Çin resmi haber ajansı Şinhua'nın haberine göre, Çin ve Rusya deniz kuvvetleri Pazar günü Çin'in güneyindeki bir askeri limanda ortak tatbikat başlattı. Tatbikat, NATO müttefiklerinin Pekin'i, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısının “kararlı destekçisi” olarak nitelendirmesinden günler sonra başladı.
Çin Savunma Bakanlığı kısa açıklamasında, her iki taraftan kuvvetlerin kısa bir süre önce Büyük Okyanus’un batısında ve kuzeyinde devriye gezdiğini ve operasyonun, uluslararası ve bölgesel gelişmelerle hiçbir ilgisi olmadığını ve herhangi bir üçüncü tarafı hedef almadığını bildirdi.
Çin devletine ait yayın kuruluşu CCTV, Pazar günü Guangdong eyaletinde başlayan ve Temmuz ortasına kadar sürmesi beklenen tatbikatın, donanmaların güvenlik tehditlerini ele alma, küresel ve bölgesel olarak barış ve istikrarı koruma yeteneklerini göstermeyi amaçladığını belirtti. Tatbikatın füzesavar tatbikatları, deniz saldırıları ve hava savunmasını içereceğini bildirdi.
Şinhua Haber Ajansı, Çin ve Rus deniz kuvvetlerinin Zhanjiang kentindeki açılış töreninin ardından harita üzerinde askeri simülasyon ve taktik eşgüdüm tatbikatları gerçekleştirdiğini bildirdi.
İlgili Haberler NATO bildirisinin taslak metninde Ukrayna’ya destek ve Çin’e çağrıOrtak tatbikat, Çin'in geçen hafta NATO müttefikleriyle yaşadığı gerilimin hemen ardından geldi.
NATO'nun 32 üyesi tarafından Washington'daki zirvede onaylanan sert üsluplu nihai bildiri, Çin'in askeri ittifakın odak noktası haline geldiğini açıkça ortaya koyarak Pekin'i Rusya'nın Ukrayna'ya karşı yürüttüğü savaşın "kararlı bir destekçisi" olarak nitelendirmişti.
NATO’nun Avrupalı ve Kuzey Amerikalı üyeleri ve Büyük Okyanus ve Hint Okyanusu’nda bulunan müttefikleri, Rusya ve Çin başta olmak üzere Asyalı destekçilerinden kaynaklanan ortak güvenlik endişelerinin giderek arttığını düşünüyor.
Buna karşılık olarak Çin, NATO'yu başkalarının zararına olacak şekilde güvenlik arayışına girmekle suçladı ve ittifaka aynı "kaosu" Asya'ya getirmemesini söyledi. Çin Dışişleri Bakanlığı, ülkelerinin Ukrayna'daki savaş konusunda adil ve tarafsız bir tutum sergilediğini savundu.
Amerikalı yetkililer, geçtiğimiz hafta Bering Denizi'nde rutin devriye gezen bir ABD Sahil Güvenlik botunun uluslararası sularda, ancak ABD'nin münhasır ekonomik bölgesi içinde birkaç Çin askeri gemisine rastladığını söyledi.
Mürettebat, Büyük Okyanus’un kuzeyi ile Bering Denizi arasında bir ayrım ve bağlantı oluşturan Aleut Adaları’ndaki Amçitka Geçidi'nin yaklaşık 200 kilometre kuzeyinde üç gemi tespit etti. Daha sonra Amukta Geçidi’nin yaklaşık 135 kilometre kuzeyinde dördüncü bir gemi tespit edildi.
ABD tarafı Çin donanma gemilerinin uluslararası kurallar ve normlar çerçevesinde hareket ettiğini söyledi.