Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, internetin Ortadoğu’daki gösterilerde demokrasi aracı olarak önem kazanması nedeniyle, Obama yönetiminin elektronik iletişimi tüm dünyada yaygınlaştırma girişimine ivme kazandırmaya çalışıyor.
Bakan Clinton, bugün George Washington Üniversitesi’nde yaptığı konuşmada, İran ve Mısır’da yaşananların, ekonomik ve siyasi koşulların yarattığı hayal kırıklığından kaynaklandığını söyledi. Clinton, internetin de, siyasi, sosyal ve ekonomik değişimde birleştirici bir rol oynadığının ortaya çıktığını kaydetti.
Bakan Clinton, internet erişimini kısıtlayan ülkelerin halk arasındaki hoşnutsuzluğu bu şekilde ortadan kaldıramayacağını da vurguladı. Bakan kullananların sayısının artmasıyla birlikte internet kullanımında hangi prensiplere dikkat edilmesi gerektiğinin de her geçen gün daha fazla önem kazandığını belirtti. Clinton, internet kullanımında ortak bir vizyona ihtiyaç olduğunu da söyledi.
Clinton, Burma, Çin, Küba ve İran gibi ülkelerin hala internete çeşitli yasaklar uyguladığını belirtti.
Dışişleri Bakanı Clinton, yararlarına rağmen İnternet’in zaman zaman nefret içeren söylemlere yer verdiğini, hatta WikiLeaks gibi siteler aracılığıyla Amerikan devletine ait çalıntı belgeleri yayınlayabildiğini kabul ediyor.
Clinton, Amerika’nın “açıklık yanlısı” olduğuna , her özgürlük gibi İnternet alanında özgürlüğün gerginliklere yol açmakla birlikte yararları olduğuna da dikkati çekti.
Son dönemde Ortadoğu’da, özellikle de Tunus ve Mısır’da yıllar süren diktatörlüklerin yıkılmasıyla sonuçlanan ayaklanmalar, Twitter ve Facebook gibi, İnternet’teki sosyal paylaşım siteleri aracılığıyla organize edildi.
Bu ülkelerde web sitelerini kapatmaktan İnternet’i tamamen durdurmaya kadar çeşitli önlemler alındı. Ama Clinton, blogcuları, muhalefet sitelerini ya da haber sayfalarını yasaklamaya çalışan devletlerin risk aldığını söyledi. Clinton, “İster teknik olanaklarla, ister yasakçı zihniyetle İnternet özgürlüğüne engel oluşturan, ifade ve toplanma özgürlüğünü ihlal eden devletler, eninde sonunda kendilerini köşeye sıkıştıracaklar. ‘Diktatör ikilemi’ne düşecekler. Ya duvarların yıkılmasına izin verecekler, ya da onları ayakta tutmanın bedelini ödeyecekler. İkinci seçenekte de kontrollerini kaybedip daha fazla baskıya başvuracaklar. Bu durumda da engellenen fikirlerin ve kaybolan insanların asla farkına varmayacaklar,” diye konuştu.
Hillary Clinton, hukuk devletinin getirdiği düşünce özgürlüğü ve eşitlik ilkesinin yeniliklere olanak tanıdığını, İnternet özgürlüğünü engelleyen devletlerinse kendi ekonomik geleceklerini tıkadığını söyledi.
Amerika Dışişleri Bakanı Clinton, son dört aydır zamanının büyük kısmını WikiLeaks İnternet sitesinin yayınladığı gizli belgeler yüzünden diğer ülkelerle bozulan ilişkileri onarmaya çalışıyor.
Bundan dolayı Clinton, diplomaside gizlilik ve saydamlık arasında bir denge kurulması gerektiğini, Obama yönetiminin de buna öncelik verdiğini belirtti. Hillary Clinton, “Terazi her zaman açıklık yönünde tartmalı ve hep öyle olacak. Ama terazinin bir kefesinin ağır gelmesi kimsenin çıkarına hizmet etmiyor. Açık olmam gerekirse, WikiLeaks olayının hırsızlıkla başladığını söylemiştim. Yani belgelerin çalınmasıyla başladı. Ama WikiLeaks’in bu bilgileri yaymak için İnternet’i kullanmış olmasını eleştirmiyoruz. WikiLeaks’le ilgili sorun, bizim İnternet özgürlüğü konusundaki kararlılığımızı etkilemiyor,” dedi.
Dışişleri Bakanı Clinton, Obama yönetiminin yabancı devletlerin İnternet’e getirdiği kısıtlamaları aşmanın yollarını aramak için bu yıl 25 milyon dolar ödenek ayırdığını söyledi.
Obama yönetimi, başka devletlerin yasaklarını delmek için İnternet trafiğini proxy, yani vekil sunuculara yönlendirmek gibi yöntemlere başvurma konusunda geç kaldığı eleştirilerine hedef oluyor. Ama Hillary Clinton’a göre İnternet’e yönelik kısıtlamaları aşacak hızlı bir çözüm bulunmuyor. Clinton, “Biz birden fazla yönteme destek veriyoruz. Bu şekilde baskıcı devletler bir çözüm yolunu engellerse, diğerleri hala işlerliğini koruyabilir. Yeni teknolojilere önem veriyoruz, çünkü baskıcı devletler sürekli yeni yöntemler geliştiriyor. Biz her zaman onların önünde olmak istiyoruz," diye konuştu.
Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, İnternet iletişiminin tüm dünyaya ulaştırılması konusuna önem verdiklerini belirtti. Clinton, Dışişleri Bakanlığı’nın geçen hafta Arapça ve Farsça Twitter yayınlarına başladığını, yakında Çince, Rusça ve Hintçe hizmetlere de başlayacaklarını kaydetti.