa da, artan etkisi yapay zekanın toplumdaki rolüne ilişkin soruları gündeme getirdi.

Şirketin ana şirketi OpenAI ise bu ay, CEO Sam Altman'ın aniden görevden alınıp geri döndüğü çalkantılı bir yönetim kurulu savaşıyla sarsıldı.

ChatGPT, piyasaya sürüldükten sonraki altı ay içinde dünyanın en hızlı büyüyen yazılım uygulaması oldu. Aynı zamanda Microsoft ve Alphabet'in rakip sohbet robotlarının piyasaya sürülmesine ve milyarlarca dolar piyasadan pay kapmak isteyen bir dizi startup'ın kurulmasına yol açtı.

İlgili Haberler ChatGPT’nin yaratıcısı OpenAI kişiselleştirilmiş yapay zeka uygulamalarını tanıttı

Üretken yapay zeka çılgınlığı, bulut bilişim ve müşteri hizmetlerinden film montajı ve senaryo yazımına kadar birçok sektörü altüst etti.

ChatGPT'nin rakipleri arasında kullanıcı sayısında artış görülen Bard, Anthropic's Claude, Character.AI ve Microsoft'un CoPilot'u yer alıyor. Ancak ChatGPT pazardaki aslan payını elinde tutuyor.

ChatGPT'nin internet sitesi lansmanından altı ay sonra OpenAI, sohbet robotu uygulamasını Mayıs ayında Apple'ın iOS işletim sistemine ve daha sonra Temmuz ayında Android'e tanıttı. Veri analiz firması Apptopia'ya göre, uygulamanın her iki platformda da indirilmesi istikrarlı bir şekilde arttı ve OpenAI uygulama içi satın alımlardan gelir elde etti.

Nvidia, 1 trilyon dolar değer biçilen şirketler arasına katılan ilk ve tek çip firması oldu. Nvidia, ChatGPT ve diğer üretken yapay zeka uygulamalarını güçlendirmek için kullanılan çiplerin ana tedarikçisi konumu nedeniyle, yapay zeka patlamasının en büyük kazananı olarak kabul ediliyor.

Bu uygulamalar çoğunlukla bulut üzerinde çalıştığından, Microsoft, Amazon ve Alphabet gibi bulut bilişim hizmetleri sağlayıcılarının hisseleri de artış gösterdi.

ChatGPT'nin tanıtılması, önde gelen teknoloji oyuncularının devasa yatırımlarını tetikledi.

İlgili Haberler OpenAI'dan ChatGPT'ye ‘görme, duyma, konuşma’ güncellemeleri

İşletmeler bu tür araçları benimsedikçe, Microsoft ve Alphabet, bulut bilişim yeteneklerini geliştirmek ve daha fazla yapay zeka iş yükü üstlenmek için milyarlarca dolarlık yatırım yaptı.

Bu süreçte ChatGPT, dezenformasyon, dolandırıcılık, fikri mülkiyet sorunları ve ayrımcılık gibi çok sayıda endişeyi de beraberinde getirdi.

OpenAI ve destekçisi Microsoft, aralarında John Grisham, George R.R. Martin ve Jonathan Franzen gibi yazarların da bulunduğu telif hakkı sahibi gruplar tarafından, çalışmalarının yapay zeka sistemlerini eğitmek için kötüye kullanıldığı iddiasıyla açılan çeşitli davalarla karşı karşıya kaldı. Şirketler iddiaları reddetti.

Gelecek neler getirebilir?

Yapay zeka kapıları 2023'te açıldı, ancak önümüzdeki yıl, bir yavaşlama getirebilir. Gelişiminin teknik sınırlamalarla karşılaşması ve çip üretimi ve sunucu kapasitesi gibi altyapısal engellerle karşılaşması muhtemel. Aynı zamanda, yapay zeka düzenlemeleri de yolda olabilir.

Bu yavaşlama, hem ChatGPT kullanımının ne zaman ve nerede sosyal olarak kabul edilebilir olduğu gibi kurallar açısından hem de ChatGPT'nin ne zaman ve nerede en yararlı olduğu gibi etkinlik açısından insan davranışında normların oluşması için alan sağlayabilir.

ChatGPT ve diğer üretken yapay zeka sistemleri, iş akışlarına yerleşecek ve çalışanların bazı görevleri daha hızlı ve daha az hatayla yerine getirmesine olanak sağlayacak.

Bilgi için "Google'ı kullanmayı" öğrenmek gibi, üretken yapay zeka araçlarıyla çalışmak için yeni uygulamaları anlamak gerekecek.

Ancak 2024 için görünüm toz pembe değil. Dünyanın dört bir yanındaki seçimlerde yapay zeka tarafından oluşturulan içerik neredeyse kesinlikle kamuoyunu etkilemek ve bölünmeyi körüklemek için kullanılacak.

Meta, siyasi kampanya reklamlarında üretici yapay zekanın kullanımını yasaklamış olabilir, ancak bu ChatGPT ve benzeri araçların yanlış veya yanıltıcı içerik oluşturmak ve yaymak için kullanılmasını engellemeyecek.