Çin'in siber alan mevzuat kurumu, üretken yapay zeka hizmetlerinin denetimini hedefleyen önlemleri bugün açıkladı. Kurum, teknoloji firmalarının ürünlerini kamuoyuna sunmadan önce güvenlik değerlendirmelerini yetkililere ibraz etmesini istiyor.
Çin Siber Uzay Dairesi tarafından hazırlanan kurallar taslağı, bazı hükümetlerin hızla gelişmekte olan yapay zeka teknolojisinin tehlikelerinin nasıl bertaraf edileceğini düşündüğü döneme denk geldi.
Üretken yapay zeka, OpenAI firmasının geliştirdiği ChatGPT ile son aylarda yatırım ve tüketici popülaritesi patlaması yaşadı.
İçerikler Çin'in temel sosyalist değerleriyle uyumlu olmalı
Çin Siber Uzay Dairesi, Çin'in yapay zeka inovasyonunu ve uygulamasını desteklediğini, güvenli ve güvenilir yazılım, aygıt ve veri kaynaklarının kullanımını teşvik ettiğini, ancak üretken yapay zeka kaynaklı içeriklerin Çin'in temel sosyalist değerleriyle uyumlu olması gerektiğini kaydetti.
Daire, üretken yapay zeka ürünlerinin kullandığı verilerin meşruluğundan firmaların sorumlu olduğunu, algoritma ve eğitim verisi tasarımında ayrımcılığı önlemek için gereken adımların atılması gerektiğini belirtti.
İlgili Haberler Üretken yapay zeka dünyayı değiştirecek mi?Daire ayrıca hizmet sağlayıcıların, kullanıcılarının gerçek kimliklerini ve ilgili verileri ibraz etmeleri zorunluluğu da getirmesi gerektiğini kaydetti.
Bu kurallara uymamaları durumunda hizmet sağlayıcıların faaliyetlerinin askıya alınması, hatta cezai soruşturmaya tabi tutulmaları söz konusu olabilecek.
Daire, platformların uygunsuz içerik üretmeleri durumunda üç ay içinde benzer içeriklerin bir daha üretilmemesi için şirketlere teknolojilerini güncelleme zorunluluğu da getiriyor.
Kamuoyu, 10 Mayıs'a kadar önerilere ilişkin görüşlerini bildirebilecek. Taslağa göre uygulamanın bu yıl içinde yürürlüğe girmesi bekleniyor.
Çin Firmaları ChatGPT türü yapay zeka geliştirme peşinde
Çin'in yapay zeka uygulamalarına ilişkin mevzuat hazırlığı, Baidu, SenseTime ve Alibaba gibi Çin teknoloji devlerinin son haftalarda yeni yapay zeka modellerini tanıtmasından sonra başladı.
Amerikan yazılım devi Microsoft'un desteklediği OpenAI firması tarafından geliştirilen üretken yapay zeka ChatGPT'nin yarattığı küresel yankı, Çin'i harekete geçirdi.
İlgili Haberler Biden’dan Teknoloji Şirketlerinde ‘Yapay Zeka’ UyarısıÇin, yapay zeka teknolojisi üzerine çalışmalar yürüten firmaların hisselerini satın alıyor ve rakip projeler geliştiren yerli firmaları destekliyor.
İlgili Haberler İtalya’nın Ardından Almanya da ChatGPT'yi EngelleyebilirSon dönemde yapay zeka teknolojisiyle ilgili çalışmalar yapan Çin firmaları şunlar:
Alibaba
11 Nisan'da e-ticaret devi Alibaba Group, Tongyi Qianwen adlı yapay zekalı büyük dil modelini tanıttı ve yakın gelecekte tüm uygulamalarına entegre edileceğini söyledi.
Tongyi Qianwen, ilk aşamada işyeri mesajlaşma uygulaması DingTalk ve sesli asistan Tmall Genie'ye entegre edilecek.
Alibaba, Tongyi Qianwen için kayıtlara 7 Nisan'da başladı.
SenseTime
Çin yapay zeka firması SenseTime 10 Nisan'da yapay zekayla işleyen yeni ürünlerini tanıttı. Bunlar arasında bir sohbet robotu ve yapay zeka modeli SenseNova temelli görüntü üreticisi bulunuyor. SenseTime, ürünün piyasaya sürülmesiyle ilgili planların ayrıntılarını vermedi.
Huawei
Telekomünikasyon devi Huawei Technologies'in geliştirdiği yapay zeka serisi Pangu'nun uygulamaları ilaç geliştirmekten bilgisayarlı görüşe birçok alana yayılıyor.
Baidu
Baidu, 16 Mart'ta, uzun zamandır merakla beklenen yapay zeka donanımlı sohbet robotu Ernie Bot'u tanıttı. Uygulama, şu anda erişim kodu başvurusu yapan kısıtlı sayıda kullanıcının hizmetine sunuldu.
Reuters haber ajansının yaptığı testlerde sohbet robotu Ernie Bot'un Çince'ye hakim olduğu ancak bazı siyasi soruları yanıtlamaktan kaçındığı görüldü.
Baidu, Ernie Bot'u, şu anda Çin'de en çok kullanılan arama motorunu yenilemek için kullanmayı planlıyor. Firma ayrıca bulut bilişim, akıllı otomobil ve elektrikli ev eşyaları alanlarındaki verimliliği arttırmada da Ernie Bot'u kullanmayı amaçlıyor.
Tencent
Tencent Holding'den iki kaynağın Şubat ayında Reuters'a verdiği bilgiye göre firma, HunyuanAide adlı ChatGPT benzeri sohbet robotunun geliştirilmesi için bir ekip oluşturdu. Tencent, konuya ilişkin açıklama talebi üzerine ChatGPT teknolojisi üzerine araştırma yaptığını belirttiği 9 Şubat tarihli açıklamasını yineledi.
Fudan Üniversitesi Ekibi
Çin'deki Fudan Üniversitesi'nden bir ekip, 20 Şubat'ta ChatGPT benzeri sohbet robotu MOSS'u kullanıma açtı. Ancak MOSS, kullanıma açılmasından birkaç saat sonra aşırı yoğunluk nedeniyle çöktü.
Özür dileyen ekip, uygulamanın ChatGPT seviyesine ulaşana kadar daha çok uzun yol katetmesi gerektiğini, henüz çok yeni bir model olduğunu kaydetti.
JD.Com
E-ticaret firması JD.com 10 Şubat'ta yaptığı açıklamada, ChatGPT benzeri bir ürün çıkarmayı planladığını, ChatJD adı verilecek bu ürünün başka şirketlere hizmet etmesinin amaçlandığını bildirdi.
Çin Telecom
Çin Telecom, telekomünikasyon firmaları için ChatGPT'nin sanayi versiyonunu geliştiriyor. 18 Şubat'ta basında yer alan haberlere göre bu ürün, bazı müşteri hizmetleri işlevlerinde yapay zeka teknolojisini kullanacak.
NetEase
Oyun firması NetEase'den bir kaynak, 8 Şubat'ta Reuters'a, şirketin eğitim alanında hizmet verecek büyük dil modeli teknolojisini devreye sokmaya planladığını söyledi.
360 Security Technology
360 Security Technology'den 8 Şubat'ta yapılan açıklamada firmanın dil modeli teknolojisine sahip olduğu ancak bununla ilgili ürünleri ne zaman piyasaya süreceğiyle ilgili net bilgi veremeyeceği kaydedildi.
Kuaishou Technology
Kısa video uygulaması Kuaishou Technology, büyük dil modelleri üzerine araştırmalar yapıyor. Çin hükümetinin desteklediği dijital gazete Paper'ın 9 Şubat tarihli haberine göre şirket, bu modelleri, yapay zeka temelli müşteri hizmetleri gibi ürünlerini geliştirmede kullanmayı amaçlıyor.
Inspur Elektronik Bilişim Sanayi
Inspur Elektronik Bilişim Sanayi'nin uzun zamandır yapay zeka üretimli içerik teknolojisine yatırım yaptığı kaydediliyor.
Kunlun Tech
Merkezi Pekin'de bulunan mobil oyun firması Kunlun Tech, bu hafta yaptığı açıklamada, 17 Nisan'da ChatGPT benzeri ürününün denemesi için kamoyuna açık bit etkinlik düzenleyeceğini bildirdi.
Şirket ayrıca ChatGPT'yi merkezi Norveç'te bulunan web tarayıcısı Opera'ya da entegre edeceğini kaydetti.