CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ‘pozitif kampanya’ kararıyla vergisiz 1500 Lira asgari ücret, 1,5 liraya mazot, emekliye yılda 2 kez ikramiye vaadlerini açıklayınca AKP Hükümeti’den Maliye Bakanı Mehmet Şimşek bütçede böyle bir kaynak olmadığını söyledi. Şimşek’in ‘CHP’ye oy veririm’ çıkışına karşılık ekonomist CHP’li Faik Öztrak 65 milyar liralık vaad faturasını açıkladı.
CHP, ‘Yaşanacak Bir Türkiye’ sloganıyla 200 sayfalık seçim bildirgesini ortaya koyarken; Kılıçdaroğlu kürsüden 70 dakikada özetledi. En dikkat çekici CHP vaatleri ekonomi alanında olurken, bugün AKP cephesinden ‘Türkiye bütçesi açık verecektir’ itirazı geldi.
CHP cephesi ise, ‘pozitif kampanya’ kararı aldı ki bunun anlamı AKP iktidarı aleyhine şikayetçi olmak yerine iktidar değiştiğinde neler yapılacağını seçmenlere anlatma olarak tanımlandı. Kılıçdaroğlu, milletvekili adayları ve il başkanlarıyla basına kapalı toplantıda, ‘Polemikten kaçınmalısınız. Muhalefet dili değil iktidar dili kullanmalısınız’ talimatı verdi.
Kılıçdaroğlu ne vaad etmişti?
Seçmenlere 4 yıl için yetki istediğini söyleyen Kemal Kılıçdaroğlu, ilk 1 yıl hedefiyle açıkladığı vaatlerini gerçekleştiremezse Başbakanlık’tan da CHP Genel Başkanlığı’ndan da istifa edeceğini açıkladı. Namus sözü verdiğini belirten Kılıçdaroğlu, ekonomi alanındaki vaatlerini özetle şöyle ifade etti:
‘Emeklilere yılda iki kez birer maaş ikramiye vereceğiz. Aylık geliri 200 tlnin altında olan 17 milyon yoksulumuz var. Namus sözü veriyorum, 4 yılda Türkiye’de yoksul kalmayacak. Aile sigortasını getireceğim ve hiçbir aile geliri 720 TL'nin altında olmayacak, sözüm sözdür. Kamuda taşeron işçiliğe son vereceğiz, çalışanların tamamı kadrolu işçi olarak görevlerine devam edecek. Kredi kartı ve tüketici kredisi borcu olanların faizlerin en az yüzde 80'ini çizeceğiz ve bunun düzenlemesini getireceğiz.Çiftçiye mazotu 1,5 TL'den vereceğiz. Size rafineri çıkış fiyatını vereyim. karı dahil 1 TL 21 kuruş, çiftçiye 4 TL’den satılıyor. Asgari ücret üzerindeki vergiyi kaldıracağız, net bin 500 TL olacak. Vergi ve sigorta pirim borcu olmayan KOBİ ve esnafa bir yıl süreyle sıfır faizli kredi vereceğiz. Ayda 277 TL sabit taksitle 70 metrekarelik ev yapacağım.’
Seçim bildirgesinde ayrıca 6-18 yaş grubu arasındakilere 240 TL eğitim yardımı ile ailelere kira, kreş yardımı gibi vaatler yer aldığı da gözlendi.
‘İşsiz evlat vergisi’
Türkiye’deki sağlık sistemiyle ilgili Genel Sağlık Sigortası’nı anımsatan Kılıçdaroğlu, ‘Siz hiç işsiz evlat vergisi duydunuz mu? Evet bu geldi işsiz evlat vergisi. Çocuk mezun, liseyi, üniversiteyi bitirmiş, ama işsiz. Diyorlar ki gelip sigorta primi ödeyeceksin, işim yok diyor sen ödemezsen baban ödeyecek’ diyerek bunu kaldıracağını da vaad etti.
Şimşek CHP oy verecek mi?
Kılıçdaroğlu tarafından açıklanan ekonomi vaadleri AKP Hükümeti cephesinde ise, ‘popülist’ suçlamasıyla karşılandı.
CHP’yi sayı saymamak ya da ekonomiyi bilmemekle suçlayan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, CNNTürk’teki açıklamasında, bu vaatler için kaynak gösterilirse CHP’ye oy verebileceğini açıklamasıyla dikkat çekti. Şimşek, ‘2016 için öngördüğümüz bütçe açığı 16 milyar lira. Gelir kaybı ve harcamalar dikkate alındığında bu vaatlerin en az maliyeti 149,5 milyar liradır. Bakın abartmıyorum, bütün bunları yapsınlar, kaynak göstersinler, sadece şapka çıkarmam, 'ben de CHP'ye oy vereceğim' derim. Bana bırak 149,5 milyar lirayı 3'te 1'ini açıklasınlar, ben onlara oy vereceğim’ sözlerine imza attı.
Maliyet 65 milyar TL mi?
Şimşek’in çıkışına karşılık CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, vaatler için maliyet hesabını açıkladı. Yaklaşık 65 milyar TL’lik maliyet öngördüklerini kaydeden Öztrak, Gayri Safi Yurt İçi Hasıla’nın yüzde 3,3 oranına denk düştüğü ve devlet harcamalarında yüzde 9.7’lik orana fatura olacağını söyledi.
Kaynak ‘Saray’ ve ‘Örtülü Ödenek’ mi?
Kemal Kılıçdaroğlu, basına kapalı toplantıda adaylara seslenirken, ‘Ekonomik vaatlere kaynak nereden yaratılacak?’ sorusuna karşı ‘Saray yaptırmayacağız’ yanıtı verilebileceğini söyledi. Ancak Kılıçdaroğlu, AKP’nin verdiği kömür yardımını eleştirmemek gerektiğini belirterek, haksız zenginleşme olmadığında Türkiye’de sosyal yardımları ekonomiyi zarara uğratmadan gerçekleştirileceğini savundu.
Yardımcısı Öztrak ise, son olarak Cumhurbaşkanlığı’na ‘Örtülü Ödenek’ sağlandığını anımsattı. Bunun Başbakanlık’a tanınmış örtülü ödenek harcaması yanı sıra bütçeye ek yük anlamına geldiğini anlatan Öztrak, 2014 yılı ilk üç ayında örtülü ödenekten 258 milyon lira harcama varken bunun 2015 yılı ilk ayında 501 milyon lira harcandığını açıkladı. Ankara’daki kiracı konumundaki devlet kuruluşları nedeniyle yapılan harcamaları da vurgulayan Öztrak, CHP olarak bütçede mevcut kaynakları kullanacaklarını dile getirdi.
AKP mi matbaa mı ‘Çözüm Süreci’ni unuttu?
Türkiye’deki bir başka seçim bildirgesi tartışması ise, ‘Çözüm Süreci’ başlığında yaşandı. AKP’nin seçim bildirgesinde ‘Çözüm Süreci’ne yönelik özel bölüm olmaması dikkat çekti.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, ‘Yine de aslında çözüm süreci içinde var, anayasal düzen, siyasal düzen, reformlar, hepsi var. Beyanname dijital ortamda metin baskıya gönderilirken bazı kaymalar olmuş, bir iki sayfa düşmüş. Onlar eklenerek beyanname tekrar baskıya gönderilecek” açıklaması yaptı.
Geçtiğimiz hafta 15 Nisan günü kamuoyuna açıklanan 350 sayfalık ‘Yeni Türkiye Yolunda Daima Adalet Daima Kalkınma’ sloganlı AKP Seçim Beyannamesi’nde ‘Çözüm Süreci’ başlıklı bölüm olmaması tartışması ise ‘düşmüş’ açıklamasıyla büyüdü.
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ise, "Onlar açısından çözüm süreci nedir biliyor musunuz? Matbaaya giderken yolda düşmüş iki sayfa kağıttan ibarettir. Bu kadar. Çözüm süreci onlar için budur. Ama bizim açımızdan yaşam gerekçemizdir. Bizim açımızdan bir seçim vaadi değil. Bizim yaşamımızın gerekçesidir barış. O kadar acılar çekildi ki. Analar o kadar ağladı ki bu topraklarda. Bunun artık nihai olarak bitmesini istiyoruz. Biz nihai olarak silahların gündemden çıkmasını istiyoruz. Demokratik siyasetle konuşmak istiyoruz’ dedi.
HDP İmralı Heyeti’nden Sırrı Süreyya Önder de, ‘Bir de Cem Yılmaz’a şakacı diyorlar. En büyük şakacı karşımızda. Çok kötü bir şakacısın Başbakan. Ama halkların onuruyla, gençlerin canı üzerinden şaka yapılmaz’ diye konuştu.
CHP şartlar sıraladı gözler AKP ve HDP’de
Türkiye’deki en önemli sorunu Kürt Sorunu olarak açıklayan Kılıçdaroğlu ise, Pazar günü, ‘Bu sorun konusunda demokrasi içinde en sağlıklı çözümleri üreten, en yürekli, söylemlerinde en namuslu parti CHP’dir. Bu sorunu çözerse CHP çözer’ dedi. Nasıl bir çözüm olacağına ilişkin ise 4 şart olduğunu kaydeden Kılıçdaroğlu, CHP adına çözüm şartlarını şöyle sıraladı:
‘Samimi ve dürüst olacaksın. Gizli ve kişisel ajandan olmayacak. Millete hesap veremeyeceğin angajmanlara girmeyeceksin. Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne bilgi vereceksin.’
CHP, ‘yerel yönetim’ odaklı hareket edileceğini vurgularken bölgesel özerkliği ise reddettiğini açıkladı. Terörle mücadele edileceği kaydedilen seçim bildirgesinde, ‘demokrasi ve toplumsal uzlaşmaya dayalı iç güvenlik’ denildi.
Bu arada HDP’de yüzde 10 seçim barajını yıkıp geçme yaklaşımıyla hareket ederken; CHP de Siyasi Partiler Yasası’nı değiştirme sözü verdi.
‘Biz’ler Meclise’ sloganıyla aday tanıtımını gerçekleştiren HDP ise, 21 Nisan Salı günü seçim bildirgesini kamuoyuna açıklanacak.
AKP’nin seçim bildirgesini ne zaman yenileyeceği ve Çözüm Süreci bölümünde ne olacağı ise merak konusu.