“Rusya'nın Çin’in Ekonomik Sömürgesi Olma Riski Var"

CIA Başkanı William Burns

ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Başkanı William Burns, Rusya’nın Çin’in ekonomik sömürgesi olma riskiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.

Rice Üniversitesi Baker Kamu Politikaları Enstitüsü tarafından düzenlenen forumda dün konuşan Burns, Vladimir Putin'in Ukrayna'daki askeri harekatının "büyük bir stratejik başarısızlık" olduğunu ve Moskova'nın Rus ekonomisini ayakta tutmak için yakında Pekin'e büyük ölçüde bağımlı hale gelebileceğini söyledi.

Your browser doesn’t support HTML5

“Rusya'nın Çin’in Ekonomik Sömürgesi Olma Riski Var"


Burns, "Sadece insan gücü ve malzeme kayıplarını düşünmeyin; Rus ordusunun birçok açıdan aşağılanmasını, zayıflıklarının ortaya çıkmasını, yaptırımların ve ihracat kontrollerinin ve 1000'den fazla Batılı firmanın Rusya'yı terk etmesinin Rusya'nın kendi ekonomik beklentileri üzerinde yaratacağı uzun vadeli hasar da var" dedi.

İlgili Haberler ABD Çin Konusunda Emin

William Burns, "Rusya'nın Çin'e giderek daha bağımlı hale geldiği ve bazı açılardan zaman içinde Çin'in ekonomik sömürgesi haline gelme riski taşıdığı, enerji kaynakları ve hammadde ihracatında da bu yöne bağımlı olduğu gerçeğine bakarsanız, bence tüm bunlar Putin'in Rusya'sı için şu anda kendi kalesine gol atması anlamına geliyor" diye konuştu.

Burns ayrıca, "Savaşın başlarında Putin'in amacının NATO'yu parçalamak ve zayıflatmak olduğunu düşünüyorsanız, gerçek şu ki NATO hiç olmadığı kadar uyumlu. Finlandiya'yı yeni bir üye olarak bünyesine kattı; İsveç'i de ikinci bir üye olarak bünyesine katması muhtemel" ifadelerini kullandı.

Başkan Joe Biden, Putin'i savaşa girmekten vazgeçirmek için son bir çaba olarak Burns'ü 2021'in sonlarında Moskova'ya göndermiş; ancak CIA Başkanı, Putin’in kararını çoktan verdiğine inanarak geri döndü. Burns, Putin'in son 14 ayda yaptığı yanlış değerlendirmelerden ders çıkarma ihtimalinin düşük olduğunu söyledi.

İlgili Haberler CIA Direktörü Burns'den Moskova'ya Ziyaret

Batı ülkeleri Rusya'dan uazaklatıkça ve yaptırımlar devreye girdikçe, Moskova kayıplarını telafi etmek için Pekin'e yöneldi.

Çin'in Rus enerjisini satın almasıyla, 2022 yılında iki komşu ülke arasındaki ticaret bir önceki yıla göre neredeyse yüzde 35 arttı. Bu artış, ticari ilişkileri 2024 yılı için belirledikleri 200 milyar dolarlık hedefe de hızla yaklaştırdı.

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping de geçen ay Moskova'yı ziyaret etti ve Putin ile Çinli firmalara finans, teknoloji, tarım ve uzay gibi sektörlerde ciddi pazar erişimi sağlayan uzun vadeli anlaşmalar imzaladı.

Rus birliklerinin Ukrayna sınırlarını geçmesinden sadece haftalar önce Xi ve Putin Pekin'de bir araya gelerek "sınır tanımayan" ortaklık ilan etmişti. Ancak Pekin şu ana kadar Moskova'ya silah göndermekten kaçındı.

Burns de "Xi Jinping'in Çin'i ile Vladimir Putin'in Rusya'sı arasındaki ortaklığın bugün güçlü bir ortaklık olduğunu düşünüyorum. Ancak bu, en azından şu ana kadar, sınırları olmayan bir dostluk değil" dedi.