Corona Virüsü Latin Amerika’daki Bütün Ülkelerde 

Sao Paulo Uluslararası Havalimanı, Brezilya

Brezilya’da 26 Şubat'ta tespit edilen ilk vakayla birlikte Latin Amerika’ya ulaştığı tescillenen Corona virüsü salgınından ilk ölüm 7 Mart'ta Arjantin’de gerçekleşti. Geçen hafta itibariyle bütün Latin Amerika ülkelerine yayılan salgının yaratacağı sonuçların Avrupa ve Çin’dekinden çok daha yıkıcı olabiliceği yorumları yapılıyor.

Yüksek teknolojiye sahip Çin’den ya da güçlü bir sağlık sistemine ve sosyal güvencelere sahip Avrupa ülkelerinden farklı olarak, Birleşmiş Milletler raporlarına göre çalışanların %53’ünün sosyal güvenceden yoksun olduğu, 190 milyon kişinin yoksul, 31 milyon kişinin aşırı yoksul olduğu kıtada, birçok yerleşim bölgesinin su ve hijyen sorunu yaşaması, bölgede yaşayan 630 milyon Latin Amerikalı'yı virüs karşısında daha savunmasız hale getiriyor.

Latin Amerika'daki birçok ülke, virüse karşı alınan tedbirleri arttırırken, bazı ülkelerde günün belirli saatlerinde sokağa çıkma yasağı uygulanıyor.

Kıtadaki durum ülkelere göre şöyle:

GÜNEY AMERİKA

Arjantin: Ülkede virüs bulaştığı tespit edilen 266 hasta bulunuyor ve 4 kişi hayatını kaybetti. Vakaların bütün eyaletlere sıçradığı Arjantin’de Cuma gününden bu yana ulusal ölçekte sokağa çıkma yasağı uygulanıyor. Cuma gününden bu yana yasağa uymayan yaklaşık 5 bin kişi gözaltına alındı.

Şili: İlk vaka 3 Mart'ta tespit edildi. 18 Mart'ta yurtdışına çıkışlar ve yabancıların ülkeye girmesi yasaklandı. Yurda giriş yapan Şili vatandaşları da 14 gün boyunca karantinada tutuluyor. Ülkede dünden itibaren 22:00 ile 05:00 arasında sokağa çıkma yasağı uygulanmaya başladı. Virüs bütün eyaletlere yayıldı, ülkedeki vaka sayısı 746, hayatını kaybeden kişi sayısı 2.

Brezilya: Latin Amerika’nın en büyük ülkesi Brezilya’da 1620 vaka tespit edilirken, ölü sayısı 25’e ulaştı. Sağlık Bakanı Wanderson de Oliveira hastalıkta kritik safhaya geldiklerini ve mümkün olan azami test sayısına ulaşacaklarını ifade ederken, hükümetin bugüne kadar tedbir olarak sadece ülkeye karayolu ile turistlerin girmesini engellemesi ve bar ve restoranlarda masalar arasına 2 metre koyma kararı almış olması ülkede tartışmalara neden oluyor.

Uruguay: 13 Mart'ta ilk vakanın tespit edildiği 3,5 milyonluk ülkede Pazar günü itibariyle yapılan toplam 1129 testte 158 vaka pozitif çıktı ve bunlardan 13'ü 65 yaş üzerinde. Uruguay hükümeti 17 Mart'tan bu yana okulları ve toplu etkinlikleri erteledi. Ayrıca KOBİ'lere vergi ödemelerinde ve kredilerde kolaylıklar sağlarken, dün itibariyle de Brezilya ile sınırını kapattı.

Bolivya: Bolivya Sağlık Bakanı Anibal Cruz, 7 yeni vakayla birlikte ülkedeki vaka sayısının 27’ye çıktığını bildirdi. Bolivya’daki ilk vaka 11 Mart'ta tespit edilmişti.

Paraguay: 22 vaka sayısı ile Latin Amerika’da en az hasta sayısına sahip olan Paraguay’da ilk can kaybı iki gün önce yaşandı. 69 yaşındaki bir doktorun yaşamını yitirdiği ülkede iki gün önce 14 Nisan'a kadar karantina ilan edildi

Ekvador: 800 vakanın ve 14 ölümün yaşandığı ülkede yetkililer bu sayının hızlı şekilde artmasından endişe ediyor. İlk vakanın 29 Şubat'ta görüldüğü ülkede 12 Mart'ta acil durum ilan edildi ve 15 Mart'tan itibaren de sosyal teması önleyici tedbirler alınmaya başlandı. Vakaların yaklaşık %77’isinin yaşandığı ve başkentin de bulunduğu eyalette 16’dan sabah 5’e kadar sokağa çıkma yasağı uygulanıyor.

Peru: Peru’da bugün itibariyle 363 vaka tespit edildi ve 6 kişi yaşamını yitirdi. Sağlık Bakanı Victor Zamora halktan evlerinde kalmalarını istedi ve bakanlık olarak günde 80 bin aramaya yanıt verebilecek tele-sağlık hizmetini hayata geçirdiklerini duyurdu.

Kolombiya: Güney Amerika ülkesinde 235 vaka tespit edildi ve virüse yakalanan üç kişi hayatını kaybetti. Cumhurbaşkanı Ivan Duque geçtiğimiz Cuma günü, 23 marttan itibaren ülkedeki bütün uçuşların 30 gün süreyle ertelendiğini, ve 25 marttan 13 nisana kadar sürecek ulusal karantina uygulanacağını duyurdu.. Kolombiya’da hastalığın cezaevlerine de yayılması üzerine sağlık koşullarının iyileştirilmesi talebiyle başlayan protestolarda 23 mahkûm öldü, 83 kişi yaralandı. .

Venezuela: Son yılların en ağır ekonomik krizini yaşayan ülkesi Venezuela’da 77 vaka bulunuyor ve henüz bir ölüm yaşanmadı. Ülkede 13 Martt'a ilk vakaların tespit edildiği gün okullar ve her türlü toplu etkinlik yasaklandı, toplu taşımalarda maske kullanma zorunluluğu getirildi ve geçen hafta başından bu yana da ülkede ulusal karantina uygulanıyor. Hükümet 7 milyon haneye gıda götürdüğünü söylüyor ve Aralık ayına kadar halkın ve KOBİ'lerin kiralarının hükümet tarafından karşılanacağını duyurdu.

ORTA AMERİKA

Meksika: 28 Şubat'tan bu yana ülkedeki vaka sayısı 316’ya yükseldi ve iki kişi hayatını kaybetti. Cumhurbaşkanı Lopez Obrador, salgına karşı yeterli tedbirleri almamakla eleştiriliyor. 10 milyona yakın kişinin yaşadığı başkent Meksiko’da bugünden itibaren kültür ve eğlence mekanları kapatılacak.

Panama: Sağlık Bakanlığı’nın dün açıkladığı verilere göre vaka sayısı 313 iken ölü sayısı 3. Ülkede geçen haftadan bu yana saat 21:00 ile 05:00 arasında sokağa çıkma yasağı uygulanıyor, yasağa uymayanlar gözaltına alınarak haklarında yasal işlem yapılıyor. Gıda, sağlık, ulaşım, barınma ve güvenlik sektörlerinde faaliyet gösterenler yasağın kapsamı dışında tutuluyor.

Honduras: 10 Martt'a iki Corona virüsü vakasının tespit edildiği Orta Amerika ülkesinde şu an itibariyle 26 vaka bulunuyor. Cumhurbaşkanı Juan Orlando Hernández, 3 ay boyunca kredi ve faizlerin ödenmeyeceğini, krizden etkilenen iş adamlarına kolaylıklar sağlanacağını ve düşük gelirli ailelere yiyecek yardımına başlanacağını açıkladı.

Kosta Rika: Halk Sağlığı Bakanı Rafael Sanchez pazar günü 17’si turist toplamda 134 kişide Corona virüsü tespit edildiğini onayladı. 2 kişinin hayatını kaybettiği Orta Amerika ülkesinde, virüs bütün illere yayılmış durumda. Geçen Pazartesi Ulusal Acil Durum ilan edilerek kısmi tedbirler alınan ülkede bugüne kadar 2 kişi yaşamını yitirdi.

Nikaragua: Orta Amerika ülkesinde salgına karşı sosyal teması kısıtlayıcı önlemler almayan tek ülke Nikaragua. Ülkede 18 Martta iki vaka tespit edildi ve henüz bir ölüm yaşanmadı. Sağlık ekipleri halkı önleyici tedbirler konusunda bilinçlendirmek için ev ziyaretleri gerçekleştiriyor.

Guatemala: İlk vaka 13 Mart'ta teşhis edildi. Bugün itibariyle ülkede 19 hasta bulunuyor ve bir kişi hayatını kaybetti. Ülkede okullar tatil edildi ve vatandaşlara evlerinden çıkmamaları çağrısı yapılıyor.

El Salvador: 20 Mart'ta üç vakanın tespit edilmesi üzerine karantina ilan edildi. Çağrı merkezleri ve AVM’ler kapatıldı, 60 yaşın üzerindekilere sokağa çıkma yasağı getirildi. Elektrik ve su faturaları, kredi borçları ertelendi.

KARAYİPLER

Küba: Geçen Cumartesi günü iki haftalık karantina ilan edilen ada ülkesinde 35 vaka bulunuyor. Küba’da bugüne kadar bir ölüm meydana geldi. Sağlık sistemi diğer Latin Amerika ülkelerine göre daha güçlü olan ülke, Corona virüsü ile mücadele için başta Çin, İtalya ve Latin Amerika ülkeleri olmak üzere birçok ülkeye sağlık personeli göndermesiyle dikkat çekiyor.

Dominik Cumhuriyeti: 1 Martt'a ilk vakanın ve 17 Mart'ta ilk ölümün duyurulduğu ada ülkesinde bugün itibariyle 3 ölü ve 202 onaylanmış vaka bulunuyor. 19 Mart'tan bu yana ülke girişlere kapatıldı, okullar tatil edildi, toplu etkinlikler yasaklandı. Gıda, sağlık ve ulaşım sektörleri dışında faaliyet gösteren tüm işyerleri kapatıldı. Cumhurbaşkanı Gustavo Montalvo dün yaptığı açıklamada tüm kamu kurumlarının kapatıldığını belirtti.

Haiti: Geçen Perşembe günü ülkede 2 virüs vakasının görülmesi üzerine ülkede acil durum ilan edildi. Vaka sayısının bugün itibariyle 6’ya ulaştığı ülkede, uluslararası sağlık örgütleri, kıtanın en yoksul ülkesi olan Haiti’de salgının etkilerinin çok daha yıkıcı olacağını öngörüsünde bulunuyor.