31 Mart’taki yerel seçimler yaklaşırken, aday adayları arasındaki rekabetin en yoğun yaşandığı yerlerden biri İzmir’in Urla ilçesi. Urla’da yerel seçimleri son üç dönemdir kazanan Cumhuriyet Halk Partisi’nden (CHP) belediye başkan adaylığına 47 talip var. Aday adayları bir yandan genel merkezin kimi aday göstereceğinin heyecanını yaşıyor, bir yandan da sanki adaymış gibi seçim çalışmalarını yürütüyor.
Onlardan biri de Urla’da dershane işletmeciliği yapan Hakan Alabalık. VOA Türkçe, CHP’den rekor başvurunun yaşandığı Urla’da Hakan Alabalık’ın seçim kampanyasının bir gününe eşlik etti. Çalışmalarına bütün hızıyla devam eden Alabalık, “37 mahallemizi de gezdim. Sivil toplum örgütlerini, muhtarlıkları ziyaret ettim. Saha çalışmasını en geniş yapmış adaylardan birisiyim. Gerek sosyal medyada gerek yazılı basında gerek şehir panolarında ve araç giydirme gibi birçok tanıtıcı yöntemi kullanarak çok yoğun çalıştık. Ben bunların aday olmamız için çok değerli olduğuna inanıyorum” dedi.
Urlalılar tanımadıkları bir adayın açıklanmasından endişeli
CHP’de adayın ay sonuna doğru açıklanması bekleniyor. Aday adayları heyecanlı, Urlalılarsa ilçede yaşanan aday adayı patlamasından şaşkın. Urlalılar, taliplerin sayısı bu kadar fazla olunca, halkın tanımadığı bir adayın belirlenmesinden endişe duyuyorlar.
Hakan Alabalık’ın seçim çalışması sırasında ziyaret ettiği ilçe esnafından Simge İnan Aktekin, “Bizimle tanışmaları etkiliyor, tabii ki kimin aday olduğunu görüyoruz, biliyoruz, haberdar oluyoruz. CHP birini çıkartacak ama kendileri seçip çıkartırsa, aday adaylarının da gelip bizimle tanışmalarının ya da insanların bunu bilmesinin çok bir anlamı kalmıyor” dedi.
40 yıldır Urla çarşısında esnaflık yaptığını söyleyen Ercan Çağlar da “Bizim önceliğimiz Urla’nın kendi çocukları, kendi insanımız. Ben bugün CHP’li bir İzmir milletvekili olsam, Urla’ya gelirim sanayiye giderim, çok çaktırmadan esnafı dolaşırım, halkın içinde otururum, bir ön yoklama yaparım. Ummadığımız bir aday olursa Urla için bir kırılma olur. Ben vermem örneğin, çevreme de vermemelerini söylerim” diye konuştu.
Your browser doesn’t support HTML5
CHP’de aday nasıl belirleniyor?
CHP yerel seçimlerde birçok büyükşehir ve seçim çevresinde adayını açıkladı. Ancak “CHP’nin kalesi” olarak bilinen İzmir’de büyükşehir ve birçok ilçede kimin aday olacağı hala belli değil. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İzmir'de anketlerin yapıldığını ve kente 46 milletvekili yolladıklarını açıklamıştı. Bugünlerde milletvekilleri İzmir’e, İzmirli aday adayları ise Ankara’daki genel merkeze akın ediyor.
Ankara dönüşü ayağının tozuyla VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Hakan Alabalık, “Tabii ki genel merkezde kendimi tanıtmak, karar vericilere çalışmalarımızı, hayallerimizi aktarmak gibi sorumluluğumuz da var. Bunların hepsini ben de yapmaya çalıştım. Yaptığım her görüşmeyi de sosyal medyamda 10-15 dakika sonra yayınlayarak çok şeffaf bir süreç yürüttüm. Hiç kimseyle bilinmeyen bir ilişkim yok ama olması gereken, erişebildiğim kadarıyla karar vericilere ulaşmaya ve kendimi anlatmaya çalıştım” ifadelerini kullandı.
Urla’da yaptığı seçim çalışmalarının ona adaylık yolunu açtığını düşünen Alabalık, CHP’de adayın belirlenme süreciyle ilgili, “Ben olması gerekenin halkın teveccühü olduğunu, genel merkezin de buna teveccüh göstereceğine yürekten inanıyorum” dedi.
“Beş dakikalık görüşmeyle koca bir kenti yönetecek kişiye nasıl karar verebiliyorsunuz?”
İzmir’de yerel seçim sürecini yakından izleyen Integral Araştırma Şirketinin genel koordinatörü ve gazeteci Ümit Yaldız’a göreyse, CHP’nin aday belirleme yöntemi belirsiz.
CHP lideri Özgür Özel’in genel başkan seçildiği Kurultay’da, yereldeki adayların partililer tarafından belirlendiği bir yöntem olan ön seçim sözü verdiğini hatırlatan Yaldız, “Özgür Özel’in en büyük vaadi ön seçimdi. Bırakın ön seçimi, örgütün en küçük görüşü şu ana kadar alınmış değil. Yani CHP’de, AK Parti’nin yaptığı gibi yalandan basit bir temayül yoklaması dahi yapılmış değil. Bir grup milletvekili geldi, adaylarla beşer dakikalık görüşmeler yaptılar, örneğin Urla’da böyle yaptılar. Ya siz beş dakikalık görüşmeyle koca bir kenti yönetecek kişiye nasıl karar verebiliyorsunuz” ifadelerini kullandı.
Aday adaylarının tek beklentisi adaylık mı?
Seçim çalışmalarına harcanan para, aday adayı olmanın maliyeti hiç de az değil. Peki CHP’de aday belirleme yönteminin belirsizliği eleştiri konusu olurken, neden Urla’da rekor sayıda aday adayı bu yola parasını döküyor?
Ümit Yaldız’ın buna en başta verdiği yanıt, “eğer aday olabilirlerse CHP’nin Urla’da seçimi kazanmasının garanti görülmesi.”
Yaldız, “Diyelim ki aday olamadı, meclis üyesi olma ihtimali var ki pek çok aday adayının bir alt makama razı geldiğini geçmiş tecrübelerimizden biliyoruz. Aday adayı olmanın kendisi bir PR sebebidir. Bir kente seslenmek için bir fırsat yakalarsınız, bir kartvizitiniz olur. Eğer mesela memursa, bürokratsa aday adayı olduğu parti ya da ittifak nezdinde daha üst bir memuriyete talip olabiliyor. ‘Ben artık sizdenim’ diyor, yerini ve safını belli ediyor. İş insanıysa, bulunduğu alanda yine safı belli olan perspektifte işleriyle ilgili yeni kapılar açma fırsatı yakalıyor. ‘Evet ben aday yapılmadım ama partim için çalıştım, partinin neferiyim’ diyerek pek çok kapıyı açma, tıklatma fırsatı ve sebebi yakalıyor. Bu da hem ticari hem de kişisel PR’ları açısından onlara yeni yeni yollar, yeni yeni rotalar çiziyor diyebiliriz” diye konuştu.
Siyaset-emlak rantı ilişkisi
Urla’ya talip olanlar arasında, İzmirli olmayan “ithal” diye nitelendirilen aday adayları da var. Bunda, Urla’nın Türkiye’de emlak rantının en yüksek olduğu yerlerin başında gelmesinin etkili olduğu yorumları yapılıyor.
Urla’da aday bolluğunun rantla ilişkilendirilmesinden rahatsızlık duyduğunu dile getiren Hakan Alabalık ise “İnanın rantta gözüm olmasını bir tarafa bırakın, bunu hayata geçiren insanların yasal sınırlar içinde nasıl yaptıkları konusunda bir fikrim bile yok. Bu yola çıkarken benim hiçbir yan beklentim olmadı” diyor.
Matematik öğretmeni Alabalık şimdi 47 aday adayının olduğu Urla’da çok bilinmeyenli bir denklemin parçası.
CHP yönetiminin bu zor sorunun yanıtını verirken tercihi kim olursa olsun, çok sayıda aday adayının kırgınlık hissedeceği ise kesin.