Cumhurbaşkanlığı Seçim İzlenimleri

Türkiye'nin ilk kez halk oyuyla cumhurbaşkanını belirlediği 10 Ağustos seçiminde edinilen ilk izlenimler katılımın 30 Mart yerel seçimlerine göre düşük kaldığı yönünde. Amerika'nın Sesi adına seçmenin nabzını tutan Hilmi Hacaloğlu'nun izlenimleri de bu iddiayı destekler nitelikte

Kadıköy’deki Adalar İskelesi’nde büyük bir kalabalık ada vapurunu bekliyor. En önde 7-8 kişilik bir genç erkek grubu var. Onlara seçimde oy kullanıp kullanmadıklarını soruyorum. Gençlerden biri , “Abi kime oy verseydik koyverdik gitti. Şimdi Burgaz’dan denize gireceğiz,” diyor. Diğerleri de gülerek onaylıyor.

Daha 20’li yaşlarının başlarındaki bu gençlerin tavrı aslında cumhurbaşkanlığı seçimlerine olan ilginin yerel seçimlerle kıyaslanmayacak bir şekilde düşük olacağının ispatı.

Beşiktaş’ta katılım %70’in altında görünüyor

Bir önceki seçimde %90’a yakın katılım olan Beşiktaş’taki Nuri Akın Anadolu Lisesi’nde bu kez katılım saat 16 sularında %60’lar düzeyindeydi. İstanbul Barosu tarafından müşahit olarak görevlendirilen Avukat Şükran Eroğlu, bir grup gönüllüyle birlikte oy verme saatinin sona ermesini bekliyor. Eroğlu, “Katılım çok düşük. Bir sandıkta %65 oy kullanım oranı var ama diğer sandık görevlileri %50’leri ancak geçtiklerini söylüyorlar. Tabii bu bölgede yazlıkta olan seçmen oranı fazla,” diyor.

Okuldan çıkarken 70’lerinde tekerlekli sandalyede bir vatandaşın yakınları tarafından sandığa getirildiğini görüyorum. “Fotoğrafımı çekebilirsin ama ismimi vermem” diyor ama sitayişte bulunmayı da ihmal etmiyor, “Katılım azmış ne olacak zamane gençleri, söylenmeyi bilirler ama iş oy kullanmaya gelince hepsi tatilde.”

Kadıköy’de katılım biraz daha fazla görünüyor. Feneryolu Mustafa Aykın İlkokulu’nda oy verdikten sonra konuştuğum, Server Uyanık, tatiline oy vermek için ara verdiğini söylüyor. Uyanık, “Ama sandıklar bomboş, halbuki bu bir vatandaşlık göreviydi” diyor. Perihan Dalkılıç adındaki bir başka seçmen ise elindeki seçmen kartıyla oradan oraya koşuyor. Sandık numarası 254 ama okuldaki son sandık 230. Yetkililer yardımcı olamayacaklarını söylüyor, derken bir apartman komşusunu görüyor. Onun sandığı 221, birlikte o sandığa gidiyorlar ve nüfus kağıdıyla oy kullanıyor.

Fenerbahçe’deki Nurettin Teksan Ortaokulu’nda müşahit olan Dr. Murat Dağlı ise gün boyu problem olmadığını söylüyor. Dağlı, “Bizim sandıkta 405 seçmen vardı 300 kişi oy kullandı,” diyor, sandıklar kapanmadan on dakika önce.

Usulsüzlük iddiaları

MHP Çukurova İlçe Başkanı Sertan Duran hem kendisinin hem de gelini Şenay Duran’ın yerine oy kullanıldığını iddia etti ve avukatı aracılığıyla tespit tutanağı hazırlattı.

Fırat Haber Ajansı, Batman'ın Petrol Kent Mahallesi'nde ikamet eden 50'ye yakın kişinin de seçmen kâğıtları olmasına rağmen sandık başında bulunan listelerde isimleri görünmediğini ve bu seçmenlerin oy kullanamadığını yazdı.

İhsanoğlu: “Suç duyurusunda bulunacağız”

Çatı aday Ekmeleddin İhsanoğlu ise usulsüzlüklerle ilgili suç duyurusunda bulunacağını açıkladı. İhsanoğlu, “Bizim temennimiz seçimin suhuletle dürüstlük içerisinde yürütülmesinde. Ancak sabahleyin aldığımız haberlerde, bazı sandık kurullarında, sandık görevlilerinin alıkoymadıklarını ve bazı vatandaşlarımızın seçmenlerin pusulayı mühürledikten sonra fotoğraflarını çektiklerini, arkadaşlarımız kaydetmiş. Biz bunlar için suç duyurusunda bulunacağız. Bütün dünyanın gözü bizde” diye konuştu.